Ez a vidéki település sem úszta meg: tűzveszélyes akkumulátor-alapanyagok miatt retteghetnek?

24.hu   
  Megosztom
Ez a vidéki település sem úszta meg: tűzveszélyes akkumulátor-alapanyagok miatt retteghetnek?

A Vecsés város honlapjára kitett biztonsági jelentés szerint egy felső küszöbértékű veszélyes üzem létesült a várostól nem messze lévő CTParkban, ahol veszélyes és nem veszélyes akkugyártási alapanyagokat raktároznak. A polgármester és a jegyző szerint biztonságos az üzem, a katasztrófavédelem felügyeli a működést, és mindent rendben talált, aggodalomra nincs ok. A biztonsági jelentés szerint nem kizárt, hogy balesetek legyenek, de elvileg az egészségkárosító anyagok nem juthatnak ki a telephelyről, írja a 24.hu.

Magyarországon már 7000 milliárd forintnál is több akkumulátoripari beruházást jelentettek be, mire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter máris egy újabb, ezúttal 580 milliárd forintos gigaberuházást konferált fel: a kínai Sunwoda akkugyára érkezik Nyíregyházára.

A 24.hu gyűjtéséből az derült ki, hogy legalább három tucat településen található már akkumulátorgyártó bázis – néhol több is –, vagy tervezik ilyennek az építését. Valójában azonban sokkal több település lakosságához kerülhetnek közel az akkumulátorgyártás veszélyes anyagai.

Vecsésen nincs gyártóbázis, az akkumulátoripari beruházások szele azonban így is megcsapta a várost, a gyártáshoz szükséges alapanyagok jelentős nagyságrendben foroghatnak a logisztikai központban. A CTParkba költözött JV Europe Zrt. ugyanis tevékenységével kiszolgálja a gyártókat – az akkumulátorok előállításához szükséges veszélyes alapanyagokat raktározzák, és innen szállítják – a kért ütemezés alapján – majd az üzemekbe.

Ami a JV Europe raktárát illeti, a közvetlen közelében ugyan nincsenek házak, de, amint a térképen is látható, 800–1700 méterre vannak lakóépületek, mezőgazdasági területek – Felsőpakony irányában is.

A CTParkban még két raktározó cég, valamint egy kertészeti vállalkozás, továbbá az akkumulátorgyártással foglalkozó Samsung SDI Zrt. modultesztelő üzeme működik. Utóbbiról eddig nem olvastunk sehol.

Tűzveszélyes anyagok a vecsési telephelyen

A jelentés szerint a cég az akkumulátorgyártási tevékenység logisztikai kiszolgálását végzi, ami azt jelenti, hogy lítium-ion akkumulátor gyártásához szükséges veszélyes és nem veszélyes alapanyagokat raktároznak. Négy raktárat, egy irodát és egy kamionparkolót létesítettek a bérelt területen. Az egyik raktárban főként egészségkárosító tulajdonságú veszélyes anyagokat tárolnak (besorolás: SEVESO H2), a környezetre veszélyes anyagok tárolását (besorolás: SEVESO E1 vagy SEVESO E2) azonban nem tervezik. (A SEVESO irányelvekről itt olvashat.)

Az elektródaalapanyag-raktár puffertárolást végez, azaz, amíg az akkugyár nem tudja fogadni a szállítmányt, addig tárolják Vecsésen bontatlanul a veszélyes anyagokat. Az egységrakományt legfeljebb komissiózási okból bonthatják meg (a komissiózás a raktárban található áruk összeválogatása a megrendelő igényei szerint), de maga a veszélyes anyag csomagolása érintetlen marad.

A két veszélyes anyag az NCM (vegyjele CoLiMnNiO), és az NCA (99 százalék AlCoLiNiO és 1 százalék B2O3); mindkettő fekete por. Azt is meghatározták, hogy ezekből legfeljebb 4000 tonna lehet a raktárban.

A tűzveszélyes elektrolitot (besorolás: SEVESO P5) a kamionparkolóban a kamionokon lévő ISO tankkonténerekben (tartálykonténerekben) várakoztatják, amíg a felhasználási helyre nem szállítják az akkumulátorgyártási alapanyagot.Mint a cikk elején írtuk, összesen maximum 468 tonna elektrolit várakozhat a kamionparkolókban 20 kamionon.

A vecsési telephelyen nem kezelnek elektrolitot. A raktárfejlesztés korábbi szakaszában az üzemeltető tervezte a küldeménydarabos elektrolittároló kialakítását is, de a fejlesztés költségeivel szembesülve letett erről. Más veszélyes, tűzveszélyes anyagot addig nem lehet tárolni a telephelyen, amíg felül nem vizsgálják a biztonsági jelentést.

Azt írják azonban, hogy ez a raktáron kívüli környezetet nem veszélyezteti, és szakszerű kezelés esetén nem szükségszerű az egészségkárosodás. Modellezték a tűz esetén felszabaduló mérgező anyagok kiszabadulásának valószínűségét, illetve hogy mely területeken hány perces tartózkodás mellett milyen eséllyel okozhatnak ezek halált.

Vecsés jegyzője, Mohainé Jakab Anikó és a polgármester, azt mondták, a JV Europe-nál csak raktározás folyik egyetlen helyen, és ez nem jelent közvetlen veszélyt a lakosságra. Megtudtuk tőlük, hogy közmeghallgatást 2022. május 10-én tartottak a témában a hivatalban – értesítés a város honlapján, illetve a hirdetőtábláján volt erről. (Vecsés honlapján mi nem találtunk információt a 2022. május 10-i közmeghallgatásról.)

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vecsés

akkumulátor

raktározás

veszélyes anyagok