Gyógyír lehet a kánikulában: ezen a vidéken bagóért vehetsz vízparti nyaralót

HelloVidék   
  Megosztom
Gyógyír lehet a kánikulában: ezen a vidéken bagóért vehetsz vízparti nyaralót

Az ingatlanpiac lassulása miatt a népszerű nyaralóövezetekben szintén jelentős kínálatbővülés ment végbe és a drágulás is megállt, sőt, csekély mértékben lejjebb mentek az árak - derül ki az ingatlan.com idei első hosszabb hőhullám apropóján készített elemzéséből. A több mint 15 ezer eladó ingatlanhirdetés adatai alapján készült összeállításból az is kiderül, mennyiért kínálják eladásra a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanokat és melyik településen a legnagyobb a választék.

  • A Balaton északi és déli partján lévő településeken eladó lakóingatlanok, nyaralók kínálata 16-16 százalékkal nőtt. A Velencei-tó mellett 24 százalékos, a Tisza-tónál pedig 50 százalékkal lett nagyobb a választék egy év alatt. A legnagyobb tavainknál már több mint 15 ezer eladó nyaralóból válogathatnak a vevők.
  • A Balatonon Tihanyban kínálják a legmagasabb áron az ingatlanokat, ott 230 millió forintnál jár az átlagár. A drágább települések között van Gyenesdiás, Balatonudvari, Balatonakali és Balatonszemes is, ahol 121-160 millió forint az átlag. A legolcsóbb partmenti települések átlagára 50-80 millió forint, így a Balaton már a budapesti ingaltanárakat is lekörözi.
  • Velence településen 80 millió forintért kínálják eladásra az ingatlanokat, a szomszédos Gárdonyban 58 millióért. A Tisza-tó partján Tiszafüred jelenti az egyik végletet 46 millióval, Tiszaderzs a másikat 9,5 milliós átlagárral.

A kánikulában érezhetően erősödik a nyaralóövezetek iránti érdeklődés, de a jelenlegi helyzetben a lakáspiac alacsonyabb fordulatszámon pörög. A piacra kerülő nyaralókat lassabban szívja fel a kereslet, ami a kínálat bővüléséhez, a vevők alkupozíciójának növekedéséhez és az árak stagnálásához vagy csökkenéséhez vezet

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Melyek a legdrágább, legolcsóbb balatoni települések? Hol a legnagyobb a kínálat?

Az ingatlan.com elemzése szerint július közepén a Balaton déli partján található településeken összesen 16 százalékkal több lakóingatlan várt eladásra. Ugyanilyen mértékben nőtt a kínálat az északi parti településeken. Az északi parton pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő kínálja a legtöbb ingatlant. A tó mindkét partját a budapesti átlagos négyzetméterárak jellemzik, a déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1 millió forintot, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az északin 972 ezer forint a négyzetméterár, ez 2 százalékos emelkedést, lényegében viszont stagnálást tükröz.

A legtöbb eladó ingatlan déli parti települések közül Siófokon, Balatonlellén és Zamárdiban van, az északi oldalon pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő a sorrend. “Az elmúlt években ezek a települések kiemelkedően népszerűek voltak, így lehetnek olyan eladók, akik látva a piac lassulását és a jelentős kínálatbővülést az árplafon közelében szeretnének megválni az ingaltanuktól. Vannak olyan eladók, akik az ingatlanuk árát inkább államkötvénybe fektetnék, vagy a nyaraló eladásával próbálnak tartalékot képezni.” - tette hozzá Balogh László. Az ingatlan.com adatai szerint az összes Balaton-parti települést nézve a legdrágábban Tihanyban lehet ingatlant vásárolni, itt az átlagára 230 millió forint, utána következik Gyenesdiás 160 millióval és Balatonudvari 150 millióval. Majd Balatonakali jön a sorban 149 milliós összeggel, illetve Zamárdi, valamint Balatonszemes 125 és 121 millióval.

Hogyan néz ki az ingatlanpiac a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén?

A Velencei-tó mellett Velence és Gárdony a két legkeresettebb település, előbbi esetében 30 százalékkal, utóbbinál 20 százalékkal bővült a kínálat egy év leforgása alatt. Az átlagos négyzetméterárak Velencén 821 ezer forintnál, Gárdonyban pedig 771 ezer forintnál járnak, ezek az árak minimális 1, illetve 3 százalékos csökkenést jelentenek, gyakorlatilag itt inkább stagnálásról van szó. Velencén az eladásra váró ingatlanok átlagára 80 millió forint, utóbbin viszont 58 millió forint.

Részben ennek is köszönhető, hogy a kínálat 50 százalékos bővülése mellett az átlagos négyeztméterárak 2 százalékkal 341 ezer forintra emelkedtek. A tó körül a legdrágább település Tiszafüred, ahol 36 milliós átlagáron hirdetik az eladó ingatlanokat. A legalacsonyabb ár Tiszaderzshez és Kisköréhez köthető, ahol 9,5 és 20 milliós átlagos kínálati árral találkozhatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

nyaraló

vízpart

vízparti nyaralók

balogh lászló