Érik a nyugdíjkatasztrófa: lesz, akinek plusz 50 ezer forint jár majd, más egy fillért sem kap

Pénzcentrum   
  Megosztom
Érik a nyugdíjkatasztrófa: lesz, akinek plusz 50 ezer forint jár majd, más egy fillért sem kap

Óriási különbségek vannak jelenleg az öregségi nyugdíjak terén, amelyeket a százalékos nyugdíjemelés csak még jobban elmélyíthetett. Főleg idén, amikor az infláció az év eddig eltelt 8 hónapjában elérte a 10,7 százalékot.

Ezen a héten jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása a fogyasztói árak augusztusi alakulásáról, amely rendszerint meghatározza, mekkora lesz a nyugdíjemelés mértéke novemberben. A Pénzcentrum számítása szerint 1,8 százalékos emeléssel számolhat közel 2 millió magyar nyugdíjas, ha a kormány idén is a törvényben előírtak szerint határozza meg annak mértékét. Amennyiben így lesz, mivel százalékos emelésről van szó, rengetegen lesznek, akiknek az egyébként is alacsony juttatása mindössze pár ezer forinttal emelkedik.

Jól jár, aki eddig is jól járt

Júniusban jelent meg a Magyar Statisztikai Zsebkönyv, 2021, mely tartalmazza a 2022. januári adatokat az öregségi nyugdíjasokról a Magyar Államkincstár (MÁK) előzetes adatai alapján. A kiadványból kiderült, hogy 2022 januárjától átlagosan 164 102 forintot kapott 1 996 928 nyugdíjas. Múlt év elején még 2 028 758 fő kapott átlagosan 150 571 forint havi ellátást.

A zsebkönyv tartalmazza azt is, hogy az egyes járandósági sávokba hány nyugdíjas tartozik. Százezer forint alatt összesen 321 408 fő kap ellátást, (számuk 2021-hez képest jelentősen csökkent az akkori 436 664 főről). Akinek a havi járandósága jelenleg 100 ezer forint alatt alakul, az még 1700 forint nyugdíjemelésre sem számíthat novemberben a fenti számítás alapján. Mindeközben a magas juttatást kapó nyugdíjasok száma egyre növekszik: 2021-ben még 75 897 fő kapott 300 ezer forint feletti nyugdíjat, 2022-re 114 667-re emelkedett a számuk. Az ő emelésük legalább cirka 5000 forint lesz, felső határ pedig nincs.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugdíj ellátás

nyugdíj-kiegészítés

nyugdíj emelés