Aggasztó dolgok derültek ki a ChatGPT-ről: ezekkel sok magyar sem számol

Pénzcentrum   
  Megosztom
Aggasztó dolgok derültek ki a ChatGPT-ről: ezekkel sok magyar sem számol

A felhasználók gyakran azt hiszik, a a ChatGPT tudásával helyettesíthetik a sajátjukat, pedig ez nagyon nincs így. Sőt, főleg azoknak árthat igazán, akik inkább ezzel úsznák meg a számonkéréseket. A ChatGPT által felvetett megannyi kérdés közül az oktatásra gyakorolt hatásaival beszélgetett a Pénzcentrum. Dr. Friedmann Viktorral, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójával.

Az utóbbi hónapokban a teljes közbeszédet, de a tudományos élet jelentős részét is leuralta a ChatGPT térhódítása és a programról való beszélgetés. Mindez odáig jutott, hogy míg az Instagramnak 10 millió regisztrált felhasználóig 355 napra volt szüksége, addig a ChatGPT erre elég volt 40 nap. Sokatmondó adat az is, hogy február közepére a programnak már megvolt a havi 100 millió aktív felhasználója - írta a Pénzcentrum.

Nincs is különösebb baj a ChatGPT térhódításával, hanem a probléma az, hogy sokan nem értik a működését, sokkal nagyobb jelentőséggel ruházzák fel mint kellene. A diákok azt hiszik, a program tudásával helyettesíthetik a sajátjukat, pedig ez nagyon nincs így. Sőt, főleg azoknak árthat igazán, akik inkább ezzel úsznák meg a számonkéréseket. A ChatGPT által felvetett megannyi kérdés közül az oktatásra gyakorolt hatásaival beszélgetett a lap Dr. Friedmann Viktorral, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójával.

Friedmann Viktor szerint mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a ChatGPT egy olyan alkalmazás, ami generatív mesterséges intelligencia használatával szövegeket alkot.

Ez egy nyelvi modell, amit nem szabad összetéveszteni sem tudásmodellekkel, sem általános intelligencia modellekkel.

- tette hozzá.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mesterséges intelligencia

oktatás

pénzcentrum