Szemben az árral: kiderült, mennyivel nőtt a magyarok hitelfelvételi kedve

MTI   
  Megosztom
Szemben az árral: kiderült, mennyivel nőtt a magyarok hitelfelvételi kedve

Nőtt a magyarok hitelfelvételi kedve: a megkérdezettek 12 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, ez 5 százalékponttal haladja meg a tavaly augusztusban mértet - derült ki a Cofidis Hitel Monitor 2022 első negyedévében végzett reprezentatív kutatásából.

A választ adók 11 százaléka a családi kassza egyensúlyban tartása miatt venne fel hitelt. Jellemzően egy váratlan, nagyobb kiadás felmerülését említették, például kazáncserét, amit egy összegben nem tudnának kifizetni.

A válaszadók harmada kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor a magyarok kétharmadának hiányos a családi kasszája. Ez a hiány havi szinten a többségnek (34 százalék) mintegy 100 ezer forintot jelent.

A családi pénzügyeket vizsgáló kutatásból kiderült: a magyarok többsége szerint úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös. A többség számára a közös kassza feltétele, hogy a pár a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessen egymással. Csupán a magyarok 37 százaléka gondolja úgy, hogy ez akkor valósul meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik és közösen is használják azt fel. Külön számlája a legtöbbeknek van, azonban a közös háztartásban élő párok alig több mint harmada fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához, továbbá harmaduk rendelkezik közös bankszámlával. A közös bankszámlával rendelkező párok túlnyomó többsége (93 százalék) úgy gondolja, hogy könnyebb átlátni a család pénzügyeit, ha közös a bankszámla.

Az állandó kiadásokat (rezsi, élelmiszer) a legtöbben közösen tartott pénzből finanszírozzák. Ugyanakkor azoknál a pároknál, ahol nincs ilyen rendszer, a férfiak inkább hajlamosak azt gondolni, hogy ők a családfenntartók és ők fizetik a kiadások nagyrészét, míg a nők egy sokkal kiegyenlítettebb viszonyról számolnak be.

Pénzt adni és pénzt kapni a válaszadók fele szokott a párjától, de a nők esetében inkább jellemző (61 százalék), hogy valamilyen rendszerességgel pénzt kapnak a partnerüktől.

A Cofidis Hitel Monitor kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készíti 500 fős mintán online adatfelvétellel évente négy alkalommal 2011 óta. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

A Cofidist Franciaországban alapították 1982-ben, székhelye Lille, többségi tulajdonosa a Credit Mutuel Bank. A világszerte több mint 5000 munkavállalót foglalkoztató hitelintézet 9 országban van jelen: Franciaország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Belgium, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország. A magyar fióktelep 2006-ban kezdte meg tevékenységét személyi kölcsön, áruhitel, adósságrendező hitel termékeivel, néhány éve autófinanszírozási lehetőségekkel és nagyobb összegű (akár 10 millió forintos) személyi kölcsönökkel bővült a portfólió, tavaly óta pedig az MNB által minősített fogyasztóbarát személyi hitel is elérhető a hitelintézetnél.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitelfelvétel

magyar fogyasztók