Sokkoló hír az autósoknak: januártól olyan drága lehet a benzin, hogy luxus lesz tankolni

infostart.hu   
  Megosztom
Sokkoló hír az autósoknak: januártól olyan drága lehet a benzin, hogy luxus lesz tankolni

Brutális növekedést produkált az elmúlt hetekben a benzin és a gázolaj ára, amelynek még mindig nincs vége. Mindemellett januártól adóemelés is érkezik. A főtitkár szerint két módon lehetne elkerülni, hogy az év első napján egyik napról a másikra 700 forint feletti üzemanyagárakkal kelljen szembesülni - közölte az Inforádió.

A hazai üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának, a dollár-forint, illetve az euró-forint árfolyam alakulásának függvényében változnak. Az utóbbi néhány hétben sajnos mind a két árat befolyásoló jegyzés kedvezőtlen irányba változott

– nyilatkozta az InfoRádiónak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Az Európában mértékadó Brent típusú kőolaj ára néhány hét alatt több mint húsz százalékot emelkedett, de a forint is elmozdult az erős sávból, és több mint ötszázalékos gyengülést lehetett tapasztalni az elmúlt napokban a dollárhoz képest. Ez a két tényező az oka annak, hogy a hazai üzemanyag-forgalmazók emelték az áraikat.

Grád Ottó elmondta, hogy a hazai fogyasztási adatokban nem látnak jelentősebb változást, miközben egész évben arról lehetett hallani, hogy drámaian visszaesett a hazai üzemanyag-fogyasztás, de ez relatív érték: a tavalyi kimagaslóan nagy gázolaj- és benzinfogyasztási adatok, a bázis rendkívül magas szintje miatt látnak negatív számokat idén. A MÁSZ töltőállomásainál a fogyasztási, értékesítési adatok mind a benzinből és a gázolajból a 2021-es számadatok környékén járnak, tehát a fogyasztásban nincsenek még jelentősebb változások.

Természetesen most, hogy a 600 forintos szintet stabilan átlépte, és most már jelentős mértékben meghaladja a hazai üzemanyagár, azt gondolom, már az augusztusi számadatokban is fogunk némi visszalépést tapasztalni. Tehát az év hátralevő részében a fogyasztás némiképpen csökkenni fog

– jelentette ki. A számadatokat tekintve ez szintén relatív lesz, hiszen 2022-ben az utolsó negyedévben már nagyon komoly ellátási problémák voltak, ez pedig kihatott a fogyasztásra is.

Január 1-től a jövedékiadó-emelés lesz: egyik pillanatról a másikra 700 forintos benzinárak lesznek

A szakember úgy véli, kedvezőtlenül hat majd a fogyasztásra és az inflációra is, és a bruttó negyven forintot meghaladó adóemelés mindenképpen megjelenik majd az üzemanyagok árában.

Ha tehát a nemzetközi rendek folytatódnak, és hatszázötven forint feletti üzemanyagárszinttel indulunk neki a következő évnek, akkor az év első napján egyik napról a másikra hétszáz forint feletti üzemanyagárakat is tapasztalhatunk majd a töltőállomásokon

- közölték.

A hétszáz forintos árat úgy lehet elkerülni, ha a kormányzat felülvizsgálja a jövedékiadó-változásra vonatkozó elképzelését, vagy kedvezőbb piaci fejlemények esetén gyengül a gázolaj és benzin ára amiatt, hogy a brent jegyzése alacsonyabb lesz. A többi már csak a forinton múlik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

benzin

ár

tankolás

adó