Őrült áron mérik ezt a bioélelmiszert a hazai boltokban: tízezer is lehet a kilóár

HelloVidék   
  Megosztom
Őrült áron mérik ezt a bioélelmiszert a hazai boltokban: tízezer is lehet a kilóár

A karácsony legtöbbünk számára egyet jelent a családi ünnepléssel, amely során előkelő és hangsúlyos részt kap a közös étkezés. Sok család asztalára ilyenkor igazi nagy klasszikusok kerülnek, mint például töltött káposzta, rántott hal vagy épp pulykasült, és vannak, akik ínyencségként vadhússal koronázzák meg az ünnepi menüt. Utóbbiak kedvéért most megnéztük, idén mennyit kell költeni arra, ha valaki vaddisznóból, szarvasból vagy őzből készült fogással szeretné jóllakatni a családot.

Első alkalommal népszerűsítette „Ízvadászatra fel! Terítéken a vadhúsok.” szlogennel a vadhús fogyasztását idén az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrummal együttműködésében. A kampány célja a fogyasztókban tudatosítani, hogy a vadhústermékek egészségesek és változatos formában elérhetőek.

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy a vadhúsból készült termékek ott legyenek a magyar családok asztalán, hiszen a vadhús igazi bioélelmiszer. A magyarországi vadgazdálkodás során évente mintegy tízezer tonna hasznosítható vadhús keletkezik, mégis évente alig fejenként két adag vadételt fogyasztunk el átlagosan

- mondta Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár.

Éppen ezért az Agrárminisztérium célja ennek a mennyiségnek a növelése, így a tárca szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági rendszert működtet, támogatja és fejleszti a vadhús feldolgozását:

  • tavaly például közel 500 millió forint értékű beruházással valósult meg a Soponyai Vadfeldolgozó Üzem fejlesztése. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdőgazdasági cégcsoport soponyai és öreglaki vadfeldolgozó üzeme évente mintegy négyezer tonna, azaz a hazai vadhús termelés 40%-ának feldolgozására képes.
  • Emellett könnyebbé tették a magyar családok vadhúsvásárlását és a Rövid Ellátási Láncon (REL-en) keresztül a helybeni értékesítést is, így a vadhús könnyebben jut el a termelőtől a fogyasztóig.

A vadhúsok a tradicionális magyar konyha részei, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetőek belőle, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is. A vadhúsfogyasztás mellett számos érv szól, hiszen korábbi hazai vizsgálatok is megállapították, hogy bizonyos létfontosságú ásványi anyagok akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban. A vadak húsa az állat életminősége és természetes takarmánya miatt a legfenntarthatóbb és legjobb minőségű húsok közé tartozik. Szerencsére ma már a fogyasztói igények kielégítésére többféle előkészített, fagyasztott vadhústermék érhető el a boltok polcain, melyek megvásárlásával nemcsak egy megbízható minőségű, ellenőrzött alapanyagokból készült terméket vásárolnak a fogyasztók, hanem hozzájárulnak az ezeket előállító vállalkozások fejlődéséhez, munkahelyteremtéséhez

- magyarázta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

Tényleg megéri fogyasztani!

Hogy miért is lenne jó, ha több vadhúst ennénk? Szakemberek szerint több pozitív oka is van annak, hogy ajánlott a különböző vadon élő, erdei állataink húsának fogyasztása. Lássuk, melyek ezek!

1. Csak hús és semmi zsír

A vadonélő állatoknak a húsában gyakorlatilag nincsen zsír. Az alacsony zsírtartalom a vadállatok aktív életmódjának és természetes táplálkozásának tudható be.

A vadon élő állatok húsa nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az omega-6 és az omega-3. Ez pedig csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti az egyéb krónikus betegségek kockázatát is. Emellett számos vizsgálat igazolta, hogy a vadhús összetétele a csupasz, bőr nélküli csirkemellhez hasonlít vagyis számokban ez a következőképpen néz ki: egy adag vadhús körülbelül 110–130 kalóriát, 2 gramm zsírt és 25 gramm fehérjét tartalmaz. A szarvasok, a jávorszarvak például rengeteg vitamint- és ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul kiváló vasforrások, de megtalálható bennük a B12, B6 vitamin is.

- mondta Dr. Melina Jampolis, táplálkozási szakértő.

2. Nincs benne hozzáadott hormon és antibiotikum

Vannak olyan egészséges táplálkozási módok, diéták, amelyekben kiemelt szerepet töltenek be a vadhúsok. Ilyen például a Paleo-diéta is. Akik ezt a fajta étrendet követik, gyakran emlegetik azokat a kutatásokat, melyek szerint a természetes szteroid hormonok hatása elhanyagolható mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mégis úgy tűnik, hogy az antimikrobiális szerek - amelyeket az állattenyésztésben használnak - egyre inkább negatív hatást fejthet ki az emberi szervezetre.

Ezeket az injekciókat állatok növekedésének elősegítésére használják, és káros hatással vannak a normál emberi bélflórára. Sőt, szerepet játszhatnak az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában is. Éppen ezért, ha több vadhúst fogyasztunk, azzal a szervezetünknek is kedvezünk. A vadon élő állatok étkezését és fejlődését nem befolyásolják különböző szerekkel, így húsuk igazán egészséges és zamatos marad.

3. Különleges ízvilág

A vadon élő állatoknak megvan a magas, sajátos íze. És mielőtt azt feltételeznénk, hogy az íz szubjektív mindenki száj íze alapján, akkor azt kell mondanunk, hogy ez tévedés. A vadon élő, erdei állataink folyamatos "edzésben", mozgásban vannak, ez pedig javítja a vérkeringésüket. Ennek eredménye pedig, hogy a fokozott vérkeringés javítja a hús ízét is. Tény, hogy egy aktív, vadon élő állat húsa valószínűleg keményebb, tömöttebb szerkezetű mint egy kevésbé aktív, tenyésztett állat húsa, viszont több ízvegyülettel van tele. Épp ezért javasolják azt a szakemberek, hogy bármilyen vadhúsból készítünk ételt, azt főzzük vagy süssük lassan és szánjunk rá időt. Így lesz puha és omlós az elkészült étel.

Na, de nézzük: mennyire kell a zsebünkbe nyúlni vásárláskor?

A karácsony legtöbbünk számára egyet jelent a családi ünnepléssel, amely során előkelő és hangsúlyos részt kap a közös étkezés. Sok család asztalára ilyenkor igazi nagy klasszikusok kerülnek, mint például töltött káposzta, rántott hal vagy épp pulykasült, és vannak, akik ínyencségként vadhússal koronázzák meg az ünnepi menüt. Utóbbiak kedvéért most megnéztük, idén mennyit kell költeni arra, ha valaki vaddisznóból, szarvasból vagy őzből készült fogással szeretné jóllakatni a családot.

A Matusz-Vad kínálatában a következőzek találjuk:

  • őz gerinc csont nélkül 9449 Ft/kg
  • őz lapocka 5039 Ft/kg
  • őz comb csont nélkül 4619 Ft/kg
  • őz lapocka csont nélkül 3889 Ft/kg
  • őz apróhús (nyak, lapocka, oldalas) 2229 Ft/kg
  • szarvas bélszín 8399 Ft/kg
  • szarvas gerinc csont nélkül 7349 Ft/kg
  • szarvas comb csont nélkül 3469 Ft/kg
  • szarvas nyak 2939 Ft/kg
  • szarvas lapocka csont nélkül 2839 Ft/kg
  • szarvas apróhús (nyak,lapocka, oldalas) 1999 Ft/kg
  • vaddisznó szűz 4939 Ft/kg
  • vaddisznó gerinc csont nélkül 3839 Ft/kg
  • vaddisznó comb csont nélkül 3329 Ft/kg
  • vaddisznó lapocka csont nélkül 2939 Ft/kg
  • vaddisznó ragu (nyak, lapocka, oldalas) 2519 Ft/kg

Az Öreglaki Vadfeldolgozó idén is kiadta listáját, melyben láthatjuk, mennyibe kerülnek náluk idén a vadhúsok:

Érdemes megemlítenünk azokat a húsféléket is, amik igazi ínyencségként szerepelhetnek az ünnepi asztalon - már persze azok számára, akik egyáltalán megengedhetik maguknak, hiszen az áruk meglehetősen borsos. Ilyen például a szarvasbélszín, amiből egy kiló 8399 forintba kerül a Matusz-Vadnál, vagy a csont nélküli szarvasgerinc, ami 7349 forint kilóáron. A csont nélküli őzgerincnek is alaposan megkérik az árát, ez 9449 forintba kerül, a vaddisznószűznek szintén, ez 4939 forint.

Összességében tehát elmondható, hogy ha egy közepes méretű család ünnepi étkezését és az abban szereplő vadas fogás(oka)t tervezgetjük, még akkor is egy tekintélyesebb összeggel kell kalkulálnunk az alapanyagokat illetően, ha nem a legkülönlegesebb húsfélék kerülnek az asztalra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadhús

vadhúsfogyasztás

vadhús ágazat

bioélelmiszer