Egekbe szállhat a magyar bor ára? Ezt már a boltokban is érezni fogjuk

Világgazdaság   
  Megosztom
Egekbe szállhat a magyar bor ára? Ezt már a boltokban is érezni fogjuk

A korábban szüretelt fajtákat és a fiatal ültetvényeket viselte meg jobban az idei aszály a Kunsági borvidéken – mondta a VG-nek Frittmann János, a borvidéki hegyközségi tanács elnöke, aki szerint elkerülhetetlen a boráremelés.

Ahogy a porátl írja a Kunsági borvidéken szinte már véget ért a szüret. Ugyan még az idei termésről nincsenek pontos adatok, az biztosra vehető, hogy a tavalyi termésnél is kevesebb szőlőt szüretelhettek le a gazdák. Ahogy tavaly, úgy idén is jelentős mértékben visszavetette a termésmennyiséget az aszály sőt, vannak ugyanakkor olyan területek, ahol gyakorlatilag nem volt termés, illetve egyes ültetvények teljesen kipusztultak. Elsősorban a korai fajtáknál és a fiatal, ennélfogva kevésbé mélyen gyökeredző tőkéknél volt nagyobb mértékű a terméskiesés.

Nagy kérdés, hogy mennyire érinti majd a borfogyasztást a válság. Az bizonyosnak tűnik, hogy a borárakat emelni kell, a borászok megemelkedett input- és energiaköltségei, valamint az elmúlt hónapokban megnövekedett munkabérek miatt. Az eddigi válságok tapasztalata, hogy a borfogyasztás az átlagosnál kevésbé esett vissza, de ezt nem lehet kivetíteni a jelenlegi helyzetre, hiszen ez a válság is más, mint a korábbiak

– mondta Frittmann János, majd hozzátette, azok a borászatok, melyek most nem sikerül árat emelni, azok elbúcsúzhatnak az eredményességétől, vagy veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borászat

szőlészet

bortermelés

szüret

aszály

kunsági borvidék