Tovább gyűrűzik a Tungsram-botrány: nincs megegyezés a csődeljárásban

HelloVidék   
  Megosztom
Tovább gyűrűzik a Tungsram-botrány: nincs megegyezés a csődeljárásban

Nem támogatta a gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank a Tungsram kilábalási tervét a hétfői csődegyezségi tárgyaláson. A vállalat beszállítóinak többségét magában foglaló nem biztosított hitelezők csoportjának többsége, 58 százaléka ugyanakkor támogatta az egyezségi javaslatot. A Tungsram átdolgozott egyezségi javaslatával október közepéig újabb tárgyalás várható.

A Tungsram Operations Kft. beszállítóinak többsége, vagyis a nem biztosított hitelezők 58 százaléka támogatta a vállalat kilábalási tervét és egyezségi javaslatát a hétfői csődegyezségi tárgyaláson. A gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank ugyanakkor nemmel szavazott, így nem született meg az egyezség, vagyis egyelőre nem kerülte el a felszámolást a nagy múltú vállalat – értesült vállalati forrásokból a Magyar Nemzet.

A Tungsramnál a csődegyezségi tárgyalásra az előírások szerint két típusú hitelező kapott meghívást: a biztosított csoport, amely többségében a finanszírozó bankot jelenti, valamint a nem biztosított csoport, vagyis minden más beszállító. Ahhoz, hogy a cég normális működése visszaálljon, és a csődeljárás megszűnjön, mindkét csoport képviselőinek 50 százalék plusz egy igen szavazata lett volna szükséges.

A Tungsram Operations Kft. hitelezőinek – a súlyozott szavazatok számát tekintve – 85,9 százaléka képviseltette magát a tárgyaláson, 511 fő. A vállalatcsoport reorganizációs tervét Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnöke ismertette.

A tervezet szerint a Tungsram holdingszerűen épülne fel, amelyben jövőképes, nyereséges ágazatai külön cégekké alakulnak. Ezeknek működéséhez befektetőket vonnának be. Jörg Bauer vevői, partneri szándéknyilatkozatokat is bemutatott, amelyek a budapesti gyár és egyéb ingatlanok megvásárlására, valamint a nagykanizsai üzem további működtetésére vonatkoznak.

Ez a 850 hitelezőből a több mint 600 magyar kkv-nak jelent előnyt. A tízmillió forint feletti rész 15 százalékát térítené meg a cég 480 napon belül. Az áfa visszaigénylése miatt ez akár 30-70 százalék megtérülést is jelenthet.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tungsram

csődeljárás

eximbank

kkv-k

kilábalási terv

csőd

csődegyezség