Orosz-ukrán háború: ezek voltak az elmúlt nap legfontosabb történéseit

Pénzcentrum   
  Megosztom
Orosz-ukrán háború: ezek voltak az elmúlt nap legfontosabb történéseit

Mutatjuk a tegnap esti és ma reggeli legfontosabb híreket az orosz-ukrán háború kapcsán. Áttörés nélkül ért véget az orosz és az ukrán felek béketárgyalása tegnap, humanitárius folyosókat hoznak létre a menekülteknek. Elemzők szerint Oroszország már az idén nagy gazdasági károkat szenved majd el a meghozott szakciók következtében.

Ahogy a Pénzcentrum összegzéséből kiderült, az Oroszországgal folytatott tárgyalások második fordulója tegnap este nem hozott áttörést, de előzetes megállapodás született humanitárius folyosók létrehozásáról. Abban is megállapodás született, hogy a biztonságos folyosók területén tűzszünet lép életbe. Oroszország és Ukrajna várhatóan több tárgyalási fordulót tart majd. A harmadik fordulóra rövidesen sor kerül, szintén Fehéroroszország területén.

Határozatot fogadott el tegnap Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa, felszólítva Oroszországot, hogy "azonnali hatállyal szüntesse be az ukrajnai atomlétesítmények körüli harci cselekményeket". A szervezet főigazgatója csütörtök este az erő alkalmazásának beszüntetését sürgette a zaporizzsjai atomerőmű közelében, ahol az orosz csapatok az erőmű dolgozóinak otthont adó Enerhodar város felé nyomultak előre, amelynek a polgármestere szerint lövöldözés történt egy polgári ellenőrzőpontnál. A határozatban a NAÜ az ukrajnai háborút úgy ítélte meg: "súlyos közvetlen veszélyt jelent e létesítményekre és a személyzetükre", és "magában hordozza egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát, amely egyaránt veszélybe sodorná Ukrajna és a szomszéd országok lakosságát, valamint a nemzetközi közösséget".

Ezt követően kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően. Az ukrán vészhelyzeti hatóságok közleménye szerint a lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül. A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Erre a brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezte. Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel azt követően, hogy orosz csapatok támadását követően tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében. Ma reggel az ukrán vészhelyzeti hatóságok Facebokon azt közölték, hogy sikerült eloltani az atomerőműnél péntek hajnalban keletkezett tüzet. A zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh Facebookon azt közölte, hogy a nukleáris biztonságot helyreállították. A tűznek nincsenek áldozatai.

A civil szervezetek, magánszemélyek, cégek mellett művészek, sportolók, tudósok és szurkolók fogtak össze, hogy segítséget nyújtsanak az ukrajnai háború miatt menekülőknek. A 1357-es nemzeti adományvonalra és annak számlaszámára (11711711-22222222) már több mint 282 millió forint érkezett

- közölte csütörtökön a Jónak lenni jó!.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

háború

ukrán-orosz háború

hírek

béketárgyalások

humanitárius támogatás

gazdasági károk

gazdasági krízis