Egyre nagyobb a káosz: erre számíthat az, aki most építkezésbe kezd

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egyre nagyobb a káosz: erre számíthat az, aki most építkezésbe kezd

Már egy jó ideje tudni lehet, hogy az építőipart nagyon megviselték a koronavírus okozta határlezárások és logisztikai problémák, amire csak rátett egy lapáttal az orosz-ukrán háború kitörése. Utóbbi a már meglévő alapanyaghiányt fokozta a végletekig: mára már szinte örülnek a szakmabeliek, hogy ha egy héten csak kétszer emelnek árat a beszállítók. A Pénzcentrum Dr. Rázsóné Szórády Csillával beszélgetett arról, hogy mik a legnagyobb problémák a szektorban, mikorra várhatóak megoldások, vagy egyáltalán lehet-e tenni bármit is ebben a helyzetben.

Pénzcentrum: A koronavírus-járvány alatt sokszor hallhattunk arról, hogy bizonyos építőanyagok ára akár naponta is változott. Jelenleg is tapasztalható ilyen? Ha igen, akkor melyek azok a termékek, amelyekből a leginkább hiány van? Van esetleg olyan építőanyag, amit már nem lehet beszerezni?

Dr. Rázsóné Szórády Csilla: A Covid óta a piacon valóban állandósult a változás és a bizonytalanság, amelyekre nehéz előzetesen felkészülni. Az árváltozás szinte folyamatossá vált: a korábbi évek stabil árai, évi egy-két szállítói ármódosítás helyett már 2021-ben is gyakoribbá váltak az árváltozások, az idei évben pedig az is előfordul, hogy egy héten belül kétszer emel árat a beszállító. Mindez a jelenlegi globális piaci helyzetből fakadó beszűkült alapanyagellátás, növekvő energiahordozó árak, megnövekedett logisztikai költségek és egyéb tényezők következménye.

Jelenleg megnövekedett szállítási határidő tapasztalható a kerámia falazóelemeknél, tetőcserepeknél, a cement termékékeknél, valamint a hideg- és melegburkolatok (laminált padló, csempe) esetében egy-egy termékcsaládnál, mérettípusnál, és a szálas hőszigetelő anyagok esetében.

Átlagosan ezekre a hiánycikkekre mennyit kell várni, mire kell számítania annak, aki most építkezésbe kezdene?

Termékkörönként változó, az említett kritikus termékeknél általánosságban a 3-6 hónapos várakozási idő a jellemző, de a szálas hőszigetelés esetében ez hosszabb is lehet. Mindenképpen érdemes előre tájékozódni, tanácsot kérni az építőanyag kereskedőtől és a kivitelezővel is egyeztetni, hiszen ők naprakész információkkal rendelkeznek az anyagok tekintetében.

Tudatos tervezéssel érdemes tartalékokat képeznünk mind a költségvetésben, mind pedig az időzítésben, valamint hasznos lehet átgondolni az alternatív lehetőségeket, megoldásokat, amellyel megvalósíthatóak az otthonteremtési terveink.

Jelenleg körülbelül meddig tudnak árgaranciát vállalni a megrendelésekre?

Ez termékenként eltérhet, a kereskedők a gyártók feltételeihez alkalmazkodnak, de jelenleg az 1 hét a jellemző.

Mi okozza jelenleg a szállítási nehézségeket és a készlethiányt? Lehet esetleg ez ellen akár nagyban, akár kicsiben tenni valamit?

Az építőiparra is jelentős hatással vannak a globális folyamatok: a növekvő energiahordozó árak, logisztikai költségek növekedése, valamint az orosz-ukrán háború miatt a térségben nagy tételben előállított nyersanyagok (mint például fa, acél vagy a hidegburkolatokhoz használt fehéragyag) nehéz beszerzése mind hatással vannak a termékek elérhetőségére. A termékhelyettesítés nem könnyű és nem olcsó, az kieső alapanyagok ugyan valamelyest pótolhatók közel-keleti, észak-afrikai, kínai anyagokkal, de ezek hazai megismerése, illetve bevezetése áremelkedéssel járhat, míg minőségellenőrzése fennakadásokhoz vezethet.

Bizonyos termékkörökben a kereslet erős és hirtelen megnövekedése is ellátási nehézséget okoz, mint például a tetőcserepeknél vagy a hőszigetelő anyagoknál, hiszen a tetőfelújítás és energiakorszerűsítés az otthonfelújítások egyik két legmarkánsabb szegmense lett a tavalyi év óta.

Az újHÁZ Centrum részéről új beszerzési források felkutatásával, magasabb raktárkészletekkel, a vásárlók folyamatos tájékoztatásával támogatjuk az otthonfelújítási tervek megvalósulását.

Az interjú folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipar

pénzcentrum