Nehéz év áll a magyarok előtt: mutatjuk, mire számítanak a szakértők

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nehéz év áll a magyarok előtt: mutatjuk, mire számítanak a szakértők

Az elmúlt évek nehézségei után a többség ismét aggódva tekinthet az újévbe. Annyit az elemzők biztosnak vélnek, hogy a tavaly brutális szintre ugró infláció 2023 első felében is tovább szárnyal és jó eséllyel idén már recesszió is jöhet a magyar gazdaságban. Nem könnyű megjósolni, hogy fogunk állni év végére. az energiaárak továbbra is kifejezetten volatilisek és a globális externáliák is velünk maradtak. Kérdés, hogy lesz-e elég energiánk, illetve hogy a fizetéseink vásárlóerejének csökkenése mennyire veti majd vissza a fogyasztást. A Pénzcentrum makrogazdasági elemzőket kérdezett arról, melyek lehetnek a legjobb és a legrosszabb forgatókönyvek a gazdasági nehézségek sorát tartogató 2023-as évben.

Hatalmas kihívásokkal tarkított esztendőt, Orbán Viktor szerint egyenesen a rendszerváltás óta eltelt legnehezebb évet hagyta maga mögött Magyarország. A pandémia után már az orosz-ukrán háború hatásai pörgették tovább az évtizedes csúcsokat döntő inflációt, az elszálló drágulásnak pedig az MNB folyamatos szigora sem tudott gátazt szabni. Ahogy a lap írja, az elemzők pedig 2023-ra sem sok jót ígérnek. Egybehangzó véleményük szerint akár 18 százalékos éves drágulás is jöhet idén.

Ahogy a portál írja, a jövő év második felétől pedig az infláció mérséklődésével a reálbérek ismét növekedést mutathatnak, ami támaszt adhat a fogyasztásnak, valamint a várakozásunk szerint az év közepétől kezdődő kamatcsökkentési ciklus újra lendületet adhat a beruházásoknak. Összességében jövőre 0,5-1% közötti növekedésre számítunk, amit elsősorban az ipar és a mezőgazdaság fog húzni, míg a fogyasztáshoz kapcsolódó ágazatok (kiskereskedelem, vendéglátás, szabadidős tevékenységek) kismértékben csökkenhetnek, csakúgy, mint az építőipar a beruházások – ezen belül elsősorban az állami és lakossági beruházások – várható visszaesése miatt.

Mire számíthatunk még idén? Hogyan látják a jelenlegi helyzetet a szakemberek? A Pénzcentrum teljes cikke ide kattintva olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

bérek

energiaárak

infláció

fizetések

pénzcentrum