Ti meglépnétek? Százezernyi magyar mehetne nyugdíjba 30-50 éves kora között

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ti meglépnétek? Százezernyi magyar mehetne nyugdíjba 30-50 éves kora között

Vajon tényleg tömegek mondanának le egyik napról a másikra a munkáról, ha kapnának a megélhetéshez éppen elegendő pénzt, vagy éppen ellenkezőleg ettől szabadulnának fel, és keresnének olyan munkát vagy képeznék át magukat úgy, hogy munkájukkal nagyobb hozzáadott értéket tudjanak generálni. A Pénzcentrum közgazdásszal, jogásszal és a pszichológia segítségével kereste a válaszokat.

Időről időre újra és újra visszaköszön a feltétel nélküli alapjövedelem kérdése. Ami a közvéleményt legalább annyira foglalkoztatja, mint a világ, és természetesen Magyarország legismertebb társadalomtudósait, közgazdászait. Mint ismeretes, a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete egy valódi fenyegetésre igyekszik már évek óta válaszolni, nevezetesen, mit kezdjünk a robotizálás és a gépesítés miatt kieső munkaerővel - írta a Pénzcentrum. A lap közgazdásszal, jogásszal és a pszichológia segítségével kereste a válaszokat.

Afeltétel nélküli alapjövedelem gondolata nem kontinentális bismarcki megoldáson alapuló szociális ellátás egy újabb változata. "Megoldásaiban teljesen másképp működik, mint a mai ismert rendszerek" - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Mélypataki Gábor, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa. Míg az első egy rászorultsági alapon járó szociális ellátás, addig a második egy alanyi jogon járó ellátás lenne. És hogy milyen lenne egy ilyen gazdaság?

Mélypataki Gábor szerint mindezt jól szemlélteti a "Lét" csoport által több éve készített javaslat. A javaslat arról szólt anno, hogy ha Magyarország a következő évre áttérne az FNA (Feltétel Nélküli Alapjövedelem) alapú gazdaságpolitikára. A hatályos jogunk egyik fő bevétele a munkával kapcsolatos jövedelmekből számítjuk.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

megélhetés

közmunka

alapjövedelem