Elképesztő: akkuhulladékkal teli, bűzölgő hordóktól zsúfolt az egykori, tűzveszélyes laktanya

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő: akkuhulladékkal teli, bűzölgő hordóktól zsúfolt az egykori, tűzveszélyes laktanya

A gödi Samsung-gyárból származó fémhulladék mellett selejtes akkumulátor-hulladékot is felhalmoztak a Heves megyei Abasár község határában, egy tűzvédelem nélküli épületben. Az Átlátszó kiderítette, hogy olyan akkumulátor-gyárból származó hulladékot halmoztak fel az egykori honvédlaktanya mögött lévő egyik csarnokban, mint amilyet a júliusban feltárt ikladi illegális lerakóhelyen.

A lap írása szerint az abasári csarnokban körülbelül ezer hordót tárolnak, az épületben rendkívül erős vegyszerszag terjeng. A hordókon lévő felirat szerint úgynevezett Jelly roll, 19 12 12 kóddal jelölt hulladékot halmoztak fel a helyen. A Jelly roll az akkumulátor-cella gyártásának köztes terméke, melyben katód-, anód- és szeparátor fóliák vannak megfelelően egymásra rétegezve.

Az Átlátszó megkérdezte az abasári önkormányzatot arról, hogy milyen engedélyek alapján folyik nagy mennyiségű akkumulátor-hulladék tárolása a település vonzáskörzetében. Abasár polgármestere, Kazsu Attila azt válaszolta:

Az önkormányzat jegyzői nyilvántartási adatai alapján (…) Abasár Fő út 235. szám alatt, telephely, raktározási engedély nincs kiadva. Az ott esetlegesen tárolt anyagok kapcsán, az önkormányzat tájékoztatást kért a kormányhivatal illetékes osztályától (augusztus 1-én). Eddig nem kaptunk erre választ.

A lap kereste azokat az akkumulátor-gyártással, hulladék-feldolgozással és szállítással foglalkozó cégeket, amelyek érintettek lehetnek az ügyben. Egyedül a HTNS Hungary Kft.-től kaptak választ, amely minden vádat visszautasított.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veszélyes anyagok

veszélyes hulladék

hulladéktárolás

akkumulátor-hulladék

jelly roll

göd

abasár

laktanya