Ez lehet a megoldás, fellélegezhetünk: megmentik a fürdőzőknek a Velencei-tavat?

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lehet a megoldás, fellélegezhetünk: megmentik a fürdőzőknek a Velencei-tavat?

Tavaly nyáron alacsony szintre csökkent a Velencei-tó vízszintje, 70 centiméter körül volt, ami főleg a turistáknak, strandolni vágyóknak okozott gondot, de a szakemberek kevésbé aggódtak. Idén tavasszal javult a helyzet, az agárdi vízmérce szerint májusban már sokszor a 100 centiméteres szint felett állt a vízállás, az utóbbi napokban 95 cm körüli értéket mértek.

Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és dékánja szerint a mostani helyzet kedvezőbb, de még sok víz hiányzik a Velencei-tóból. Annak is köszönhető a mostani 100 centis szint, hogy a tél elején elindult a vízpótlás, írja a napi.hu.

Nyár végéig változhat a helyzet, ha nem lesz elég csapadék, akkor könnyen lejjebb mehet a vízszint, de a szakemberek szerint továbbra sincs kritikus helyzet

– hívta fel a figyelmet a belvízi jelenségek kutatója.

El kell fogadni, hogy ez egy olyan tó, amely hajlamos a szélsőséges vízállások produkálására, szabályozás nélkül akár a kiszáradásra is. Utóbbitól azonban nagyon messze vagyunk - tette hozzá.

Újdonság, hogy készítenek egy úgynevezett by-pass, megkerülő csatornát, így a Császár-víz már ki tudja kerülni a tározót, és közvetlenül táplálja majd a tavat. Ugyanakkor a Császár-víz is csak akkor tud számottevő mennyiséget szállítani, ha az átlagosnál több lesz a csapadék

- mondta a kutató.

A tónak jól jön, a fürdőzőknek kevésbé

A mesterséges vízszintszabályozás célja, hogy a vízszintcsökkenést mérsékelje. Ha a relatíve kis méretű és lecsökkent lefolyási hányaddal rendelkező vízgyűjtőn huzamosabb ideig vízhiány alakul ki - a csapadék és hőmérsékleti viszonyok miatt -, akkor számolni kell az alacsony vízállással. Azt is tudni kell, hogy a vízminőség szempontjából az alacsony vízállás alapvetően nem jelent problémát, a vízhasznosítást, azon belül is elsősorban a rekreációs célú vízhasználatokat nehezíti meg.

Több területen is elindult a munka. A két tározó puffernek tekinthető a Velencei-tó esetében. A zámolyi tározó kotrása elindult, utána remélhetőleg megtörténik a pátkai korszerűsítése is. Hosszabb távon ezek felújítása, valamint a Császár-víz összekötő szakaszának átfogó rekonstrukciója jelentené a megoldást. Itt kell a tározási kapacitást és a tározási feltételeket javítani. A tározók kotrása, a műtárgyak felújítása, a földművek stabilizálása, nagyobb és jobb minőségű víztömeg visszatartását teszi lehetővé, így vízhiány esetén lehetne honnan vizet engedni a tóba.

Az egyetemi tanár közölte:

Összességében tehát szakmai szempontból továbbra sincs semmi baj, még akkor sem, ha az esetleges száraz nyár miatt ismét megjelennek az újságok címoldalán olyan hírek, amelyek szerint az alacsony vízszint miatt végveszélyben lenne a tó. Erről szó sincs és megkezdődött az a munka, hogy a jövőben stabilabb vízellátást tesz lehetővé.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vízszint

velencei-tó

vízpótlás

kotrás

mederkotrás