Őrületes kamatemelést hajtott végre a jegybank: ennek sok lakáshiteles nem fog örülni

Pénzcentrum   
  Megosztom
Őrületes kamatemelést hajtott végre a jegybank: ennek sok lakáshiteles nem fog örülni

Az eddigi 11,75 százalékról 13 százalékra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A döntéssel 22 éves rekordon áll az alapkamat, utoljára 2000 februárjában volt ilyen magas a ráta.

125 bázisponttal 11,75 százalékról 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a keddi kamatdöntő ülésén az MNB monetáris tanácsa - közölte a jegybank. A döntéssel 22 éves rekordon áll az alapkamat, utoljára 2000 februárjában volt ilyen magas a ráta.

A döntést követően 15 órától Matolcsy György MNB-elnök és Virág Barnabás alelnök tájékoztatót is tartott. Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt: Matolcsy György az MNB keddi döntése után bejelentette: a keddi 125 bázispontos kamatemeléssel a 16 hónapig tartó kamatemelési ciklust lezárta a jegybank, de a monetáris szigorítás folytatódik. A jegybank elnöke szerint a jelenlegi kamatszint mellett "nincs értelme tovább menni felfelé".

Az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak- állapította meg a Magyar Nemzeti Bank, ez pedig biztosítja az inflációs cél elérését, ezért a mai, vártánál nagyobb kamatemelést követően az alapkamat-emelési ciklus leállításáról döntöttek

- áll a jegybanki döntés magyarázatában.

A portál közlése szerint a dokumentum kiemelte, hogy a szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, előretekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNB fókuszpontjába, aminek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthet.

A 2020-as évtizedet meg kell nyernünk, ehhez el kell kerülni, hogy a növekedés hitelből, a jövő terhére valósuljon meg

- emelte ki Matolcsy György, aki korábban négy feltételhez kötötte a kamatemelések lezárását:

  • Az előretekintő reálhozamunk már pozitív.
  • Az inflációs kilátások az eddigi felfelé mutatóról kiegyensúlyozottak lettek.
  • Az elmúlt hónapokban egyértelműen közeledtek az álláspontok a magyar kormány és az
  • Európai Bizottság között.
  • A monetáris transzmisszió javult az fx-swap piacon és az állampapírpiacon is.

A kamatemeléssel leállunk, de a monetáris szigorítás folytatódik a másodkörös hatások elkerülése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében

- erősítette meg Virág Barnabás. A Monetáris Tanács tárgyalta, majd elfogadta a jegybank új makrogazdasági prognózisát. Az infláció a következő hónapokban még emelkedő pályán marad, de emögött jórészt a monetáris politika hatáskörén kívül eső tényezők vannak.

A növekedési kilátások általában a világban romlottak, ennek megfelelően az előrejelzésünket is rontottuk

- mondta Virág Barnabás alelnök. Hozzátette, hogy

a kockázatok az infláció esetében kiegyensúlyozottá váltak, a növekedés esetében pedig lefelé mutatnak

A jó átmeneteket folytatni kell

Ahogy a Pénzcentrum írja, a sajtótájékoztatón kiemelték, hogy vissza kell térni az egyensúlyi növekedés pályájára, fel kell gyorsítani a jó átmeneteket Magyarországon, az energiahatékonysági átmenetet, a digitális átmenetet, a felsőoktatás reformját - üzente a jegybank elnöke, amihez természetesen tőke kell.

Magyarország az infláció és aze energiaárrobbanás mellett egy sor kockázattal néz szembe, az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas és a folyó fizetési mérleg hiánya veszélyes tartományba ért.

Nem megyünk tovább, mert nincs értelme egy két számjegyű alapkamatnál tovább menni felfelé és a globális inflációs környezetből is kedvező adatok érkeznek

- emelte ki Matolcsy.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

matolcsy györgy

mnb

virág barnabás

pénzcentrum

kamatemelés