Sorba zárnak be ezek az üzletek: mi lesz így a vidéki Magyarországgal?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sorba zárnak be ezek az üzletek: mi lesz így a vidéki Magyarországgal?

Bajban a kiskereskedők, egyre kevesebb üzlet tud Magyarországon tud talpon maradni. Különösen gondban lehetnek a szaküzletek, hiszen amíg egy szélesebb kínálatot biztosító diszkontban legalább az élelmiszer, vagy az alapvető háztartási szerek iránti kereslet fennmarad, egy lámpabolt, vagy például egy cipőszaküzlet folyamatos veszteséget termelhet. A boltok számának csökkenése nem újkeletű tendencia Magyarországon, azonban az új kihívások hatására ez 2023-ban tovább gyorsulhat és rengeteg üzlet eshet ennek áldozatául - írta a Pénzcentrum.

2023 májusában a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest, ez pedig olyan mértékű visszaesés, mint amit 2020 áprilisában tapasztalhattak az üzletek - írta a Pénzcentrum. Az akkor rendkívüli állapot volt a koronavírus magyarországi megjelenése okán, az jelenlegi üzletek forgalomcsökkenése azonban 2022 decembere óta tart a KSH adatai szerint.

Aggasztó visszaesés mutatkozik a boltok számában is, különösen az olyan üzleteknél, amelyek nem élelmiszerjellegű termékeket árusítanak. Míg a kiskereskedelmi üzletek száma összességében 2021-ről 2022-re 4,1 százalékkal csökkent, addig egyes szakboltok száma sokkal nagyobb mértékben esett vissza. Az audio-, és videoberendezések szaküzleteiből 10,5, a számítógép-, periféria-, és szoftverszaküzletekből 8,1, a könyvszaküzletekből pedig 7,2 százalékkal kevesebbet számlált a KSH az év végén. A textil-, ruházati és lábbeli termékek szaküzleteiből 6 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A textilszakboltok 6,5, a ruházati üzletek 6,1, a lábbeli- és bőráruboltok száma 5,1 százalékkal csökkent.

A cipőboltok számának csökkenését idén jelentősen befolyásolhatja, hogy kivonul Magyarországról a Salamander cipőáruház. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a cég végleg bezárja az üzleteit, már megkezdték a termékeik végkiárusítását. Így hamarosan megszűnik 19 üzlet, amelyből 13 a fővárosban működött. A döntés azonban nemcsak kifejezetten a magyar szaküzletek válságával állhat összefüggésben, nemzetközi szinten is érezteti hatását a válság. A G7 elemzése szerint a rendszerváltás óta jelen lévő német tulajdonú cég az elmúlt öt év mindegyikében veszteségesen működött, viszont a kivonulás közvetlen hátterében a német anyacég, az Ara Group pénzügyi problémái állhatnak. A cég ugyanis Ausztria mellett a magyar, a cseh és a szlovák piacról is kivonul, Németországban pedig átszervezik, és új tulajdonost keresnek az áruházláncnak.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

gazdaság

boltbezárás