Hivatalos: ezek a magyar közutak mind megújulnak, amint megnyílik az uniós pénzcsap

Világgazdaság   
  Megosztom
Hivatalos: ezek a magyar közutak mind megújulnak, amint megnyílik az uniós pénzcsap

A következő uniós programozási ciklusban is jelentős összeg áll a Magyar Közút rendelkezésére alsóbb rendű utak megújítására. Bár a projektlista korántsem teljes, de már most látszik, hogy jelentős színvonaljavulás várható a következő években a hazai közúthálózatban.

Bár még hiányzik a partnerségi megállapodás és a jogállamisági eljárás lezárása, körvonalazódik, hogy milyen fejlesztések valósulhatnak meg a következő években. Ahogy az előző hétéves keretköltségvetésben, úgy a most induló ciklusban is jelentős összeg áll rendelkezésre vidéki életminőséget javító beruházásokra, írja a Világgazdaság.

Bár még a projektlista minden bizonnyal korántsem teljes, a palyazat.gov.hu jelenleg elérhető adatai szerint TOP plusz keretében 4 és 5 számjegyű főutak felújítására uniós forrásból legalább 144 milliárd forintot fordíthat a következő programozási ciklusban a Magyar Közút, amelyből mintegy 620 kilométeren újíthatja meg az útburkolat, ami a Magyar falu programmal kiegészülve jelentős színvonal-emelkedést hozhat a vidéki infrastruktúrában.

Mint ismert, a Falusi Útalapot még 2018 végén hozta létre a kormány azzal a céllal, hogy több évre ütemezetten biztosítson forrást az alsó rendű úthálózat korszerűsítésére. A kabinet számításai szerint a 2019-től 2021 végéig tartó időszakban közel háromezer kilométer mellékút megújítását tette lehetővé a program.

Így például megújulhat a Hangács, Mogyoróska bekötőút mellett a 3702 jelű összekötő út a 9+910–14+109 kilométerszelvények között, Megyaszó bel- és külterületi szakaszán. Nemesbükk elérhetősége is jelentősen javulhat, a 3312 jelű összekötő út 11+000–14+299 kilométerszelvények közötti szakaszának rekonstrukciójával.

Emellett több turisztikailag frekventált régió is ott van a támogatott projektek listáján. A 8116-es Kápolnásnyék–Pákozd összekötő út (4+000–10+930 kilométerszelvények) 7 kilométeren kap új aszfaltréteget Velence és Sukoró területén.

Újdonság, hogy Pest megyében már nemcsak hazai, hanem uniós forrásból is indulhat útrekonstrukció, négy projektben 13,5 milliárd forintból 43 kilométeren újíthatja meg a burkolatot a közútkezelő. A szerencsés települések között vannak agglomerációs települések is, mint például Solymár (1107-es), Vác ( 2104-es) vagy Budaörs (81101-es). A legnagyobb egybefüggő szakasz az 52103-as Bugyi bekötőút korszerűsítése lehet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

közút

közúthálózat

utak

alsóbb rendű utak

fejlesztés

magyar közút