Így számlázzák majd a rezsiemelést: ezt kell tudni az átalányosoknak, havonta diktálóknak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Így számlázzák majd a rezsiemelést: ezt kell tudni az átalányosoknak, havonta diktálóknak

Kiderült, hogyan fogják kiszámlázni a rezsiemelést azoknak, akik átalányt fizetnek, és azon fogyasztóknak, akik diktálás alapján fizetik ki a számlát. Mutatjuk, mire kell számítani!

Megjelent a rezsiemelésről szóló rendelet, amely szerint legkorábban december 30-án vizsgálják felül a lakossági árakat. A tarifákról itt olvashatsz részletesebben!

A másik nagy kérdés a Pénzcentrum szerint, hogy miképpen fogják kiszámlázni a rezsit azoknak, akik diktálják az óraállást a szolgáltatóknak, és azoknak, akiknek előre megállapított mennyiség után állítanak ki számlát - azaz egyenletes részszámlázáson vannak, vagyis átalányon. Ennek kapcsán a rendelet úgy fogalmaz, hogy:

A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron.

Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni.

A kormányrendelet szerint ugyan nem piaci áron számlázzák ki a pluszmennyiséget, de az áram duplájára drágul, a gázért pedig több mint hétszeres árat kell majd fizetni.

Így diktálásnál kialakulhat az a helyzet, hogy valaki ugyan belefér az éves kvótába, de havi szinten túllépheti azt - ha jól értelmezzük a jogszabályt.

Például a téli időszakban jóval több gázt fogyaszt fűtésre, mint a nyári időszakban, amikor mondjuk meleg víz kell. Ebben az esetben, ha minden igaz, a téli gázszámla rezsiemelt lesz, és vélhetően az éves elszámoláskor adják vissza a túlfizetést, amikor kiderül, hogy mégis beleférünk a kormány által húzott határokba.

Nem lehet ám akármikor átállni átalányra, szúrta ki a Pénzcentrum az MVM "Elszámolási és számlázási rendszer" néven futó aloldalán. Mint írják,

a felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, mégpedig a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

számlázás

gázszámla

gázfogyasztás

rezsidíj

átalány