Majdnem elpusztult a szőlészet a tavalyi aszályban: idén is izgulnak a termésért a tokaji borászatnál

HelloVidék   
  Megosztom
Majdnem elpusztult a szőlészet a tavalyi aszályban: idén is izgulnak a termésért a tokaji borászatnál

Nálunk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás alkalmazunk. A rendkívül alacsony termésátlag mellett viszont nagyon koncentrált, magas mustfokú gyümölcsöt szüretelhetünk - magyarázza Bárdos Sarolta. Emberléptékű birtok és precíz borkészítés Tokaj-Hegyalján - a bodrogkeresztúri borászatába összesen 6 hektárról szüretelnek. Organikus művelés, szigorú hozamkorlátozás, a pincében hagyományos feldolgozás, aprólékos munka jellemzi vállalkozásukat. Borászatukat egy XIX . századi, hagyományos felosztású, módos parasztházban helyezték el. A házhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik. Hogyan jött létre a borászat? Milyen a jó évjárat? Erről és a borászat rejtelmeiről kérdeztük a borászt.

HelloVidék: Mikor és hogyan jött az ötlet a pincészet/borászkodás elindítására?

Bárdos Sarolta: Nekem a szüleim, sőt a nagyszüleim is műveltek a szőlőt már. Így én gyakorlatilag belenőttem ebben, nekem természetes volt az, hogy van a családban szőlő. Ugyan bort nem készítettek, csak 1-1 kis hordónyit, amit a családban elfogyott, termést eladták.

HelloVidék: Miért pont Bodrogkeresztúr lett a megfelelő helyszín ehhez?

Bárdos Sarolta: A szőlőink Bodrogkisfalud határában vannak, a Csirke-mál és a Barakonyi dűlőkben és ez utóbbi volt az, amit már a nagyapám is művelt. Szóval ez nem választás volt, hanem inkább örökség. Csirke-mál pedig egy régi, jó hírű terület volt, amit a 90-es években felhagytak, de hírből azért hallottam az is egy nagyon jó terület.

HelloVidék: Milyen gondolatok/eszmék mentén készülnek nálatok a borok?

Bárdos Sarolta: A legfontosabb, hogy magas minőségű borokat szeretnék készíteni, hiszen a borvidék és a fajták lehetőséget biztosítanak erre. Tokaj neve pedig kötelez arra, hogy olyan borok szülessenek, amik a világ minden részén megállják a helyüket.

HelloVidék: Hogyan készülnek a borok? Van valamilyen speciális, csak rátok jellemző eljárás/módszer?

Bárdos Sarolta: A tokaji aszú előállítása egészen különleges, hiszen itt az aszúszemeket egyesével, kézzel kell kiválogatni az egészséges szemek közül. Ez persze nemcsak nálunk történik így, hanem az egész borvidéken, hiszen ezt törvény írja elő. Aki nem így tesz, az gyakorlatilag bort hamisít. Az aszúszemek válogatásának törvényi előírása nem új keletű dolog, mert ezt már az őseink évszázadokkal ezelőtt is rendeletekben szabályozták. Ez a módszer nemcsak Magyarországon egyedül álló, hanem az egész világon különlegesnek számít, sehol máshol nem fordítanak ekkora gondot a szüretre.

HelloVidék: Mekkora piacra készülnek a borok? Magyarország mellett szállítotok esetleg külföldre is?

Bárdos Sarolta: Mi kis pincészet vagyunk, 7 hektáron gazdálkodunk, szigorú termés korlátozás mellett. Így nem sok bor kerülhet piacra, egy jó évjáratban 20-25.000 palack készül. Ez nem mind Magyarországon fogy el, hanem 25-30%-ben exportra kerül. 7-8 országban lehet megtalálni a borainkat.

HelloVidék: Mit lehet tudni a palackozás folyamatáról? Hány palack bor készül egy szezonban? Mi számít jó, illetve gyengébb évjáratnak?

Bárdos Sarolta: Jó évjáratról akkor beszélhetünk, ha sikerül egészéges szőlőt szüretelnünk és abból harmonikus, gazdag ízű, komplex, elegáns borokat készíteni, amik hosszan érlelhetőek palackban és 8-10 múlva is örömmel fogyaszthatóak.

HelloVidék: Milyen volt a tavalyi, illetve mire lehet számítani idén?

Bárdos Sarolta: A tavalyi év nagyon próbára tett embert és szőlőt egyaránt, hiszen emlékszünk rá, hogy tavaly nyáron örült forróság volt és nálunk áprilistól augusztus elejéig egyetlen csepp eső sem esett. Augustus elején én azt hittem, hogy már a tőkék is ki fognak pusztulni. Aztán végül esett annyi eső, hogy éppen megmenekültek a tőkék és valamennyi szőlőt lehetett szüretelni, de nem lesz a legkedvesebb évjáratom. Idén pedig ennek a fordítottját tapasztaljuk, nagyon sok eső van és most növényvédelmi problémákkal küzdünk országszerte. Mivel 2015-től minden terület organikus, bioművelésű így sokkal kevesebb vegyszert használunk és sokkal nagyobb veszélnyek is vannak kitéve a fürtök. Szóval egyenlőre izgulunk a termésért, de a minőségről még korai lenne beszélni.

HelloVidék: Hogyan érintett titeket a járványhelyzet? Mi jelentette a legnagyobb problémát? Hogyan oldottátok meg?

Bárdos Sarolta: A járványhelyzet minket nagyon súlyosan érintett, hiszen a Tokaj Nobilis borai elsősorban éttermekben fogynak el és ezek ugye zárva voltak…. a borboltok és webshopok viszont jól működtek és ha teljesen nem is tudta pótolni a gasztronómia kiesését, de túl tudtuk élni a helyzetet.

HelloVidék: Voltak még mély pontok, mióta létezik a vállalkozás? Igényeltetek esetleg támogatásokat?

Bárdos Sarolta: A 2000-ben indult és lépésről-lépésre épült fel, vagy mondhatnám hogy hordóról-hordóra. Minden évben egy kicsit lépve előre, volt amikor szőlőt telepítettünk, volt amikor a borászatot kellett kialakítani, majd amikor termőre fordulat az új telepítések bővíteni is kellett a kapacitást. Minden évre jutott munka bőven!

HelloVidék: Milyen termékeket lehet nálatok vásárolni, milyen áron mozognak ezek?

Bárdos Sarolta: Száraz borokból többféle is szerepel a választékban, Birtok Furmint, dűlőválogatott Furmint és Hárslevelű. Több int 10 elkezdtem pezsgő készítéssel is foglalkozni, így Furmint Pezsgőt is lehet választani. Természetesen édes borok is nagyon fontosak a számomra, legyen az Aszú vagy Édes Szamorodni, hiszen a világ legelegánsabb édes bort itt lehet elkészíteni!

HelloVidék: Milyen sikereket értetek el, amikre büszkék vagytok?

Bárdos Sarolta: A legnagyobb öröm a visszatérő vásárló! Vannak, akik a pincészet kezdetétől hűségesek és sokszor mutatnak olyan fotókat is, amik 10- vagy 15 éve készültek egy kóstolón. Nekem személyesen egy -egy szakmai elismerés a munkám miatt fontos, hogy jó úton haladok-e. A legutóbbi kiemelkedő siker, hogy az angol Decanter magazin a 2021-es Év borai közé választotta Barakoyni Hárslevelűt, ami óriási siker, hiszen száraz borral egy olyan listára sikerült fel kerülni, ahol nemzetközileg is ismert nagynevű borászatok vannak jelen.

HelloVidék: Milyen nagy terveitek vannak az évre, vagy az elkövetkezendő időszakra?

Bárdos Sarolta: Minden évjáratban tiszta lappal indulunk, új lehetőségek és kihívások is adódnak. A szélsőségessé vált időjáráshoz kell alkalmazkodnunk, ami önmagában is nagy feladat, főleg bioművelésben nagyon oda kell figyelni. Remélem az idei évben több szőlőt sikerül szüretelni, mint tavaly és kicsit fel tudom tölteni a leapadt készletet. Van egy kisterület a Csirke-mál dűlőben, amit már évek óta szeretnék betelepíteni, de mindig elmaradt valamiért-ezt most szeretném befejezni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borász

borászat

bárdos sarolta

tokaj

tokaj nobilis borászat

borászkodás