Itt az újabb probléma: gyógyszerhiányra is számíthatunk, ha nem lépnek időben?

Index   
  Megosztom
Itt az újabb probléma: gyógyszerhiányra is számíthatunk, ha nem lépnek időben?

Uniós szinten is gyógyszerhiány léphet fel, amennyiben nem történnek reformok. A legsürgetőbb teendők a gyógyszer-finanszírozás körül mutatkoznak, az egész rendszernek sürgős ráncfelvarráson kell átesnie – hangsúlyozta az Indexnek Greskovits Dávid. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke szerint a gyógyszerárak mesterségesen alacsony szinten tartása gyomrosként ér fel a hazai gyártók számára.

Ahogy a portál írja, a gyógyszeripar, nehezen, de túljutott a koronavírus-járvány okozta nehézségeken, viszont a kirobbanó orosz–ukrán háború, és az ezt követő gazdasági problémák ismét gondokat okoztak. A legnagyobb megoldandó feladatnak ebben a szegmensben is az energiakrízis bizonyult.

Ez pedig óriási problémát jelent a hazai gyártóknak: termelési és logisztikai költségeik nagymértékben függnek az energiaáraktól. Ezeken túl további terhek is nehezednek a gyártók vállára. Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, és ehhez még hozzáadódik a gyenge forintárfolyam, illetve a magas infláció

- magyarázta a portálnak Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke, aki idézte Adrian van den Hoven, az európai generikus gyártókat tömörítő, brüsszeli székhelyű szervezet vezetőjének aggodalmait is. Miszerint, akár uniós szinten is komoly gyógyszerhiány léphet fel, amelynek fő előidézői a gyógyszer-finanszírozás körüli kérdések lehetnek.

Az alacsony ár kizárólagos preferálása nem segíti a hazai gyártást. Sok gyártó döntött úgy, hogy racionalizálja a munkafolyamatait, és Ázsiából oldja meg a hatóanyag-beszerzést. A Covid-időszak rámutatott arra, hogy ez bizony veszélyes, és szükséges megerősíteni az európai, így a magyarországi gyártást is

- tette hozzá a szakember.

Jelenleg a hatóság által közzétett gyógyszerlistán elsősorban nem vényköteles, úgynevezett OTC-készítmények, illetve generikus gyógyszerek találhatók. Utóbbiak helyettesítői megtalálhatóak a patikák polcain, vagyis a betegek tudják tartani a számukra előírt terápiát

- elemezte a helyzetet Greskovits Dávid, majd hozzátette, hogy helyettesítő készítmények használata esetében minden esetben javasolt az orvossal, gyógyszerésszel konzultálni.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyar gyógyszergyártók országos szövetsége

gyógyszerhiány