Hódít az import fűszerpaprika: több ezer tonna külföldi fűszer ömlik Magyarorszára

Agrárszektor   
  Megosztom
Hódít az import fűszerpaprika: több ezer tonna külföldi fűszer ömlik Magyarorszára

A 2021-es 15 ezer tonna körüli termésmennyiség után, tavaly már csak 11 ezer tonna fűszerpaprika került betakarításra Magyarországon, a termőterület pedig az utóbbi öt évben mintegy megfeleződött, idén mindössze 1000 hektáron termesztették - értesült az Agrárszektor az Agrárminisztériumtól.

A hazai mennyiség nem elég a belföldi igények kielégítésére, tavaly például az itthon megtermetthez képest mintegy 30 százaléknyi, 3300 tonna őrölt fűszerpaprikát importáltunk, döntően Spanyolországból és Kínából. Kiemelték, itthon sokan keresik az importból származó olcsóbb paprikát, illetve az ezek felhasználásával készült keverék termékeket, ezért is gyakori például a fűszerpaprikánál a különböző termőhelyekről származó tételek keverése. Vagyis senki ne lepődjön meg azon, ha egy fűszerpaprika csomagolásán azt látja a boltokban, hogy a magyar termés keverve van a kínaival, illetve a spanyollal.

Habár a Magyar Államkincstár adatai szerint 2023-ban 538 gazda igényelt támogatást fűszerpaprika termesztésre mindössze 950 hektár területen, ugyanakkor a MÁK adataiban csupán a 0,25 hektár termőterületet meghaladó földek után kapnak támogatást a gazdák, így a kis családi gazdaságok bizonyos mennyisége nincs ezekben a statisztikákban. A termőterület rohamos csökkenésének egyik oka, hogy a gazdaságosnak tekinthető hektáronként 20-30 tonnás hozamhoz képest az átlagos terméshozam csupán 8-9 tonna körül mozgott az elmúlt években. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb, nem intenzív termesztést folytató termelő számára - még szerződött árak mellett sem - sok esetben nem gazdaságos és költséghatékony a termelés. Ennek következtében rengeteg, elsősorban kisebb termelő hagy fel a fűszerpaprika termesztéssel hazánkban, így az ágazatban jelenleg egy piaci letisztulás, átrendeződés megy végbe - közölte az Agrárkamara.

Tavaly az itthon megtermett mennyiséghez képest mintegy 30 százaléknyi, 3300 tonna őrölt fűszerpaprikát importáltunk, az idei adatok alapján pedig csak júniusig 1900 tonna áru érkezett külföldről. 2015 és 2022 között vizsgálva az import mennyiséget, ugyan változó értékekkel, de enyhén növekvő tendenciát mutat, 2900 és 3800 tonna között. A legtöbb fűszerpaprikát, 1650 tonnát Spanyolországból importáltunk 2022-ben, őket követte Kína, ahonnan 830 tonna érkezett, Szlovéniából pedig 330 tonna áru jött be az országba.

Bővebben a témában az Agrárszektor cikkében olvashattok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

fűszerkeverék

fűszerpaprika

import

hellovidek