Egyre többen üdülnek itt: felkapták az északi Tisza-part dráguló nyaralóit

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre többen üdülnek itt: felkapták az északi Tisza-part dráguló nyaralóit

Egyre népszerűbbek a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán található nyaralók az ingatlanpiacon. Az eladó nyaralók iránti keresletet figyelembe véve a legnépszerűbb megyei településeken az átlagos négyzetméterár idén júniusban 78–362 ezer forint volt a kínálati oldalon, többségükben drágulás ment végbe egy év alatt. A településeket nézve kiderül, hogy a Tisza-parton található Dombrádon az idén június elején négyzetméterenként átlagosan 105 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanokat, ez pedig 59 százalékos áremelkedésnek felel meg éves szinten. Vásárosnaményban 17 százalékkal 153 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

Júniusban 78–362 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a nyaralóövezetekben található lakóingatlanokat. Vásárosnaményban éves összevetésben 17 százalékkal, Dombrádon 59 százalékkal, Nyíregyházán 14 százalékkal mentek feljebb az átlagos négyzetméterárak, Tiszavasváriban és Tiszalökön viszont stagnáltak, írja a szon.hu az ingatlan.com lapjukhoz eljuttatott kimutatása alapján.

Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás tavaly megakadt, a nyaralók piaca erősödött

– állítja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki a nyaraló­övezetek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei piacát vizsgálta.

A szakember szerint a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy a megyeszékhelyen, Nyíregyházán 362 ezer forintra, 14 százalékkal emelkedett az ingatlanok négyzetméterára, Tiszalökön és Tiszavasváriban nem változtak az árak az egy évvel korábbihoz képest, így előbbi településen 92 ezer, utóbbin 106 ezer forint volt a tarifa.

Dombrád tarol

Olyannyira népszerűek a nyaralóink, hogy most nincs is köztük eladó

– tájékoztatta lapunkat Dombrád polgármestere. Harsányi László szerint a koronavírus lehet a fő oka annak, hogy megyeszerte népszerűbbé váltak az üdülési célra vásárolható ingatlanok. A településvezetőtől megtudtuk, tavaly még 10-15 nyaraló volt náluk eladó, de mára ezek mind elkeltek.

Érdekesség, hogy az egyik értékesítésre váró ingatlant egy fővárosi testvérpár vásárolta meg, akik itt voltak a Tiszán vízitúrázni

– említette Harsányi László, aki kiemelte, az önkormányzat is sokat tesz azért, hogy a dombrádi Tisza-part minél népszerűbb lehessen.

Megoldott a szemétszállítás, rendben tartják a nyaralóövezetet, megfelelő az infrastruktúra, sőt az üdülőtulajdonosok kedvezményt is kapnak a strandbelépő árából. Pályázati forrásból a strandon hamarosan megépül egy játszótér, szociális blokkokat is kialakítanak majd, ahol a turisták helyi termékeket vásárolhatnak. A távlati tervek közt szerepel még, hogy a strandon csónak, illetve vízibicikli bérlésére is lehetőség nyíljon.

Tartogathat meglepetéseket a piac

Bár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye soha nem vetélkedhetett a Dunántúllal vagy Tokaj-Hegyaljával sem, ahol látványosan elindultak a nyaralóövezeti infrastrukturális beruházások, örvendetes, hogy a fejlesztésekbe több település is becsatlakozhat, így mindenképp tartogathat meglepetéseket a jövőben ez a piac is, osztotta meg tapasztalatait Horváth Sára, a Balansz Ingatlaniroda tulajdonosa a portállal.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza-part

dombrád

szabolcs-szatmár-bereg megye

ingatlanpiac

nyaralók

drágulás