Százezernyi magyar lélegezhet fel: meghosszabbította a kormány a kamatstopot

Pénzcentrum   
  Megosztom
Százezernyi magyar lélegezhet fel: meghosszabbította a kormány a kamatstopot

A péntek este megjelent két kormányrendelet ezt az időpontot már valószínűsíti is, hiszen az eddigi jogszabályok szerint június 30-ig élő kamatstopokat nem határidő nélkül, hanem 2023. december 31-ig hosszabbította meg a kabinet.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter csak azt jelentette be, hogy a kormány döntött a lakossági jelzáloghitelekre és a kis- és középvállalkozások hiteleire jelenleg június 30-ig tartó kamatstop meghosszabbításáról. Konkrét időpontot a miniszter nem jelölt meg, csak azt mondta, hogy a kamatstop addig marad fenn, amíg a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken - írta a 24.hu.

A péntek este megjelent két kormányrendelet ezt az időpontot már valószínűsíti is, hiszen az eddigi jogszabályok szerint június 30-ig élő kamatstopokat nem határidő nélkül, hanem 2023. december 31-ig hosszabbította meg a kabinet – írja a Bank360. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a későbbiekben az alapkamat csökkenésének függvényében ezen ne változtathatna.

A jegybanki alapkamat jelenleg 13 százalék, és az MNB még nem kezdte el a kamatcsökkentést. A kamatstop alapján az egy éven belül változó kamatozású lakáshiteleknél alkalmazott kamatokat nem lehet jobban emelni, mint amennyit a 2021. október végi referenciakamatok indokolnak. (Ez ezeknél a kölcsönöknél már megtörtént 2022-ben.) Ezen felül az 1-5 éves kamatperiódusú, kamatfordulóhoz érő jelzáloghitelek kamatát is fixálták 2022. őszétől.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

infláció

kamatstop