Őrületes kamatemelést hajtott végre a jegybank: ennek sok lakáshiteles nem fog örülni

Pénzcentrum   
  Megosztom
Őrületes kamatemelést hajtott végre a jegybank: ennek sok lakáshiteles nem fog örülni

Az eddigi 11,75 százalékról 13 százalékra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A döntéssel 22 éves rekordon áll az alapkamat, utoljára 2000 februárjában volt ilyen magas a ráta.

125 bázisponttal 11,75 százalékról 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a keddi kamatdöntő ülésén az MNB monetáris tanácsa - közölte a jegybank. A döntéssel 22 éves rekordon áll az alapkamat, utoljára 2000 februárjában volt ilyen magas a ráta.

A döntést követően 15 órától Matolcsy György MNB-elnök és Virág Barnabás alelnök tájékoztatót is tartott. Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt: Matolcsy György az MNB keddi döntése után bejelentette: a keddi 125 bázispontos kamatemeléssel a 16 hónapig tartó kamatemelési ciklust lezárta a jegybank, de a monetáris szigorítás folytatódik. A jegybank elnöke szerint a jelenlegi kamatszint mellett "nincs értelme tovább menni felfelé".

Az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak- állapította meg a Magyar Nemzeti Bank, ez pedig biztosítja az inflációs cél elérését, ezért a mai, vártánál nagyobb kamatemelést követően az alapkamat-emelési ciklus leállításáról döntöttek

- áll a jegybanki döntés magyarázatában.

A portál közlése szerint a dokumentum kiemelte, hogy a szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, előretekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNB fókuszpontjába, aminek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthet.

A 2020-as évtizedet meg kell nyernünk, ehhez el kell kerülni, hogy a növekedés hitelből, a jövő terhére valósuljon meg

- emelte ki Matolcsy György, aki korábban négy feltételhez kötötte a kamatemelések lezárását:

  • Az előretekintő reálhozamunk már pozitív.
  • Az inflációs kilátások az eddigi felfelé mutatóról kiegyensúlyozottak lettek.
  • Az elmúlt hónapokban egyértelműen közeledtek az álláspontok a magyar kormány és az
  • Európai Bizottság között.
  • A monetáris transzmisszió javult az fx-swap piacon és az állampapírpiacon is.

A kamatemeléssel leállunk, de a monetáris szigorítás folytatódik a másodkörös hatások elkerülése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében

- erősítette meg Virág Barnabás. A Monetáris Tanács tárgyalta, majd elfogadta a jegybank új makrogazdasági prognózisát. Az infláció a következő hónapokban még emelkedő pályán marad, de emögött jórészt a monetáris politika hatáskörén kívül eső tényezők vannak.

A növekedési kilátások általában a világban romlottak, ennek megfelelően az előrejelzésünket is rontottuk

- mondta Virág Barnabás alelnök. Hozzátette, hogy

a kockázatok az infláció esetében kiegyensúlyozottá váltak, a növekedés esetében pedig lefelé mutatnak

A jó átmeneteket folytatni kell

Ahogy a Pénzcentrum írja, a sajtótájékoztatón kiemelték, hogy vissza kell térni az egyensúlyi növekedés pályájára, fel kell gyorsítani a jó átmeneteket Magyarországon, az energiahatékonysági átmenetet, a digitális átmenetet, a felsőoktatás reformját - üzente a jegybank elnöke, amihez természetesen tőke kell.

Magyarország az infláció és aze energiaárrobbanás mellett egy sor kockázattal néz szembe, az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas és a folyó fizetési mérleg hiánya veszélyes tartományba ért.

Nem megyünk tovább, mert nincs értelme egy két számjegyű alapkamatnál tovább menni felfelé és a globális inflációs környezetből is kedvező adatok érkeznek

- emelte ki Matolcsy.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

matolcsy györgy

mnb

virág barnabás

pénzcentrum

kamatemelés