Kegyetlen ütést kapott ez a magyar megye: nincs mese, ebből nehéz lesz talpra állni

HelloVidék   
  Megosztom
Kegyetlen ütést kapott ez a magyar megye: nincs mese, ebből nehéz lesz talpra állni

Behúzta a féket a gazdaság Vas megyében is: az elmúlt egy évben csökkent a beruházások száma, ellenben nőtt a munkanélküliség. A jelentős vendégforgalmú vidékek közül ráadásul itt következett be a legnagyobb mértékű visszaesés. Mi történik a nyugati határszélen? Erre is kerestük a választ a KSH Fókuszban, a megyék legfrissebb adatait böngészve.

Magyarországon 2023. első negyedévében folytatódott a recesszió. Ha a KSH első negyedéves adatai nézzük, akkor láthatjuk, hogy a beruházások száma országos szinten (az egy évvel korábbihoz képest) 7%-kal csökkent. Az ipari termelés volumene 2,9%-kal mérséklődött, a fővárosban és a megyék többségében is kisebb volt a kibocsátás.

Azok a vármegyék hoztak jobb gazdasági mutatókat, ahol a járműipar nyomatékosabban van jelen (ilyen Vas megye is – de ne szaladjunk ennyire előre…) Országos szinten átalakulóban van a munkaerőpiac: a gazdaságilag inaktívak közül többen megjelentek a munkaerőpiacon, 10 ezer fővel többen dolgoztak, mint 2022 I. negyedévében, a munkanélküliek száma pedig 17 ezer fővel bővült, miközben a területi különbségek mérséklődtek. A 20 % feletti infláció mellett az átlagkereset 11%-kal emelkedett, a legkevésbé Nógrádban és Budapesten (7,1 illetve 7,6%), a legjobban Győr-Moson-Sopronban (20%) nőttek a bérek.

Lássuk akkor, hogyan teljesített idén Vas megye gazdasága

Vas megye ásványkincsekben meglehetősen szegény, természetföldrajzát tekintve azonban az ország egyik legváltozatosabb területe, felerészt síkság, nyugati része hegyes, délnyugati része dombos terület. Jellemzően aprófalvas, települései 59%-ának 500-nál is kevesebb lakosa van. Vas megye a harmadik legkisebb lélekszámú az országban, két nyugati országgal (Ausztriával és Szlovéniával) is határos. Nem csoda hát, hogy rengeteg külföldi cég telepedett meg itt, emiatt is van, hogy Vas az egy főre jutó GDP-ben a megyék között jellemzően az élmezőnyben szerepel. A gazdasági húzóerő az ipar. Főbb ágazatok: gépipar, textilipar, bortermelés, élelmiszeripar, vegyipar és faipar. Ezek alapvetően mind exportra termelnek. Négy ipari park is létesült a megyében: a szombathelyi Claudius, a répcelaki, a szentgotthárdi, és a sárvári ipari park.

A top 10 vasi cég a 2022-es lista alapján:

  1. Aptiv Services Hungary Kft. (Szombathely)
  2. Schaeffler Savaria Kft. (Szombathely)
  3. BPW-Hungária Kft. (Szombathely)
  4. . TDK Hungary Components Kft. (Szombathely)
  5. CELLCOMP KFF (Celldömölk)
  6. LINDE GÁZ Magyarország Zrt (Répcelak)
  7. Allison Transmission Hungary Kft. (Szentgotthárd)
  8. Opel Szentgotthárd Autóipari Kft (Szentgotthárd)
  9. FALCO ZRT (Szombathely)
  10. Swietelsky Vasúttechnika Kft. (Celldömölk)

Betett a megyének a vegyipar visszaesése is

2021-ben a chiphiány vágott oda a megye iparának, de erről korábban részletesen itt írt a HelloVidék. A KSH Fókuszban a megyék legfrissebb mutatói szerint az országos csökkenéssel szemben Vas vármegyében az ipari termelés 2023. I. negyedévi volumene – a telephely szerinti adatok alapján – 3,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedés viszonylag alacsony bázison valósult meg, ugyanis 2020 és 2022 között az I. negyedévekben csökkent a vármegye ipari teljesítménye.

  • Az ipari termelés értéke 478 milliárd forint volt az I. negyedévben, ami a hazai kibocsátás 3,4%-át jelentette. Az egy lakosra jutó termelési érték 32%-kal meghaladta az országos átlagot, ezzel a vármegye a térségi rangsor első felében található.
  • A székhely szerinti adatok alapján csökkent a termelés volumene, a 2022. I. negyedévihez képest 1,5%-kal. A mérséklődést elsősorban a vegyipar visszaesése okozta, miközben a kibocsátás 45%-át adó járműgyártás volumene 15%-kal felülmúlta az egy évvel korábbit.
  • Az ipari értékesítés közel négyötödét jelentő export volumene 6,2%-kal nőtt, a belföldi eladásoké 23%-kal csökkent. A kivitelt a járműgyártás bővülése, a hazai értékesítést a vegyipar visszaesése határozta meg.

Csökkent a beruházások száma

2023 I. negyedévében a vasi székhellyel rendelkező gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenysége az előző év azonos időszakához képest 13%-kal visszaesett. A vármegyei beruházásokból kiemelkedő arányt megvalósító feldolgozóipar teljesítménye 2,5%-kal mérséklődött, a második legtöbb fejlesztést realizáló mezőgazdaságban 18%-kal nőtt a volumen. A többi, kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban – három kivétellel – csökkent a teljesítményérték.

A megye foglalkoztatottsága elmaradt az országos átlagtól

2023 I. negyedévében Vasban a 15–64 éves népességből az egy évvel korábbinál 5,6 ezer fővel kevesebben, 121 ezren jelentek meg foglalkoztatottként a munkaerőpiacon. A munkanélküliek 3 ezer fős száma 2,1 ezer fővel volt magasabb a 2022. I. negyedévinél. Mindezek következtében a gazdaságilag aktív népesség 3,5 ezer fővel mérséklődött, az aktivitási arány 75,4%-ot tett ki.

  • A foglalkoztatási ráta is csökkent a foglalkoztatottak számával párhuzamosan, 3,6 százalékponttal 73,5%-ra az egy évvel korábbihoz képest. A megye foglalkoztatottsága az országos átlagtól elmaradt.
  • A munkanélküliségi ráta is kedvezőtlenül változott, az egy évvel korábbi, rekordalacsony 0,8%-ról 2,6%-ra emelkedett. Az arány ennek ellenére alacsonyabb volt az országos átlagnál.
  • 40 ezer fő volt gazdaságilag inaktív, számuk 10,6%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben országosan 3,1%-os csökkenés következett be.

Hét olyan vasi falu van, ahol mindenki dolgozik

A legfrissebb foglalkoztatási mutatók (júniusi adatok) szerint hét vasi településen egyáltalán nincs munkanélküliség, és 19 olyan település van, ahol mindössze egy-egy álláskeresőt tartott nyilván az első nyári hónap végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – írta a Nyugat.hu.

A „nullások” listáját Chernelházadamonya vezeti, hiszen 156 a munkaképes korú helyiek száma, és közülük senki nem regisztrált álláskereső. Sorkikápolnán a 128, Pusztacsóban a 16, Ólmodon a 82 munkaképes korú lakosból senki nem volt álláskereső június végén. Sárfimizdó, Hegyhátszentmárton és Iklanberény szerepel még a listán: 51, 42, valamint 22 munkaképes korú – és egyúttal dolgozó lakossal.

A „nullás” sorhoz 19 település egy-egy álláskereső miatt nem tartozik Vas vármegyében. Van olyan település, ahol mindössze fél százalék, és olyan is, ahol majdnem 5 százalékos relatív munkanélküliségi rátát jelent az egyetlen regisztrált munkanélküli.

A sor „elején” van Nemesmedves, hiszen a 21 munkaképes korú lakosához viszonyítva az egyetlen álláskereső 4,76 százalékos relatív munkanélküliséget eredményez. A sok másik végén Dozmat és Cák szerepel, az előbbi faluban 203, az utóbbiban 201 az aktív korú lakos, így mindkettőben 0,49 százalék a relatív munkanélküliség.

Egy-egy álláskeresőt tartanak még nyilván 16 másik vasi faluban, ezek: Szaknyér, Velemér, Kerkáskápolna, Daraboshegy, Kiszsidány, Döröske, Lócs, Döbörhegy, Répceszentgyörgy, Gyanógeregye, Kemenesszentmárton, Peresznye, Horvátlövő, Zsédeny, Harasztifalu és Kőszegpaty.

A megyeszékhelyen jelenlegi foglalkoztatási adatai

Nem mellékesen: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat június végi adatai szerint Szombathelyen 2,06 százalékos a relatív munkanélküliség, hiszen 1.024 a regisztrált álláskereső a 49.752 munkaképes korú helyi lakosból. Hasonló a megyei arány: 2,13 százalék a 3.522 álláskeresővel a 165.710 aktív korú vasihoz arányítva.

Csak egy szűk rétegnek nőtt az inflációnál nagyobb mértékben a bére

2023 I. negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 0,4%-kal többen, átlagosan 73 ezren álltak alkalmazásban a Vas vármegyei székhelyű munkáltatóknál. Az alkalmazottak háromnegyedét foglalkoztató versenyszférát 0,6%-os létszámnövekedés jellemezte, a költségvetési intézményeknél ezzel szemben 0,9%-kal csökkent az alkalmazottak száma.

  • A tíz, legtöbb főt foglalkoztató nemzetgazdasági ág közül legnagyobb mértékben a tudományos és műszaki tevékenység mellett a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban, valamint az oktatásban dolgozók létszáma bővült, 5,5, 4,9, illetve 4,6%-kal. A legjelentősebb munkáltatónak számító feldolgozóiparban dolgozók száma 0,4%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.
  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete – közfoglalkoztatottakkal együtt – az egy évvel korábbihoz képest 12%-kal 328 ezer forintra nőtt. Ezzel folytatódott a korábbi időszakok emelkedő tendenciája. A bővülés meghaladta az országos növekedés mértékét (10,8%) is, ennek ellenére az alkalmazottak 9,7%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.
  • A nettó keresetek a versenyszférában 18-kal, 333 ezer forintra nőttek, a költségvetési szférában – az egy évvel korábbi magas bázis miatt – 6,2%-kal, 319 ezer forintra csökkentek. Utóbbi változását jelentősen befolyásolta az egy évvel korábbi honvédelmi és rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetményének megfelelő szolgálati juttatás, az ún. fegyverpénz.

Viszont javult az építőipari vállalkozások teljesítménye

2023. I. negyedévben a Vas vármegyei székhelyű építőipari vállalkozások teljesítménye – a 2022-es év második felétől fokozódó gazdasági nehézségek ellenére – javult az előző év azonos időszakához képest. A legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások termelése összehasonlító áron – az országos 7,5%-os csökkenéssel szemben – 6,0%-kal felülmúlta az egy évvel korábbit.

  • A termelés bővülését a kibocsátás nagyobb részét (55%-át) adó épületépítések 4,3, és az egyéb építmények építésének 8,2%-os volumennövekedése okozta.
  • A termelési érték alapján a vármegye építőipari vállalkozásainak súlya kismértékben nőtt, 2023. I. negyedévben az országos kibocsátás 1,4%-át adták, amely 0,2 százalékponttal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A Vas vármegyei székhellyel rendelkező cégek körében az egy lakosra jutó termelési érték (53,0 ezer forint) az országos átlag 54%-át tette ki.
  • 2023. I. negyedévben az új szerződések és az időszak végi rendelésállomány volumene – a bizonytalanná váló gazdasági kilátások miatt – egyaránt jelentősen csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A március végi 10,1 milliárd forint értékű rendelésállomány összehasonlító áron 64%-kal volt kevesebb az egy évvel korábbinál, amit főként az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések csökkenése okozott.

2017 óta folyamatosan csökken a lakásépítési hajlandóság Vasban

2016 óta dinamikusan növekvő és 2020-ban tetőző lakásépítésszám 2021-ben számottevően visszaesett, majd 2022-ben tovább csökkent Vas vármegyében. 2023 I. negyedévében az egy évvel korábbi 6-ról 15-re nőtt az épített lakások száma, de így is rendkívül alacsony maradt a piac intenzitása. Az épített lakások tízezer lakosra jutó száma az országos átlag ötödét sem érte el, amely a főváros és a vármegyék alkotta rangsorban csak a 16. helyhez volt elegendő.

  • 2 lakásnak természetes személy, 13-nak vállalkozás volt az építtetője, előbbieket családi házas formában községekben, utóbbiakat többszintes, többlakásos épületben Szombathelyen adták át. Csak a vármegyeszékhelyen történt növekedés, de ott is csak a tavaly ilyenkor leálló piachoz képest történt pozitív elmozdulás.
  • Az új lakások átlagos alapterülete (71 m²) országos viszonylatban csak Budapesten volt ennél kisebb, és csupán minden ötödik lakás épült 4 vagy annál több szobával, ami a legalacsonyabb arány volt az országban.
  • A 2021. évi (többéves mélyponthoz mért) élénkülést leszámítva 2017 óta csökken a lakásépítési hajlandóság Vas vármegyében, és 2023 I. negyedévében is számottevően elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ebben az időszakban kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (62) az országos tendenciával párhuzamosan, 76%-kal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. Utoljára 2015 III. negyedévében adtak ki ennél is kevesebb engedélyt a vármegyei hatóságok.

Egyre több vállalkozás csődöl be

2023. március végén a vármegyében az egy évvel korábbinál – nagyrészt a jogszabályi változások következtében – 0,8%-kal kevesebb, 43,9 ezer vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban. A többi vármegyéhez hasonlóan a regisztrált vállalkozások többségét (81%-át) kitevő önálló vállalkozók száma 0,7, a társas vállalkozásoké 1,3%-kal csökkent. A legtöbb vállalkozást (29%) a mezőgazdaságban tartották nyilván, számuk 0,6%-kal nőtt egy év alatt.

  • 2023. I. negyedévben 0,7 ezer újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be a vármegyében, 4,2%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan 0,5 ezer vállalkozás szűnt meg, amely 11%-kal több volt az előző év azonos időszakához képest. A megszűnt egyéni vállalkozók száma a vármegyék többségéhez hasonlóan csökkent (12%-kal) az előző év azonos időszakához képest.
  • A kedvezőtlen gazdasági környezettel is összefüggésben a vármegyében a társas vállalkozások 5,5%-a, az egy évvel korábbinál 0,5 százalékponttal nagyobb aránya állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2023. március végén. (A részarány a fővárosban és a többi vármegyében is nagyobb lett.) Az egyéni vállalkozók körében a tevékenységüket szüneteltetők aránya (11,6%) – a fővárossal és a vármegyék többségével ellentétben – csökkent (1,4 százalékponttal).
  • Az ezer lakosra jutó vállalkozások száma (175 darab) az országos átlag alatt volt.

Jelentős mértékben visszaesett a megye turizmusa is

Vas megyében a Covid19-járvány lecsengését követő időszakban fellendült a turizmus, de a mostani gazdasági helyzet ismét kedvezőtlenül hatott rá: 2023 I. negyedévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 16%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól, a jelentős vendégforgalmú megyék közül itt következett a legnagyobb mértékű visszaesés.

  • A kereskedelmi szálláshelyeken mindhárom hónapban, a magán- és egyéb szálláshelyeken februártól csökkent a vendégéjszakák száma. Előbbi szállástípusokban a 2023. I. negyedévi forgalom (245 ezer éjszaka) 18, utóbbiakban (54 ezer éjszaka) 7,5%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.
  • A vármegye turisztikai szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák többségét (több mint nyolctizedét) a Kőszegi és a Sárvári járásban regisztrálták. Előbbiben 3,5, utóbbiban 25%-kal csökkent a forgalom 2022 I. negyedévéhez képest.
  • A vendégéjszakák több mint felét belföldi vendégek töltötték el a turisztikai szálláshelyeken. Az általuk eltöltött éjszakák száma 26, a külföldivendég-éjszakáké 3,4%-kal csökkent. Utóbbiak forgalma ugyanakkor nőtt a magán- és egyéb szálláshelyeken. A külföldivendég-forgalomban a küldő országokat tekintve Csehország és Ausztria volt a legjelentősebb.
  • 2023 márciusában a hónap egy részében vagy egészében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek (106) és a bennük található férőhelyek száma (10 000) kevesebb volt, mint egy évvel korábban (119 egység, illetve 11 100 férőhely). A magán- és egyéb szálláshelyek kínálata szintén csökkent, 511 üzemelt 4700 férőhellyel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fókuszban a megyék

vas megye

gazdaság

ipar

munkanélküliség

turizmus