Szakértő a horrorinflációról: ezért drágul legdurvábban az élelmiszer ára Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Szakértő a horrorinflációról: ezért drágul legdurvábban az élelmiszer ára Magyarországon

Elsősorban a forint gyengesége, kevésbé a magyar élelmiszeripar hatékonysága az oka annak, hogy az Eurostat adatai szerint Magyarországon csaknem 50 százalékos volt az élelmiszer-infláció tavaly decemberben - közölte Raskó György az Infostartnak. Még a tavaszi aszály hatása is elenyésző.


 


 

A hazai élelmiszer-inflációs rátán valójában a forintgyengülés volt az, ami egy óriásit lökött, legalábbis 2022-ben, amikor 420-430 forintba került egy euró, hiszen jelentős a feldolgozott élelmiszerek importja - közölte Raskó György az Infostartnak. Második helyen a kormány választások előtt alkalmazott közérzetjavító intézkedéssorozatát említette, amely tetemes mértékben emelte az elkölthető pénzek nagyságát. Ez keresletélénkítő hatással járt, ami viszont felhajtja az árakat.

A drágulás harmadik valódi okának az agrárszakközgazdász ársapkát tartja – amit gazdaságpolitikai és versenyjogi szempontból is igazságtalannak gondol –, valamint a kiskereskedelmi nagy láncokat sújtó extraprofitadót. Megjegyezte, az ebből származó veszteségeiket más termékek felárazásával kompenzálták, és ez a hatás mind a mai napig érvényesül. Raskó György végül a mezőgazdasági nyersanyagok világpiaci ára és az energiaköltségek emelkedésére is fölhívta a figyelmet.

Szerinte főként az utóbb felsoroltak azok, amelyek közrejátszottak az EU-s átlaghoz képest kiugróan magas infláció kialakulásában, a magyar élelmiszeripar alacsony hatékonysági szintje pedig - mint újra nyomatékosította - legfeljebb elenyésző mértékben. Hozzátette: az aszályra sem lehet fogni a dolgot, mert a kukorica kivételével minden mezőgazdasági nyersanyagból termett annyi, amennyi a hazai ellátást maximálisan és bőven fedezte, vagyis áruhiány nem keletkezett.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

raskó györgy

gazdaság

infláció