Brutális ipari park épül Szabolcsban: ez a durva, nem a debreceni akkugyár

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális ipari park épül Szabolcsban: ez a durva, nem a debreceni akkugyár

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a népi építészet, tárgyi népművészet, a népzene és néptánc gazdag hagyományával rendelkezik. A megye nem csak műemlékeiről, népművészetéről híres, hanem gyógyfürdőiről is, amiből szám szerint öt található a térségben. Gazdaságát tekintve húzóerőnek a mezőgazdaság és az állattenyésztés számít, de az utóbbi években erősen felemelkedőben van az ipar is, ami már most kiemelkedő eredményeket mutat. Gazdaságában fontos szerepet játszik, hogy a megye több országgal is határos, de személyforgalom szempontjából is fontos határátkelőhelyek találhatók itt. Cikkünkben most annak jártunk utána, miért pörgött fel a megye turisztikai szempontból, milyen fontos beruházások várhatók a közeljövőben, illetve, miért döntött sok éves csúcsot az építkezési kedv.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország legészakibb megyéje: Északkeletről Ukrajna, délkeletről Románia, délnyugatról Hajdú-Bihar vármegye, északnyugatról Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, északról pedig Szlovákia határolja. Kevesen tudják, de a megye hagyományosan az ország "népességellátójának" tekinthető, ugyanis a vitális, jó népmozgalmi arányszámokkal rendelkező népesség évtizedek óta tömegesen vándorolt az ország iparosodó városaiba - főként Budapestre - biztosítva ezáltal a megfelelő számú munkaerőt ezen térségek számára.

Ha a vidék turisztikai vonzerejét nézzük, örömteli képet láthatunk, hiszen az elmúlt években, egyre többen keresik fel a megyét és főként Nyíregyházát, a megyeszékhelyet és töltik itt szabadidejüket, felfedezve eddig rejtett látnivalókat, turisztikai kincseket. Országos szinten is kiemelkedő évet tudhat maga mögött a turizmus, de Nyíregyháza 2022. évi vendégforgalma minden képzeletet felülmúlt; a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a vendégéjszakák száma meghaladta a 439 ezret.

Magyarországon csak néhány turisztikai térségnek sikerült túlszárnyalnia a rekordévnek számító 2019-es év vendégforgalmai adatait, a legkiemelkedőbbnek mind közül Tokaj és Nyíregyháza térség 30%-os növekedése bizonyult. A desztináció legtöbb vendégéjszakáját Nyíregyházán töltik a vendégek, ezzel a turisztikai dobogó legfelső fokára emelve a várost. A folyamatos és tudatos fejlesztések, az utóbbi évek színvonalas szálláshely beruházásai, a vonzó attrakciók is hozzájárultak, hogy egyre többen érdeklődnek Nyíregyháza iránt. Az élménykínálatot a kiemelt látványosságok mellett tovább színesítették az Év turisztikai szervezetének választott Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. által kínált programok is.

Hiába a feltörő érdeklődés a megye iránt, egyre nagyobb ütemben csökken a népesség

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a megye 5936 négyzetkilométeren terül el, összesen 229 települést foglal magába, lakónépessége pedig 545 ezer fő. Nem meglepő, a megye legnépesebb városa a megyeszékhely Nyíregyháza.

A megyében 13 járás található, ezek közül a legnépesebb a nyíregyházi járás, a népsűrűség itt 206 fő/km2. A járáshoz 15 település tartozik, ebből 4 város. Ezt követi szintén magas számmal a záhonyi járás, 133 fő/km2-el. Ehhez a járáshoz 11 település tartozik, ezek között 2 város szerepel. Lemaradva kicsit, harmadik a kisvárdai járás jön, 109 fő/km2-el. Ide 23 település tartozik, melyből kettő város.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakónépessége 2022. január 1-jén 539,2 ezer fő volt, 1,1%-kal, 6,2 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A megye népességét csökkenő tendencia jellemzi. A megyében 2022 I-III. negyedévében 4787 gyermek jött világra, és 5561 fő hunyt el. Az élveszületések száma 5,0%-kal több, a halálozásoké 8,7%-kal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában. Az élveszületések száma a megyében növekedett a legnagyobb mértékben. A halálozások csökkenése elsősorban a járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt következett be.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 774 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség fele az egy évvel korábbinak. A természetes fogyás népességre vetített 1,4 ezrelékes megyei értéke az országos átlagnál (3,6 ezrelék) kedvezőbb volt.
A házasodási kedv mérséklődött: 2022 I-III. negyedévében 3244 pár kötött házasságot, 4,8%-kal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában.

Brutális ipari fejlesztések zajlanak a megyében

A megye gazdasági életében a mezőgazdaság és az állattartás nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen ebben országos szinten is dobogós teljesítményt nyújt Szabolcs-Szatmár-Bereg. Viszont az elmúlt években az ipar is egyre jelentősebb eredményeket mutat a megyében.

Napjainkban az iparfejlesztés egyik fontos és lehetséges eszközének minősülnek az ipari parkok, amelyek az intenzívebb tőkebevonással elősegítik a termékek és a technológiák szempontjából egyaránt korszerű termelőtevékenység megvalósítását, a változó piaci igényekhez való rugalmasabb alkalmazkodást, így nagymértékben hozzájárulnak az ipari struktúra átalakulásához.

A megyében számos gyár és üzem található, ami folyamatos fejlesztéseket, beruházásokat folytat, ezekről rendszeresen beszámolt a HelloVidék is. Üzemek közül rengeteg embernek ad munkát a FrieslandCampina Hungária Zrt., a nyíregyházi LEGO gyár, a nyírbátori Unilever. De itt kell megemlíteni a nyírbátori ipari parkban helyet kapó Diehl Aircabin Hungary Kft-t, a Serioplast Hungary Kft-t, a Diehl Aviation Hungary Kft-t és a Coloplast Hungary Kft-t.

A napokban pedig sosem látott méretű beruházást jelentettek be, mely szerint stratégiai megállapodást kötött február 9-én egy több mint ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról Döge, Fényeslitke és Komoró polgármesterével az East-West Gate terminál beruházója. A tervezett ipari parkban, melynek területe az öt nyíregyházi ipari zóna összméreténél is nagyobb, minden feltétel adott lesz ipari, kereskedelmi és logisztikai létesítmények kialakítására, valamint a debreceni és nyíregyházi ipari üzemek kiszolgálására.

Ötszáz hektárt meghaladó méretével a két-három éven belül kiépülő ipari park az egyik legnagyobb lesz Magyarországon, meghaladja Nyíregyháza öt ipari zónájának jelenlegi együttes területét, a debreceni BMW, a kecskeméti Mercedes vagy a győri Audi méretét.

Több mint száz fő jut, egy üres álláshelyre

Ugyan egyre több a gyár, ezzel együtt a betöltendő álláshelyek száma, mégis rengeteg a munkanélküli a megyében. A KSH adatai szerint, 2022 III. negyedévében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 15–64 éves népesség 74,9%-a, 261 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 2,6 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól. A munkaerőpiacon 241 ezren jelentek meg foglalkoztatottként, számuk a hazai növekedéssel szemben 0,2%-kal mérséklődött. A foglalkoztatási ráta – folytatva a korábbi negyedévek pozitív irányú tendenciáját – 1,4 százalékponttal 69,1%-ra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az arány ennek ellenére elmaradt a 74,6%-os országos átlagtól, egyben a főváros és a megyék körében az egyik legalacsonyabb volt.

20 ezer fő volt munkanélküli, számuk az országos csökkenésnél jelentősebben, 13%-kal fogyott 2021 III. negyedévéhez képest. A munkanélküliségi ráta is csökkent, az egy évvel korábbi 8,8%-ról 7,7%-ra. Az arány meghaladta az országos átlagot (3,7%), egyben a főváros és a megyék körében az egyik legmagasabb volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2022. szeptember végén 25 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál kevésbé, 2,5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amivel tovább folytatódott a 2021 márciusa óta tartó csökkenő tendencia. A pályakezdő álláskeresők száma (2544 fő) 15%-kal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk az országban itt volt a legnagyobb, 10%.

Ezer lakosra az országos átlagnál több, 46 álláskereső jutott, a megyén belül arányuk a Nyíregyházi járásban volt a legkedvezőbb (24), a Baktalórántházai járásban pedig a legkedvezőtlenebb (79).
Az álláskeresők 36%-a legfeljebb 3 hónapja, 34%-a tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 1,4%-kal kevesebb volt a 2021. szeptemberinél.
Az álláskeresők legnagyobb hányada (54%-a) legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, arányuk országosan itt volt a legmagasabb. Emellett 22%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 21%-uknak érettségi, illetve technikum volt a legmagasabb végzettsége, 3,5%-uk pedig diplomával rendelkezett.

Az ellátottak aránya összességében 0,7 százalékponttal csökkent az előző év azonos időpontjához képest az álláskeresők körében: 12%-uk álláskeresési járadékban, 16%-uk álláskeresési segélyben, 32%-uk szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állás nélküliek 40%-a ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.

Még mindig itt keresnek a legkevesebbet a fizikai munkások

2022 I–III. negyedévében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 359 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 238 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 401 ezer, a nettó átlagkereset 267 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 21%-kal múlta felül a 2021. I–III. negyedévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme meghaladta az országos átlagot, egyben a megyék és a főváros körében az egyik legmagasabb volt, ennek ellenére az alkalmazottak 29%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

A bruttó keresetek a versenyszférában 17%-kal, 369 ezer forintra, a költségvetési szférában 24%-kal, 341 ezer forintra emelkedtek. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 24, a szellemieknél 17%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 281 ezer, az utóbbiak 477 ezer forintot kerestek.

Második legtöbb vállalkozással rendelkezik a megye

2022. szeptember végén – a korábbi időszakokhoz hasonlóan – a 114 ezer vállalkozás nagyobb részét (98 ezret) önálló vállalkozóként, kisebb részét (16 ezret) társas vállalkozásként regisztrálták. Az előbbiek száma egy év alatt 1,6%-kal csökkent, az utóbbiaké 2,9%-kal nőtt.

Részvénytársaságból 5,7%-kal több szerepelt a regisztrációban, mint 2021. szeptember végén. A társas vállalkozások 92%-a legfeljebb 9 főt foglalkoztatott, a 249 fő felettiekből 31 volt a megyében.
2022 I–III. negyedévében a társas vállalkozások 9,6%-a került csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alá, 2,6 százalékponttal nagyobb részük, mint egy évvel korábban. Szeptember végén 3,4 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét, számuk 1,1%-kal csökkent, az összes egyéni vállalkozáson belüli arányuk (13%) pedig 0,3 százalékponttal lett nagyobb az egy évvel korábbinál.

Sok éves csúcsot döntött a lakásépítések száma

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2022. I-III. negyedévi termelési értéke 111,8 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron – az országos 3,2%-os növekedésnél nagyobb mértékben – 11%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kibocsátás az országos 3,5%-át adta, az egy lakosra jutó 207 ezer forintnyi termelési érték a hazai átlag 64%-át érte el.
A termelés bővülését a kibocsátás kétharmadát adó épületépítések 9,2, és az egyéb építmények építésének 15%-os volumennövekedése eredményezte. Az építőipar új megrendelései országos szinten 5,1%-kal csökkentek, miközben a megyei építőipari szervezetek 2022 I-III. negyedévében 107,3 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, volumenében 26%-kal kevesebbet az előző év azonos időszakinál.
A szeptember végi 81,8 milliárd forint értékű szerződésállomány volumene 17%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Fellendült a lakásépítési kedv a megyében

Az országos tendenciával párhuzamosan a megyében is élénkült a lakásépítési kedv 2022 I–III. negyedévében: az előző év azonos időszaki csaknem kétszeresére (országosan 7,7%-kal) nőtt az épített lakások száma. Összesen 330 lakást vettek használatba, az év ezen szakaszában utoljára 2009 I–III. negyedévében adtak át ennél több lakást a megyében. Az új lakások 62%-a Nyíregyházán, 20, illetve 18%-a a többi városban és községekben épült. Az egy évvel korábbihoz képest mindhárom településtípus esetében emelkedett a kivitelezett lakásépítések száma.

Az új lakások egyaránt közel felének vállalkozás, illetve természetes személy, a fennmaradó 10 lakásnak pedig helyi önkormányzat volt az építtetője. Mindhárom építtetői kör (érdemben az előbbi kettőé) lakásberuházásainak száma emelkedett.

Az új lakások átlagos alapterülete (111 m²) meghaladta az országos átlagot (94 m²), 52%-uk épült 4 vagy annál több szobával. 142 lakás szűnt meg a megyében 2022 I–III. negyedévében, 4,6-szer több, mint az egy évvel korábban. Száz épített lakásra 43 megszűnés jutott.

Az országos átlagot jóval meghaladó mértékben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I–III. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (1,1 ezer) 46%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz mérten, kismértékben meghaladva ezzel a pandémia előtti, 2019 hasonló időszaki, sokéves csúcsot.

Beütött az infláció, nem pörög a kereskedelem

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiskereskedelmi üzlethálózatában 2022. I–III. negyedévben folyó áron 472,7 milliárd forint értékű forgalom realizálódott, az országos 4,2%-a. A forgalom volumene 2021 áprilisa óta ismét folyamatosan emelkedik, a növekedés 2022. január–szeptember között a kiigazítás nélküli adatok alapján az előző év azonos időszakához mérten – az országossal csaknem azonos – 8,5%-os volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szabolcs-szatmár-bereg

turisztika

építkezési kedv

munkanélküliség

fizetés

melósok

beruházás

fejlesztés

munkaerőpiac

gyárak

megyekörkép