Tovább gyűrűzik a Tungsram-botrány: nincs megegyezés a csődeljárásban

HelloVidék   
  Megosztom
Tovább gyűrűzik a Tungsram-botrány: nincs megegyezés a csődeljárásban

Nem támogatta a gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank a Tungsram kilábalási tervét a hétfői csődegyezségi tárgyaláson. A vállalat beszállítóinak többségét magában foglaló nem biztosított hitelezők csoportjának többsége, 58 százaléka ugyanakkor támogatta az egyezségi javaslatot. A Tungsram átdolgozott egyezségi javaslatával október közepéig újabb tárgyalás várható.

A Tungsram Operations Kft. beszállítóinak többsége, vagyis a nem biztosított hitelezők 58 százaléka támogatta a vállalat kilábalási tervét és egyezségi javaslatát a hétfői csődegyezségi tárgyaláson. A gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank ugyanakkor nemmel szavazott, így nem született meg az egyezség, vagyis egyelőre nem kerülte el a felszámolást a nagy múltú vállalat – értesült vállalati forrásokból a Magyar Nemzet.

A Tungsramnál a csődegyezségi tárgyalásra az előírások szerint két típusú hitelező kapott meghívást: a biztosított csoport, amely többségében a finanszírozó bankot jelenti, valamint a nem biztosított csoport, vagyis minden más beszállító. Ahhoz, hogy a cég normális működése visszaálljon, és a csődeljárás megszűnjön, mindkét csoport képviselőinek 50 százalék plusz egy igen szavazata lett volna szükséges.

A Tungsram Operations Kft. hitelezőinek – a súlyozott szavazatok számát tekintve – 85,9 százaléka képviseltette magát a tárgyaláson, 511 fő. A vállalatcsoport reorganizációs tervét Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnöke ismertette.

A tervezet szerint a Tungsram holdingszerűen épülne fel, amelyben jövőképes, nyereséges ágazatai külön cégekké alakulnak. Ezeknek működéséhez befektetőket vonnának be. Jörg Bauer vevői, partneri szándéknyilatkozatokat is bemutatott, amelyek a budapesti gyár és egyéb ingatlanok megvásárlására, valamint a nagykanizsai üzem további működtetésére vonatkoznak.

Ez a 850 hitelezőből a több mint 600 magyar kkv-nak jelent előnyt. A tízmillió forint feletti rész 15 százalékát térítené meg a cég 480 napon belül. Az áfa visszaigénylése miatt ez akár 30-70 százalék megtérülést is jelenthet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tungsram

csődeljárás

eximbank

kkv-k

kilábalási terv

csőd

csődegyezség