Búcsúzhatunk az ezerötszázas menütől? Brutális drágulás vár a nyaralókra idén

HelloVidék   
  Megosztom
Búcsúzhatunk az ezerötszázas menütől? Brutális drágulás vár a nyaralókra idén

Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat, de az alapanyagok beszerzése is folyamatban van. A legtöbben úgy tervezik, húsvétkor már fogadják a vendégeket. Ahogy a Sonline.hu írja, egy valami már most látszik: nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkozhatunk a büfékben.

Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni

mondta a portálnak Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos.

A nagykereskedések napi árakat vezettek be, és várható szerinte ellátási probléma is. Példaként említette Németországot, ahol már étolajhiány van. Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekébe. A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni. Ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik, és ezt be kell építeni például a lángos árába is. Nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.

– jegyezte meg Makkos Péter, aki a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke. Mint mondta, bíznak azonban abban, hogy több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok.

Tavaly jó évet zártunk, nagyon sokan Szép-kártyával fizettek. Ez május végéig élelmiszerre is felhasználható, s ha meghosszabbítják, meg fogják érezni az éttermek a forgalmukon

– mondta el Makkos Péter.

Van, aki még hezitál, van, aki már döntött

Tóth Gergely, a CE Pláza Hotel ügyvezetője a portálnak elmondta, próbálják nem áthárítani a vendégekre a piaci változások okozta áremelkedést, a tavaszi időszakban nem emeltek, viszont tavalyhoz képest drágább náluk egy szoba.

Az infláció és az alapanyagárak emelkedésének mértékét figyelembe véve kénytelenek voltunk tízszázalékos drágulást bevezetni

– emelte ki.

Jelenleg 60-70 százalékos a nyári foglaltságunk

– mondta el Lengyeltótiné Lajos Beáta, az egyik balatonlellei panzió tulajdonosa. Majd hozzátette, négy évvel ezelőtti árakon lehet náluk szobát foglalni, de gondolkodnak 10–15 százalékos emelésen.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

büfé

balatoni büfék

árak

áremelkedés

alapanyag drágulás

karbantartás

takarítás