400 milliós csalás, amiben orvosok is érintettek: ortopéd cipőkkel trükköztek Pécsen

HelloVidék   
  Megosztom
400 milliós csalás, amiben orvosok is érintettek: ortopéd cipőkkel trükköztek Pécsen

A Pécsi Járásbíróság 2023. február 2-án elrendelte három nő és négy férfi letartóztatását egy hónapra üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt - közölte a Pécsi Törvényszék .

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői megszerezték magánszemélyek személyes és orvosi adatait és ezeket átadták a velük együttműködő, elsősorban ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak , akik ezen adatok felhasználásával,

A vények alapján a cégek legyártották a társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközöket , jellemzően gyógycipőt, majd a cégek képviselői a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől igényelték a támogatási összeget, melyet az alapkezelő kiutalt nekik .

A fenti módszerrel az érintett három cég 2021. január 1. és 2022. szeptember 20. között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek – a jogosulatlanul visszaigényelt támogatásokkal – összesen csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A bűncselekményt a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői tettesként, míg a közreműködő orvosok bűnsegédként követték el.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények kettőtől nyolc, illetve öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők .

Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak – szabadlábon hagyásuk esetén – a bizonyítást veszélyeztetnék, az eljárásban résztvevő egyéb személyeket befolyásolnák, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatásukat.

Az ügyész valamennyi gyanúsított vonatkozásában tudomásul vette a bíróság végzését a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be szabadlábara helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bűncselekmény

csalás