Összeroppanhat a háziorvosi ellátás? Több mint 750 ezer magyar egészsége a tét

Pénzcentrum   
  Megosztom
Összeroppanhat a háziorvosi ellátás? Több mint 750 ezer magyar egészsége a tét

Jelenleg 681 háziorvosi körzet betöltetlen Magyarországon a Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2023. januári adatai alapján, ezeknek 88 százaléka már több mint fél éve áll üresen. Ezek a praxisokhoz több mint 787 ezer beteg tartozik. Bár a magyar egészségügyben a szakemberhiány nem újkeletű probléma, az utóbbi években csak romlott a helyzet. A javulásra pedig nemigen lehet számítani, hiszen a háziorvosok 29,6 százaléka 60 év felett jár Magyarországon az utolsó friss adatok szerint - írta a Pénzcentrum.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartása szerint tartósan betöltetlen háziorvosi körzetnek akkor tekinthetünk egy praxis, ha hat hónapon át nem tudják azt betölteni. Lehetséges, hogy lát el feladatokat ott háziorvos, de hivatalosan csak helyettesít, és valójában a körzet betöltetlen. A NEAK honlapján található összesítés szerint 2023. januárjában 682 betöltetlen körzet volt, 39-cel több, mint egy évvel korábban - írta a a Pénzcentrum.

Ezzel 1 százalékponttal emelkedett a tartósan betöltetlen praxisok aránya. 356 körzet - az összes üres körzet 52,2%-a - pedig azóta üresedett meg, hogy a koronavírus-járvány megjelent az országban 2020 márciusában. Ezek aránya egy év alatt csökkent.

2019 év elején még 373 tartósan betöltetlen körzetet tartottak számon, 2021-re ez a szám 482-re emelkedett. 2022 januárjában pedig már 559 ilyen praxis volt Magyarországon. Jelenleg összesen 601 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van Magyarországon. Az ország 19 megyéje és a főváros közül 5 megyében láthatunk az adatok alapján javulást, és háromban stagnálást, a legtöbb helyen azonban romlott a helyzet. A legtöbb körzet Békés és Vas megyékben, valamint Budapesten üresedett meg egy év alatt. Az összes üres praxis számában továbbra is, ahogy az elmúlt években is, Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet és maradt az élen Pest, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye is.

A legtöbb betöltetlen körzet ugyan Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben van, a legkevesebb Győr-Moson-Sopron, Zala, és Csongrád-Csanád megyékben, viszont figyelembe kell venni azt is, hogy mekkorák ezek a körzetek, vagyis hány lakos tartozik egy-egy körzethez.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészségügy

pénzcentrum

munkaerőhiány