Atyaég, mi történik ebben a megyében: tényleg ennyit keresnek itt a melósok?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Atyaég, mi történik ebben a megyében: tényleg ennyit keresnek itt a melósok?

A HelloVidék idén is górcső alá veszi a magyar megyéket: sorozatunkban annak járunk utána, milyen fontosabb gazdasági, turisztikai változások történtek az elmúlt időszakban. Ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok megye kerül sorra. Megvizsgáltuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján, hogyan alakult a megye gazdasága, turizmusa, illetve a munkaerőpiaca.

Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatási egység Magyarországon, az Észak-Alföldi régióban. Kelet-Magyarország középső részén található, a Tisza által kettéosztva. Északról Heves megye és egy rövid szakaszon Borsod-Abaúj-Zemplén megye, keletről Hajdú-Bihar megye, délkeletről Békés megye, délről Csongrád-Csanád megye, délnyugatról Bács-Kiskun megye, nyugatról pedig Pest megye határolja. A megye székhelye Szolnok, területe 5581,71 km², lakónépessége 2022. január 1-jén 360,3 ezer fő volt, 0,9%-kal, 3,3 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A megye népessége az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent.

Folyamatosan csökken a megye népessége

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2022 I. félévében 1694 gyermek jött világra, és 2888 fő hunyt el. Az élveszületések száma 5,5%-kal több, a halálozásoké 8,4%-kal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában. Az előbbi növekedés mértéke az egyik legmagasabb, az utóbbi csökkenés pedig az egyik legalacsonyabb volt a főváros és a megyék körében.

Egyre kevesebb a munkanélküli, de így is sokkal több, mint az országos átlag

2022 II. negyedévében Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 15–64 éves népesség 76,1%-a, 171 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé, számuk 4,6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány korábban nem tapasztalt szintre emelkedett, ennek ellenére 0,7 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól.

A munkaerőpiacon 163 ezer fő foglalkoztatottként, 8 ezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma a hazai átlagot meghaladóan 5,6%-kal nőtt, a munkanélkülieké az országosnál kisebb mértékben, 12%-kal csökkent 2021 II. negyedévéhez képest.

A foglalkoztatottság javulásával párhuzamosan a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbihoz képest 0,9 százalékponttal 4,7%-ra csökkent, folytatva a korábbi negyedévek kedvező irányú tendenciáját. A pozitív változás ellenére az arány meghaladta az országos átlagot (3,2%).

A gazdaságilag inaktívak száma 54 ezer fő t tett ki, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17%-kal fogyott, a 4,0%-os országos csökkenés mellett.

Keveset keresnek az alkalmazottak

2022 I. félévében Jász-Nagykun-Szolnok megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 405 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 269 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 419 ezer, a nettó átlagkereset 279 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 16%-kal múlta felül a 2021. I. félévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját.

A bruttó keresetek a versenyszférában 14%-kal, 407 ezer forintra, a költségvetési szférában 24%-kal, szintén 407 ezer forintra emelkedtek.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 18, a szellemieknél 15%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 329 ezer, az utóbbiak 518 ezer forintot kerestek.

A foglalkoztatottak száma 2022 II. negyedévében a hazai növekedést meghaladó ütemben nőtt (5,6%-kal), a munkanélkülieké az országosnál enyhébben csökkent (12%-kal az előző év azonos időszakához képest. A foglalkoztatási arány (72,5%) és munkanélküliségi ráta (4,7%) is kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022 I. félévében 16%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Összege (405 ezer forint) továbbra sem érte el az országos átlagot (505 ezer forint).

Keveset költenek itt az emberek

Jász-Nagykun-Szolnok megye kiskereskedelmi üzlethálózatában 2022. I. félévben folyó áron 233,1 milliárd forint értékű forgalom realizálódott, az országos 3,3%-a. A forgalom volumene 2021 áprilisa óta ismét folyamatosan emelkedik, a bővülés 2022. január-június között a kiigazítás nélküli adatok alapján az előző év azonos időszakához mérten – az országosnál kisebb mértékű – 7,8%-os volt. A növekedés a főváros és a megyék körében itt volt az egyik legalacsonyabb.

Felpezsdült az építőipar a megyében: az országos tendenciával szemben itt nőtt a lakásépítési kedv

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2022. I. félévi termelési értéke 38,2 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron – az országos 6,1%-os növekedésnél kisebb mértékben – 4,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kibocsátás az országos 2,0%-át adta, az egy lakosra jutó 106 ezer forintnyi termelési érték a hazai átlag 53%-át érte el.

Az építőipar új megrendelései országos szinten 8,6%-kal nőttek, miközben a megyei építőipari szervezetek 2022 I. félévében 46,2 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, volumenében 3,4%-kal kevesebbet az előző év azonos időszakinál. A június végi 36,8 milliárd forint értékű szerződésállomány volumene 3,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Összesen 148 lakást vettek használatba, melyek 57%-a Szolnokon, 32%-a a többi városban, 10%-a községekben épült. A megyei lakásépítési piac intenzitását a megyeszékhelyen kivitelezett lakásberuházások számottevő élénkülése növelte, amit a kisebb városokban regisztrált visszaesés mérsékelt.

Építési forma szerint a lakások 51%-át családi házas formában, 39%-át többszintes, többlakásos épületben, a fennmaradó rész döntő többségét csoportházban adták át. A családi- és csoportház-építéseknél tapasztalt élénkülést a többszintes, többlakásos épületeknél regisztrált csökkenés valamelyest visszafogta. Az új lakások átlagos alapterülete (100 m²) meghaladta az országos átlagot (88 m²).A lakások 48%-a épült 4 vagy annál több szobával.

Viszont a jövőbeni lakásépítési kedv csökkent a megyében. A 2022 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (159) 27%-kal visszaesett az előző év azonos időszaki magas bázishoz mérten.

A telephelyi adatok alapján az ipar 2022. I. félévi teljesítménye 5,9, a megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 4,3%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene 7,6%-kal bővült. Az I. félévben 29%-kal több lakást vettek használatba, mint az előző év azonos időszakában.

Tavalyhoz képest jóval kevesebb a közúti baleset

2022 I. félévében 209 baleset következett be Jász-Nagykun-Szolnok megye útjain, ami az országosnak 3,1%-a volt. Számuk az országos 10%-os növekedéssel szemben 9,9%-kal csökkent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékelt járműforgalommal jellemezhető 2021. I. félévihez képest, és 16%-kal kevesebb volt, mint a Covid19-járvány nélküli 2019. I. félévben.

Kimenetelét tekintve 2022 I. félévében a balesetekből 75 végződött súlyos, 128 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 6,3, az utóbbiaké 8,6%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (6) 6-tal csökkent, arányuk az összes balesetből 2,9% volt, ami megegyezett az országos átlaggal.

A balesetek 1,0%-a autópályán, autóúton, 29%-a főútvonalon következett be. Az összes baleset 61%-a lakott területen történt. 2022 I. félévében 13 balesetnél, az összes baleset 6,2%-ánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.

A csökkenő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 9,9%-kal kevesebben, összesen 300-an sérültek meg.

Holtversenyben ebben a megyénkben a legtöbb a gyógyvíz

A megye kiemelkedő turisztikai vonzerejét jelentik a termálvizeket hasznosító gyógyfürdők (Szolnok, Martfű, Tiszafüred, Abádszalók, Berekfürdő, Cserkeszőlő, Jászberény, Jászapáti, Mezőtúr, Túrkeve). A megye szálláshelyeinek többsége a gyógyfürdők szomszédságában lévő kempingekben található. A turisták ellátását ezenkívül a falusi vendéglátás is segíti. További turisztikai vonzerőt jelent a Tisza-tó és a Hortobágy megyére eső északi területei.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legnevesebb gyógyfürdői

  • Berekfürdő Termál- és Strandfürdő - Berekfürdő: A nagykunsági tanyavilágban Pávai-Vajna Ferenc 1928–30-ban fúrt két kutat (mélységük 1186 és 801,7 m), melyeknek vízét 1974-ben minősítették gyógyvízzé. Alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos gyógyvizére népszerű termál- és strandfürdő épült, évente 300 000 vendéget vonz.
  • Gyógy- és Strandfürdő - Cserkeszőlő: 1942-43-ban a Magyar-Amerikai Olajkutató Társaság szénhidrogén-kutatása során találták meg az akkor 96 fokos, alkáli-kloridos hidrogénkarbonátos, konyhasós, jódos, brómos gyógyvizet, mely idült mozgásszervi és gyulladásos megbetegedések esetén ajánlott. A fürdő építését 1955-ben kezdték el. Fürdőjavallatok, kezelhető betegségek: Bőrgyógyászati megbetegedések, csontrendszer betegségei, idült betegségek utókezelése, rekreáció, izomgörcsök oldása, izomzúzódások, rándulások, ízületi betegségek, reuma, sportsérülések utókezelése.

Jász-Nagykun-Szolnok megye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022 I. félévében 199 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek, ebből a belföldivendég-éjszakák száma több mint 167 ezer, a külföldivendég-éjszakáké több mint 31 ezer volt. Előbbiek száma 2,2-szerese, utóbbiaké 3,5-szerese volt az előző év azonos időszaki értéknek. A vendégéjszakák száma összességében 2,3-szeresére nőtt a járványügyi korlátozásokkal érintett 2021. I. félév értékéhez képest.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

megyei körkép

megyekörkép

jász-nagykun-szolnok megye

ksh

fókuszban a megyék