Elkeserítő kép a hazai életszínvonalról: ilyen márkájú, durván öreg autókat vezetnek a magyarok

Portfolio   
  Megosztom
Elkeserítő kép a hazai életszínvonalról: ilyen márkájú, durván öreg autókat vezetnek a magyarok

Lendületesen nő a Magyarországon forgalomba helyezett személyautók állománya, de emellett az átlagéletkoruk is, utóbbi a 2008-as válság óta töretlenül emelkedik - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. A fordulathoz egészen biztosan szükség lenne a magyarok életszínvonalának emelkedésére, de a jelenlegi inflációs környezetben ez aligha következik be. Az sem segít, hogy a rendkívül gyenge forint miatt nagyot drágultak az új autók és importból sem könnyű fiatal kocsihoz jutni, derül ki a Portfolio cikkéből.

Lendületesen nő a Magyarországon forgalomba helyezett személyautók állománya, de emellett az átlagéletkoruk is. Utóbbi lényegében a 2008-as válság óta töretlenül emelkedik - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. A fordulathoz egészen biztosan szükség lenne a magyarok életszínvonalának emelkedésére, de a jelenlegi inflációs környezetben ez aligha következik be. Az sem segít, hogy a rendkívül gyenge forint miatt nagyot drágultak az új autók és importból sem könnyű fiatal kocsihoz jutni.

1. Messze a legtöbb autó Opel emblémát hord itthon, gyakorlatilag minden nyolcadik. Ugyanakkor az Opelek darabszáma az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat és ezzel együtt az életkoruk is erősen emelkedik. Az átlagos Opel már 17 éves.

2. A Suzuki áll a második helyen, a személyautók 10,3 százaléka ilyen márkájú. A Suzuki speciális helyzetben van itthon, ugyanis a válság előtt - köszönhetően a laza hitelszabályoknak és az árának - elképesztő ütemben nőtt a számuk, azonban amikor jött 2008, ez a trend megtört. Éveken át 400 ezer körül áll a Suzukik darabszáma és ezzel együtt lendületesen öregedett is a márka. Az utóbbi években megint fontos szereplője lett az újautó-piacnak, de ez sem volt elegendő: a Suzukik is idősebbek mint a magyar átlag, 16,2 évesek.

  • A harmadik helyen a VW áll (9,8 százalék),
  • a negyedik a Ford (8,2 százalék),
  • ötödik a Toyota (6,2 százalék),
  • hatodik a Skoda (5,5 százalék),
  • hetedik a Renault (5,3 százalék)
  • nyolcadik a Peugeot (3,4 százalék)

Nem meglepő az sem, hogy a prémiumok mellett mely márkák állománya nőtt a legnagyobb ütemben az elmúlt 5 évben. Az első helyen a Kia áll, amelyből 2017 és 2022 között 139 százalékkal lett több. 8,6 éves átlagéletkora népszerűsége mellett annak is köszönhető, hogy a gyártó az utóbbi 10-15 évben lett jelentős szereplője az európai autópiacnak. Jelenleg több mint 94 ezer kiás van itthon.

A benzines autók majdnem kétharmados többségben vannak, a dízelek pedig 30 százalék felett állnak. Értelmezhető arányt még a hibridek képviselnek 3,8 százalékkal, de az elektromos autóké 1 százalék alatti.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

használt autók

öreg autók

autók

autpiac

magyarok autói

opel

suzuki