Figyelmeztet a NAV: sokan tévednek a gépjárműadó fizetésével kapcsolatban

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztet a NAV: sokan tévednek a gépjárműadó fizetésével kapcsolatban

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatok 2021. óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartoznak. A tapasztalatok szerint sokan tévesen a NAV-nál szeretnék jelezni a gépjárművel kapcsolatos tulajdoni változásokat, illetve nem a megfelelő csatornákon próbálják adóügyeiket intézni. A NAV többféle kényelmes megoldást kínál a gépjárműadó-ügyek intézésére is, érdemes élni az elektronikus felületek által nyújtott előnyökkel.

A tapasztalatok szerint sokan a kormányablak, illetve okmányiroda helyett tévesen a NAV-hoz szeretnék bejelenteni, illetve a megfelelő szervnél tett bejelentés mellett az adóhivatalnak is jeleznék a gépjármű tulajdonjogában történt változást, valamint a gépjármű forgalomból történő kivonását vagy forgalomba helyezését.

Aki rendelkezik KÜNY-tárhellyel (azaz van ügyfélkapus regisztrációja), annak a NAV az értesítéseket elsődlegesen ezen a csatornán, elektronikusan juttatja el. A https://tarhely.gov.hu linkről elérhető hivatalos elektronikus tárhelyre kapott küldeményekről a megadott e-mail címre értesítés érkezik. A korábban letöltött, gépjárműadó-kivetésről szóló határozat, értesítés online lekérdezhető a NAV Ügyfélportálon, akkor is, ha a dokumentumot nem helyezték tartós tárba és az már a KÜNY-tárhelyen sem érhető el.

A benyújtott igényre a NAV a csekket elsősorban a levelezési címre, ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási helyre, és ha az sincs bejelentve, akkor a lakóhelycímre postázza. Az igényelt csekken nem szerepel a fizetendő adó összege, azt a határozat, illetve értesítés tartalmazza vagy az adószámla online lekérdezésével ellenőrizhető. Az adószámla-egyenleg KAÜ-azonosítással (például ügyfélkapus hozzáféréssel) lekérdezhető a NAV Ügyfélportálon és a NAV-Mobil applikációval. Mindkét felületről lehetőség van az adó online bankkártyás fizetéssel való rendezésére is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nav

gépjárműadó

ügyfélkapu

elektronikus ügyintézés