Döbbenetes hírek érkeztek a magyar kenyérről: a drasztikus áremelésnek ez lett a vége

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenetes hírek érkeztek a magyar kenyérről: a drasztikus áremelésnek ez lett a vége

Bár megmenekült a bezárástól a magyarországi pékségek többsége, mondta a Napi.hu-nak a Magyar Pékszövetség elnöke, ugyanakkor a kenyér árának drágulása miatt a lakosság jelentősen kevesebb pékárut vásárol.


 

Megmenekültek a bezárástól a magyarországi pékségek, nyilatkozta a Napi.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A pékségek száma 850-900 körüli, ebben nem szerepelnek az albán pékségek és a multiknál lévő sütödék sem. Kiemelte: bár korábban a Magyar Pékszövetség is azt jósolta, hogy a járvány és az energiaárak drágulása miatt a sütőipari vállalatok 20-25 százaléka meg fog szűnni, bezár vagy a nagyok felvásárolják őket, de ez nem történt meg, erősítette meg Septe József.

A szektorban 15-20 ezren dolgoznak és azt látják, hogy a vállalkozások átgondolták tevékenységüket, megpróbálnak gazdaságosabban működni, energiát megtakarítani. A sütőipari cégek egy része megerősödött, de a humánerőforrás hiánytól továbbra is szenvednek. A végzett pékek, amikor már van hozadéka a tudásuknak, akkor azt Németországban, Ausztriában vagy Norvégiában is hasznosítják, a pékek egy jobb fizetés reményében választják egy másik európai ország sütödéjét

- nyilatkozta Septe József.

Ez van: kevesebb kenyeret eszünk

Míg korábban évente fejenként átlagosan 72 kilogramm kenyeret és mellette 10-12 kilogramm péksüteményt fogyasztottak a magyarok, az elmúlt öt év alatt

mára évi 50-52 kilogrammra csökkent a kenyérfogyasztás mennyisége.

Bődületes drágult a kenyér is

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 659 forint volt egy kiló kenyér, idén már ezer forintba is kerül. A vándor kenyér fél kilója az Auchanban 499 forint, az Aldiban az aranycipó kilója 998 forint, a Lidlben a nosztalgia vekni kilója 907 forint.

Bár az elmúlt hetekben a világpiaci trendeknek megfelelően Magyarországon is elkezdtek csökkenni a gabonaárak, és a búza tonnája a korábbi, 140 ezer forint helyett már csak 80 ezer forint, a fogyasztók még nem érzékelik ezt a liszt és a kenyér árában – ezt az Agrárszektor cikke is kiemeli.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pékség

pékárú

gazdaság

infláció

ár körkép