Te érzed a pénztárcádon az emelést? Durva, de ennyit keresünk mi, magyarok

24.hu   
  Megosztom
Te érzed a pénztárcádon az emelést? Durva, de ennyit keresünk mi, magyarok

A december 15-én megszületett bérmegállapodás alapján 2023-ban 232 ezer forint lett a bruttó minimálbér, és 296 400 forint a szakmunkás minimálbér, azaz a garantált bérminimum. Így a nettó minimálbér (adókedvezmények nélkül) 154 280 forintra, a bérminimum pedig 197 106 forintra nőtt. Annak járt utána a 24.hu, hogy az utóbbi évek erőteljes béremelései eredményeként hogyan áll a magyar minimálbér, illetve az átlagkereset európai összehasonlításban.

A szakszervezetek magasabb (a minimálbérnél 20 százalékos, a bérminimumnál minimum 40 ezer forintos) emelést szerettek volna – ehelyett 16 százalékos lett a minimálbér-emelés és 14 százalékos (36 400 forintos) a bérminimum-emelés.

A minimálbérnél nem látszik a felzárkózás

Az elmúlt 14 évben bruttóban több mint háromszorosára nőtt a minimálbér. Nettóban ennél karcsúbb volt a növekedés (az alacsony jövedelműek adójóváírásának 2012-es kivezetése miatt), két és félszeres.

Önmagában a magyar minimálbért nézve látványos a gyarapodás. Európai összehasonlításban azonban nem javult a helyezésünk (azokat az országokat számításba véve, ahol van minimálbér): míg 2018-ban a nyolcadik legalacsonyabb minimálbér volt a magyar euróra átszámítva, az idei második félévre már csak „alulról” a hatodik helyre volt elég az összege.

Amikor pedig félévről félévre nézzük a magyar minimálbért euróban, az is világosan kirajzolódik, hogy a forintárfolyam romlása a második félévre (2021 kivételével) mindig alacsonyabb értékeket adott.

Nőtt a lemaradásunk az átlagkeresetnél is

Nemcsak a minimálbéreknél, hanem az átlagkereseteknél is jelentős növekedés következett be 2010 óta. Ha csak az utóbbi időszakot nézzük, a kormány keményen költött a béremelésekre, például tavaly a fegyveres testületeknél, tavalyelőtt az orvosoknál, ami felfelé húzta az átlagot. Az elmúlt évben bevezették a 25 év alattiak szja-mentességét, ami szintén a nettót növelheti, az idén pedig a 30 év alatt szülő nőkre terjesztették ki a kedvezményt.

Az elérhető többféle európai statisztika közül az egyedülálló, gyermektelen dolgozók nettó átlagkeresetét foglaltuk táblázatba, euróban. Az arányok a többi kereseti kategóriánál is hasonlóak voltak, mint ennél.

Amíg 2013-ban még a magyar éves nettó átlagkereset volt az ötödik legalacsonyabb, addig 2021-ben már a negyedik legalacsonyabb volt a magyar bér.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bér

fizetés

bérminimum

minimálbér

bérezés