Küszöbön a nyugdíjkatasztrófa: kik lesznek az utolsók, akiknek még futni fogja ellátásra?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Küszöbön a nyugdíjkatasztrófa: kik lesznek az utolsók, akiknek még futni fogja ellátásra?

Az utóbbi néhány évben hazánkban is előtérbe került az időskori öngondoskodás kérdésköre. Egyre többen és többen ismerik fel, hogy nyugdíjas korukban sem feltétlenül érdemes kizárólag az államra bízniuk megélhetésüket.

Az elöregedő társadalom, a népességfogyás és a várható élettartam növekedése mind gyengítik a már most is gyenge lábakon álló állami nyugdíjrendszert. Éppen emiatt egyre több magyar ismeri fel az időskori öngondoskodás fontosságát. Ennek bizonyos módjait az állam is támogatja, bizonyos konstrukciók esetében nagy összegű, akár 280 000 forintos támogatással is - írja a Pénzcentrum.

Jelen állás szerint egy átlagos, bérből és fizetésből élő ember kezdő nyugdíja mindössze 55-60 százalékát teszi ki a nyugdíjba vonulás előtti fizetésének. Az átlag feletti bérrel rendelkezőknél pedig ez az arány még rosszabb.Tehát még ha a jelenleg aktív korúak, ha számíthatnak is nyugdíjra, megszokott életszínvonaluk fenntartását és egy aktív és egészséges nyugdíjaskort kizárólag állami forrásból csak kevesen tudnak majd finanszírozni. A legtöbbeknek pedig ez alapvető elvárása és a minél fiatalabb dolgozókra ez egyre inkább igaz. Nem csoda, hogy egyre többen el is kezdenek tenni biztonságos időskoruk megteremtéséért.

A nyugdíjcélű megtakarítások népszerűségének növekedése számszerűsítve is hatalmas. Ahogy tavaly a Pénzcentrum megírta, a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztárnál 2021-re az 50-64 éveseknél már 31 százalékra emelkedett a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya. A nyugdíjkorhatár közeledtével tehát egyre többen ismerik fel, az állami juttatás nem biztos, hogy elegendő lesz az aktív évek alatt megszokott életszínvonal fenntartásához és egyre fontosabbá válnak a megtakarítások.

A Pénzcentrum arra is kíváncsi volt, hogy az idei évben hogy alakultak a magyarok nyugdíjmegtakarítási szokásai - de erről a folytatásban, itt olvashattok!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugdíj

időskor

idősek otthona