Megszólalt a cég magyar vezetője: a mobiltelefonok ára is kilőhet a gyenge forint miatt?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Megszólalt a cég magyar vezetője: a mobiltelefonok ára is kilőhet a gyenge forint miatt?

Egyelőre semmi drámait nem látni a magyar mobilpiacon, eddig nagyon jól teljesített 2022-ben, nincs nyoma a válságnak - mondta a Pénzcentrumnak Wagner Tibor, a Xiaomi magyarországi country menedzsere. Megjegyezte, még az sem tapasztalható, hogy a vásárlók az olcsóbb készülékek irányába tolódnának. A szakembert arról is kérdezték, hogy miképpen alakulnak a termékek hazai árai a drámai forintgyengülés nyomán, és kiderült, hogy létezik-e tervezett avulás az okostelefon-piacon. 

Egyelőre semmi drámait nem látni a magyar mobilpiacon, eddig nagyon jól teljesített 2022-ben, nincs nyoma a válságnak - mondta a Pénzcentrumnak Wagner Tibor, a Xiaomi magyarországi country managere. Megjegyezte, még az sem tapasztalható, hogy a vásárlók az olcsóbb készülékek irányába tolódnának. A szakembert arról is kérdeztük, hogy miképpen alakulnak a termékek hazai árai a drámai forintgyengülés nyomán, és kiderült, hogy létezik-e tervezett avulás az okostelefon-piacon, írja a Pénzcentrum.

Pénzcentrum: Az utóbbi időben sorra dőltek a negatív rekordok az euró és a dollár árfolyamánál is. Ez kihatással van mindenre, ami külföldről érkezik az országba. Röviden el tudná magyarázni, hogy a Xiaomi hogyan állapítja meg a magyarországi árakat?

Wagner Tibor: Ez egy elég bonyolult folyamat, mi ajánlott fogyasztói árakkal dolgozunk, az árfolyamkockázatnak a disztribútoraink vannak kitéve. Ők igyekeznek a megfelelő mértékben korrigálni az árfolyamromlást, ha például előre hedge-elnek eurót, dollárt, vagy forintot, akkor minimalizálni lehet ennek a hatását. De nincs egyfajta megoldás, ugyanolyan hatás, mindig az adott szituáció, periódus sajátja, hogy végül be kell-e avatkozni a fogyasztói árakba, vagy másképp is kivédhető az árfolyamingadozás.

Őszintén szólva szeptember elején még egészen mást gondoltam arról, hogy merre fog mozdulni a forint-dollár, forint-euró árfolyam, mint amit most tapasztalunk októberben, úgyhogy ismét le kell ülni és számolgatni.

A számolgatás végén kijöhet egy áremelés is?

A beszakadó forintárfolyam nincs ránk jó hatással, az biztos, hogy az árak csökkenni nem fognak.

Ameddig lehet, addig a már említett pénzügyi eszközökkel próbáljuk kiegyensúlyozni az árfolyamromlást, de azért ennek is van egy határa, nem lehet a végtelenségig így lavírozni. Viszont az mindig a legutolsó lépés, hogy közvetlenül a vásárlók is tapasztalják az áremelkedést.

Csupán pár éve nyílt meg az első hivatalos márkabolt: hogy teljesítettek eddig a magyar piacon, és mik a célok az idei évre?

Így van, 2019 szeptemberében indult el itthon hivatalosan a Xiaomi és én is ekkor kerültem a céghez, mint magyarországi képviselő. Nagyon gyorsan ment a felfutás: az indulás évében 3 százalék részesedéssel bírtunk a magyar okostelefon-piacon, ami 2020 végére már 20 százalék lett, aztán 2021 közepén közel 30 százaléknál is jártunk.

Jelenleg szintén 20-22 százalék a miénk a tortából – emellett az AIoT eszközök piacán is nagyon nagy bővülést értünk el. Nem csak a forgalomban, hanem a felhasználók számában, a láthatóságban, a márkaismertségben is nagyokat léptünk előre az indulás óta. A cél pedig nem lehet más, mint megőrizni ezt a lendületet.

Milyen árkategóriás mobiltelefonokat keresnek leginkább a magyar vásárlók?

Azt látjuk, hogy a Xiaomi nem a legolcsóbb kategóriában a legerősebb, hanem inkább a közép és felső-közép szegmensben: ezek tipikusan a Redmi Note széria aktuális termékei, jelenleg a Note 11 és a Note 11 Pro. Illetve azt kell mondanom, hogy egyre inkább beleharapunk a felsőkategóriába is, a prémium telefonok piacán tavaly a márka világszerte 160 százalékkal növelte a részesedését, és Magyarországon is szép eredményeket produkál ez a szegmens. Láthatóan kezdünk valamelyest elszakadni a középkategóriától, és eggyel feljebb lépni.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

mobiltelefonok

okostelefonok

xiaomi