Sorra nyílnak a hadiüzemek Magyarországon: mégis mire készülnek ezekben a vidéki városokban?

HelloVidék   
  Megosztom
Sorra nyílnak a hadiüzemek Magyarországon: mégis mire készülnek ezekben a vidéki városokban?

Az elmúlt években Magyarországon a haderőfejlesztéssel párhuzamosan szinte a nulláról építették újra a hadiipart. Az országban 6 új hadiüzem fog létrejönni. Ezek egy része már meg is kezdte a működését. A gyárak mind nemzetközi fegyvergyártó vállalatokkal való együttműködés keretében jöttek-jönnek létre. Csúcstechnológiás radarokat, modern harcjárműveket, mesterlövészfegyvereket, aknavetőket, hadilőszert, géppuskákat és gépkarabélyokat, MRAP-kat, sőt akár autonóm járműveket és drónokat is gyárthatnak majd hazánkban.

A rendszerváltást követően azonban a Honvédség leépítésével párhuzamosan a magyar hadiipar is összezsugorodott, és a 2010-es évek elejére szinte teljesen megszűnt itthon a fegyvergyártáshoz szükséges know-how. A szakképzett munkaerő, a mérnökök elvándoroltak, nyugdíjba mentek, más munkát kerestek, az üzemek bezártak, a fejlesztések gyakran csak a meglévő szovjet haditechnikai eszközök életben tartására szolgáltak, írja a novekedes.hu.

A Haderőfejlesztési Program elindulása után azonban gyökeres fordulat állt be a magyar hadiiparban. A magyar kormány már 2010-től kezdve elkezdte támogatni a hazai hadiipari fejlesztéseket.

Ilyen projekt volt többek közt a Gamma Zrt. Komondor névre hallgató MRAP járművének fejlesztése, amelyből néhány darab el is készült, de végül nem ez a modell állt nagy mennyiségben a Honvédségnél hadrendbe. A Zrínyi 2026 program meghirdetése után sokkal magasabb sebességbe kapcsolt a hadiipar fejlesztése is.

A Rheinmetall a legfőbb partner

Az újonnan létrejött üzemek túlnyomó többsége a német Rheinmetallhoz köthető. Nem titok, hogy mind a Honvédség beszerzéseiben, mind a magyar fegyvergyártásban hazánk elsődleges partnere a Rheinmetall.

Az újonnan létrejött 6 hadiüzemből 4 részben, vagy egészben a Rheinmetallhoz köthető.

Ezek a hadiüzemek a Rheinmetall Hungary Zrt. égisze alatt működnek, amely vegyesvállalatban 51 százalékos tulajdonrésszel bír a német Rheinmetall anyavállalat és 49 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik benne a magyar állam.

A Rheinmetall Hungary Zrt-hez köthető üzemek a következők:

  • Zalaegerszerg – Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem; Zalaegerszegen a ZalaZone nevű modern tesztpálya is szolgálja majd a harcjármű fejlesztést.
  • Kaposvár – Gidrán 4X4 MRAP-kat gyártó üzem; a Gidrán mellett a Rheinmetall Hungary-nál fejlesztés alatt áll egy 8X8-as hajtásképletű harcjármű is, ami a BTR-80-asokat küldi majd nyugdíjba az évtized második felében. Ezt a járművet is Kaposváron tervezik gyártani.
  • Várpalota – Lőszergyár – Aknavető gyár; exportra is tud majd termelni. Előreláthatólag gyártani fognak 30 mm-es lőszert a Lynx harcjárművek számára, 120 mm-es lőszert a Leopard 2-es harckocsik számára, valamint 155 mm-es lőszert a Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegek számára.
  • Nyírtelek – radargyártó üzem; Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyírtelken már van előzménye a radargyártásnak. Itt zajlott a hazai légvédelmi rendszerek és az öreg szovjet radarrendszerek karbantartása, modernizálása, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. telephelyén.

A fentieken túl még két új hadiüzem létesült az országban, ám ezek nem a Rheinmetall érdekeltségébe tartoznak.

A légiipar is megjelent hazánkban:

  • Gyula – helikopter alkatrész gyártás

A Magyar Honvédség a helikopter flotta modernizálására az Airbus H145-M könnyű többcélú katonai helikoptert és az Airbus H225-M közepes többcélú katonai helikoptert választotta. Mindkettő rendkívül fejlett modell, a maga kategóriájában csúcstechnikát képviselnek, ám a H225-M-eket Franciaországban gyártják le hazánk számára, ezek gyártása most is folyik; a H145-M-eket pedig Németországban gyártották le, ebből már mind a 20 darabot le is szállította az Airbus a magyar légierő számára. Gyulán tehát nem ezek a modellek készülnek, hanem olyan alkatrészek, amelyeket ezekben a modellekben és más modellekben is használnak. Az üzemet már átadták, a termelés megindult.

  • Kiskunfélegyháza – kézifegyvergyártás

Kiskunfélegyházán a magyar HM Arzenál Zrt. égisze alatt hoztak létre egy hadiüzemet kézilőfegyverek gyártása céljából. A gyár már elkészült, sőt a sorozatgyártás is elindult. Az üzemben egyrészt cseh licensz alapján gyártanak gépkarabélyokat (CZ-Bren 2), géppisztolyokat (CZ-Scorpion EVO 3), és maroklőfegyvereket azaz pisztolyokat (CZ-P9).

Számos hadiipari cég működik az országban

A fentebb felsorolt új hadiüzemeken túl számos kisebb - nagyobb magyar cég is foglalkozik haditechnikai eszközök gyártásával, fejlesztésével. Az általuk gyártott termékek szintén hozzájárulnak a haderőfejlesztéshez és gyakran a nemzetközi piacokon is sikeresek, jó példa erre a Continest Technologies Zrt., amelynek legújabb modellje egy mobil katonai lőkonténer. Ezeknek a vállalatoknak a felsorolása azonban egy újabb cikket igényelne, így ebben az írásban csak az új nagyberuházásokra tértünk ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hadiipar

fejlesztések

haderő

hadiüzem