Sokkolt a döntés a Balatonnál: sok településen változott a korábbi, hivatalos díjszabás

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkolt a döntés a Balatonnál: sok településen változott a korábbi, hivatalos díjszabás

A napokban kapták kézhez a balatoni üdülőtulajdonosok az idei évben fizetendő építményadóról szóló csekkeket. Volt, ahol látszólag békésen fogadták a sokszor jelentősen megemelt fizetnivalót, s olyan település is akad, ahol felháborodást váltott ki az emelés. A településvezetők azt mondják, az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt voltak kénytelenek építményadót emelni, írja a sonline.hu.

A legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke, amelyet az ingatlan alapterülete alapján számolnak ki. Egyes településeken attól is függ, hogy milyen célra használják az ingatlant, vagy éppen a település mely részén található a ház. Zamárdiban 2004 óta nem módosítottak rajta, Balatonbogláron is hasonló a helyzet. Balatonmáriafürdőn sem emeltek építményadót. Galácz György polgármester azt mondta: az utóbbi időszak építkezései és felújításai annyi pluszforrást jelentettek, hogy elegendő volt a kúrtaksán (üdülőhelyi illeték) és a közterületek bérleti díjain emelni.

Balatonlellén viszont emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher, de csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosok számára.

Balatonfenyvesen is nőtt az építményadó mértéke, ott lakóépület esetében 700-ról 900-ra, míg melléképület és garázs esetében 500-ról 700 forintra. – A települések elég sanyarú anyagi helyzetben vannak, valahonnan pótolni kell a kieső összegeket, mondta Lombár Gábor polgármester.

Utoljára 2016-ban módosítottak

Utoljára 2016-ban módosítottuk az építményadó mértékét, azóta a bérterhünk több mint kétszeresére nőtt, nem beszélve az elszabadult energiaárakról, emlékeztetett Hidvégi József polgármester. Ennek ellenére az üdülőtulajdonosok nagy részét sokként érte a napokban kézhez kapott levél, amelyben volt akinek 41 ezerről 91 ezerre nőtt az építményadója.

Elkerülhetetlen volt az emelés, már tavaly elkezdtük felélni a tartalékainkat és nekünk a várost üzemeltetni kell

- mondta a polgármester, aki az üdülőtulajdonosok megértését kérte, hiszen az így befolyt összeget a város működtetésére, Fonyód négy cége és négy intézménye fenntartására fordítják majd.

Siófokon nem nőtt az adó mértéke

A nyár fővárosában változatlan az építményadó, a helyi rendelet, amely a fizetési kötelezettség részleteit tartalmazza, három övezetre osztja a várost. Attól függően, hol található és milyen célra használják az ingatlant, eltérő négyzetméterenkénti összeget szab meg. Azonban összehasonlítva a 2022-ben közzétett rendelettel, nem változott egyik övezet és besorolás négyzetméterenkénti építményadója sem. A legdrágább az úgynevezett parti övezetben lévő üdülők és nyolcvan négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok esetében, ezek után négyzetméterenként 1850 forintot kell fizetni a tulajdonosoknak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helloidek

balaton

adó

üdülőhelyi illeték

építményadó

bérleti díjak