Meddig dagad még a Dunaferr-botrány: mégis, hogy jutott idáig a legendás Dunai Vasmű?

HelloVidék   
  Megosztom
Meddig dagad még a Dunaferr-botrány: mégis, hogy jutott idáig a legendás Dunai Vasmű?

Nem volt egyszerű élete az elmúlt évtizedekben a Dunaújvárosban található Dunaferrnek. Többször is olvasni lehetett róla, hogy a csőd szélén áll, hogy fizetés képtelenné vált a munkásai felé vagy éppen felszámolás alá került, de sorolhatnánk az egyre szürreálisabb eseményeket is. Ám a szocializmus ideje alatt csaknem az egyik legnagyobb munkáltatója volt hazánknak. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a Dunai Vasmű fontosabb, meghatározó eseményeit, ez a Dunaferr korkép.

Története 1949-ben kezdődik, ugyanis a szocialista iparosodás egyik demonstratív lépése volt a Dunai Vasművek alapítása. Az első egységét és az öntödét, 1951 novemberében avatták fel. Az 1960-as évek közepéig fokozatosan épült ki a teljes kohászati vertikum, ezzel a vaskohászat egyik meghatározó vállalata lett. Egyre szélesebb körben jelentek meg kohászati másodtermékek, név szerint, profilok, idomcsövek, radiátorok stb. Ám a főprofilját a közúti járművek gyártása, gépgyártás fejlesztés és a kőolajvezeték rendszerek kiépítése adta. Az acél termelés 1973-ra elérte az egymillió tonnát, majd a csúcsot 15 évvel később, 1988-ban érte el, másfél millió tonnás házi rekorddal. Foglalkoztatottsági csúcsa pedig 1971-ben volt a legmagasabb, ekkor 13 ezer embernek adott kenyeret a cég. 1983-ban nevet változtattak, ekkor lett a vállalat neve hivatalosan is Dunaferr. A rendszerváltás után, 1992 júliusában megalakult a Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. és körülötte a Dunaferr-csoport, ezzel az egyik legnagyobb magyar vállalkozássá nőtte ki magát. Profiljuk ekkora már az acélfeldolgozásra és a kapcsolódó szolgáltatásokra fókuszálódott, mindezek mellett, ezekre az időkre már Magyarország legnagyobb exportőrévé vált. 1996 szeptemberében a Dunaferr menedzsmentjét tömörítő Acél XXI Kft.-vel kötött vagyonkezelési szerződést, 2000 decemberében a többségi tulajdonos ÁPV felrúgta, és közölte: a cég privatizációja egyelőre nincs napirenden. Végül 2004-ben került a vállalat a Dombass Ipari Szövetség tulajdonába. Ekkor egy év alatt a vállalt háromszor is vezetőt cserélt.

A privatizáció baljós oldala

A Dunaferr számára akkor kezdődtek a nehezebb évek, amikor 2007-ben a Steelhold Ldt. vette át az uralmat a cég felett a Kundax AG-től. Előbbi cégről a későbbiekben kiderült, hogy egy ciprusi bejegyzésű offshore cég. 2020-ban a Dunaferr vezető jogásza azzal állt elő, hogy a Dunaferr-részvények 99,6 százaléka a Steelholdnál volt, és ebben a cégben a többség, 50 százalék plusz két szavazat az orosz állami külkereskedelmi banké, a Vnyesekonombanké volt, 25 százalék mínusz két szavazat pedig az ukrán illetőségű Szergej Tarutáé és Oleg Mkrtchané.

Az orosz bank úgy került képbe, hogy az IDS Dombass 2008-as válságba belerokkant és 2 millió dollár adósságot sikerült felhalmoznia a bank felé, ezáltal került orosz fennhatóság alá az IDS Dombass és vele együtt a Dunaferr is. Amikor a krími háború kitört árnyaltabbá vált a helyzet. A Vnyesekonombank szempontjából a bank egyik embere ezt leegyszerűsítve így érzékeltette: ukránok folyatják el az orosz Vnyesekonombank pénzét offshore cégeken keresztül.

2020 szeptemberében a szakszervezetek írtak egy segélykérő levelet, melyből kiderült, hogy óriási kereslet van az acél termékek iránt, mégis a Dunaferr csak 30 százalékos kapacitáson ketyeg, továbbá a vállalat fizetés képtelenné vállt, valamint több cég is kért ellene felszámolási eljárást, tartozások miatt. Ezen a ponton derült ki az is, hogy 2020 decemberétől formálisan csak két embernek volt mandátuma az igazgatóságban, abból is az egyik börtönben volt. Így csak Tatjana Taruta lehetett volna cselekevőképes, ő pedig egyedül nem hozhatott döntéseket, sőt a cégvezető mandátuma is lejárt addigra. Ez okból vált kérdésessé az is, hogy az addig a cégnél hozott döntések, érvényesek voltak-e.

Az akkori igazgatóság és a felügyelőbiztosság megbízása is lejárt 2020-ban, ám a részvényesek nem döntöttek tisztújításról. 2020 szeptemberében a Vnyesekonombank 3 igazgatósági tagja le is mondott, a Steelhold képviselője pedig nem jelent meg a közgyűlésen, ezáltal nem is tudtak képviselőt választani. Sőt az akkori kisebbségi tulajdonos Szergej Taruto nélkül - aki börtönben volt ez idő alatt – nem is tudtak volna döntést hozni.

500 emberrel mentek elfoglalni Dunaferrt

Ebben a helyzetben jelent meg a vállaltnál Mikó István, oldalán egy Habsburg felmenőkkel rendelkező férfival, valamint egy kisebb jogászcsapattal. Mikó válságmenedzserként érkezett, elmondása szerint a Steelhold Ltd. és a Vnyesekonombank megbízásából, ám a megbízói felhatalmazást hamisnak vélték. A férfi a későbbiekben visszatért, ekkor már kevésbé barátságos eszközökkel, ugyanis 500, a Dunaferr közleménye szerint, kopasz, borotvált, kimondottan militáris benyomást keltő férfiakból álló csoporttal készült elfoglalni az üzem területét. Ám rendőri intézkedés hatására a gyárfoglalás meghiúsult, de Mikó István még azzal fenyegetőzött, hogy újra visszatér 600-800 emberrel.

A cégbíróság elég sokáig szemet hunyt a Dunaferrben zajló események fölött, de ekkor már megelégelte a törvénytelen működést, összehívta a Dunaferr közgyűlését, hogy a cég legfőbb döntéshozó szerve megválassza a vezető testületek tagjait. Ha ez nem sikerült volna, például mert megint nem érkezik meg a Steelhold képviselője, a cégbíróság 90 napra felügyelőbiztost rendelt volna ki, ha pedig ezután sem állt volna helyre a rend, a Dunaferrt végső esetben eltiltották volna a további működéstől.

lex Dunaferr

2022 decemberében derült ki, hogy a gyár egyik kohója észszerű költségek mellett nem újraindítható, viszont a kisebb, kettes számú kohó újra indulhatott. Illetve tovább tetőzött a baj, ugyanis a Dunaferr ekkor már csak részben tudta fizetni munkásait, sőt később a teljes fizetési képtelenség is beállt. Nem sokkal később jelent meg egy jogszabály a kormány jóvoltából, amiben a következőek voltak olvashatóak:

„(1) A Ctv. 84. § (1) bekezdését azzal a kiegészítéssel kell alkalmazni, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég

a) több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és

b) az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.

(2) A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.”

A jogszabály ráillett a hazai vasműre, mivel akkori utolsó beszámolója a 2019-es évről szólt, ezzel meghaladták a meghatározott 400 napot, illetve ár bevételük 288 milliárd forint volt 2019-ben, ami a 10 milliárdos határérték felett állt. A gyár képtelen volt fizetni dolgozóit és ellátni önmagát nyersanyaggal, továbbá a jogszabályban meghatározottak szerint, felszámolás alá is került a Dunaferr. Ekkor került a képbe az először indiai a Liberty Steel, akik 40 ezer tonna szenet biztosítottak a gyáróriásnak, annak érdekében, hogy fennmaradhasson. A kormány pedig 16 milliárd átmeneti segítséget nyújtott a vállalatnak, tulajdonképpen kölcsönadtak a cégnek, tették mindezt azért, hogy a Dunaferr ki tudja fizetni a munkásait és reorganizálni tudja magát.

Tiszta lappal

2023 júliusában volt hangos a sajtó attól, hogy az év elején felszámolási eljárás miatt eladó sorba kerülő Dunaferrt, megvásárolta az indiai Liberty Steel. A cég, mint említettük már decemberben segítségére sietett a Dunaferrnek, amikor a vállalt világszerte a legrosszabb állapotában volt. 5-en pályáztak egyébként a Dunnaferr megvételére a Liberty Steel mellett. Az ugyancsak indiai Vulcan Steel, az ukrán Metinvest, a svájci Trasteel Trading Holding és a magyar Tricen Property. Végül a két indiai szervezet között dőlt el a pályázat végkimenetele. A vásárlást követő napok sem teltek el nyugodtan a vállalat körül, mivel több cikk is arról szólt, hogy leállt a Dunaferr nagyolvasztója, ami, az egyébként nagyjából 4500 főt foglalkoztató cég, megközelítőleg 1000 emberének a munkáját érintette. Oka a leállásnak az volt, hogy a jelenlegi világpiaci árak mellett nem volt nyereséges a gyártás. Egy nappal később reagált ezekre a hírekre a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, közleményükben kijelentették, hogy a Liberty Steel még nem gyakorolja a tulajdon jogokat, ezáltal a felszámoló, azaz az állam birtokolja ezeket a jogokat és ennek megfelelően is hozhat a céget érintő stratégiai döntéseket.

„A sajtóhírek félrevezetők voltak, hiszen a Liberty Steel Group jelenleg még nem gyakorol tulajdonosi jogokat a magyar vállalat felett. Az értékesítés folyamata nem zárult le teljesen, mivel az Európai Unió fúzió kontrollja jelenleg is zajlik és csak annak befejezését követően kerülnek átadásra a tulajdonosi jogok. Az eljárás végéig a felszámoló biztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat és hozza meg a céget érintő stratégiai döntéseket”

– állt a minisztérium közleményében.

Kiemelt létfontossága van a Dunaferrnek

„Szembe kell nézni ugyanis a ténnyel, hogy a Dunaferr tovább működése ma egyszerre nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági kérdés”

– olvasható a VG.hu cikkében.

A lap szerint, nemzetgazdasági szempontból nyilvánvaló ugyanis, hogy az országépítés és a mindennapokban az ország működtetése szempontjából sem lenne egy tartható állapot, hogy semmilyen érdemi vas- és acélipari alapanyag-termelés ne legyen hazánk területén.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

dunaferr

dunaújvárosi gyár

dunaújváros

acélgyártás

kohászat

hellovidék