Itt az igazság, egyre nagyobb bajban vannak a magyarok: megzuhant a dolgozók bére

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az igazság, egyre nagyobb bajban vannak a magyarok: megzuhant a dolgozók bére

2023 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 528 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 363 900 forint volt – írja a KSH adatközlése alapján a Pénzcentrum.

A bruttó átlagkereset 16,1, a nettó átlagkereset 16,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, de a fogyasztói árak 25,7 százalékos növekedése mellett, a reálkereset 7,6 százalékkal csökkent - írja a KSH adatközlése alapján a Pénzcentrum.

A decemberi, 24,5 százalékos pénzromlás mellett az év utolsó hónapjában 5 százalékkal esett vissza a reálkereset.

A tavalyi évet még 12 százalék körüli béremelkedéssel indítottuk, aztán 14-16 százalékra ugrott az ütem, míg végül az év végén 18 százalék feletti számok érkeztek. Az áremelkedés ütemével azonban nem tudta tartani a lépést a bérek vásárlóereje, ami a kiskereskedelem forgalmának zuhanásában is tetten érhető.

Idén januárban a bruttó mediánkereset 422 400 forint volt, 17,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció szektorban volt a legmagasabb (867 400 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (349 700 forint).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

átlagkereset