Ezt minden gazdának érdemes tudni: ezzel a növénnyel most nagyot kaszálhatnak

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezt minden gazdának érdemes tudni: ezzel a növénnyel most nagyot kaszálhatnak

A 2023-as év egyik nagy meglepetése lehet az őszi árpa, amelynek a termőterülete több mint 20 százalékkal nőtt az a tavalyi esztendőhöz képest. Ahogy az Agrárszektor írja, a tavaly megélt rettenetes aszály következményeképpen mind az őszi káposztarepce, mind a kukorica termőterülete csökkenni látszik, az őszi vetésű kalászosok ellenében. Az állományok pedig igazolni látszanak a gazdák tippjét: ha megfelelő marad az időjárás, akkor akár rekord termés is születhet idén árpából. A portál ezúttal arról kérdezte a gazdákat, hogy milyen állapotban vannak az állományok, és milyenek a növény kilátásai.

A tavalyi év során tapasztalt történelmi aszály nemcsak a termést tette tönkre, de gondolkodásra is késztette a gazdálkodókat. Ebből kifolyólag jelentős átalakulás figyelhető meg idén a szántóföldeken az egyes kultúrák vetésterületét illetően. A tavalyi szárazság, és az amiatt tapasztalt termésveszteség egyik nagy vesztese az őszi káposztarepce lett, amelyet tavaly mintegy 180 ezer hektáron vetettek a magyar gazdák. Ez a megelőző évhez képest egy 16%-os visszaesést jelentett a repcét illetően, amint azt az Agrárszektor is megírta.

Milyen tapasztalatai vannak a termelőknek? Milyen évet zártak tavaly? Mire számítanak idén? Erről többet a portál cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

repce

őszi árpa

gazdaság

gazdálkodás