Kifakadt a szakember: ez a magyar vidék egyik legsúlyosabb problémája

Agrárszektor   
  Megosztom
Kifakadt a szakember: ez a magyar vidék egyik legsúlyosabb problémája

Habár az agrárium létfontossága megkérdőjelezhetetlen, számos akadállyal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak - mondta Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Kiemelte, az extrém időjárási körülmények, energiaárak növekedése mellett az egyik legnagyobb gondot a generációváltás nehézségei okozzák.

Tudomány, gazdaság, innováció - ez a három kulcs, ami a jelent és a jövőt meghatározza, így lehet ugyanis a folyamatosan gyorsuló folyamtokkal lépést tartani

- hangsúlyozta Gyuricza Csaba a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, a legdinamikusabb ágazat a mezőgazdaság, szerte a világon, ugyanakkor a hazai tartalékokat csak akkor lehet kiaknázni, ha megfelelő mérnököket és szakembereket sikerül képezni. Napjainkra eljutottunk oda, hogy a megnövekedett termelési rendszerbe egyre kisebb létszámú embert sikerül kibocsátani, ebben is látszik egy bizonyos fokú ellentmondás, és ezért kell a hazai agrároktatást teljesen átalakítani - közölte.

A legnagyobb gondot nem az időjárás, hanem a szakképzettség hiánya okozza. Az agráriumban dolgozók alig 15 százaléka rendelkezik szakirányú végzettséggel, ezért elengedhetetlen a modernizálás. A legsúlyosabb probléma az elmúlt 15 évben többek között a szétaprózódás volt, elavult az oktatási technika, és nem tartott lépést a dinamikus fejlődéssel az agrároktatás. A gyakorlati élettől elszakadt a képzés, ami az agrárszektorban súlyos probléma, és erre megoldás kellett találni

- mondta Gyuricza Csaba.

Megindítottuk négy egyetem integrációját, és elkezdtük az oktatás teljes felülvizsgálatát, hiszen olyan szakemberek kellenek, akik a mindennapi gyakorlatban is jártásak lesznek. Újraépítettük a gyakorlati képzést, ennek egyik lába a tangazdaságok, a másik pedig a gazdasági szereplőkkel való szoros kapcsolat kialakítása. A kutatási tevékenység is átalakításra került, muszáj volt megújítani,hiszen elavulttá vált az is.

A szakember kiemelte, a fiatalok elvágynak a vidékről, és inkább a városba mennek. Amikor az agrárfelsőoktatást átalakítjuk, nagy hangsúlyt kell fektetni a vidéki bázisra is éppen ezért, helyben történhet ugyanis a vidéki értelmiség képzése. A térségnek így tudunk megfelelő szakemberi ellátást biztosítani.

A képesség rendelkezésre áll, a képzettséget azonban nekünk kell megteremteni. 2028-ig így be lehet hozni a lemaradást a versenytársakkal szemben. Ez egy gyorsan megtérülő befektetés, melynek bázisa az ország határain belül lesz, ez alapozhatja meg az elkövetkezendő 30-40 év sikerét.

Címlapon: Gyuricza Csaba (Forrás: Portfolio)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

mezőgazdaság

föld