Orbán Viktor bejelentette: ha tovább emelkednek az üzemanyagárak, a kormány beavatkozik

HelloVidék   
  Megosztom
Orbán Viktor bejelentette: ha tovább emelkednek az üzemanyagárak, a kormány beavatkozik

Kezdetét vette kétnapos üléssel az Országgyűlés őszi ülésszaka, a napirend előtt pedig Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. Elsőként arról beszélt: sikeresen rendezte meg Magyarország a budapesti atlétikai világbajnokságot, ezzel tanúbizonyságot adta, hogy világversenyek lebonyolítására is alkalmas. Gratulált a versenyzőknek, köszönetet mondott a szervezőknek. Beszélt az ország energiagazdálkodásáról, eddig meghozott inflációmérséklő intézkedésekről, és arról is, mi vár az őszi időszakban Magyarországra.

Ahogy a Pénzcentrum megírta, a tanácskozás nem sokkal 13 óra után kezdődött, és a szokásoknak megfelelően Orbán Viktor napirend előtt szólalt fel az őszi ülésszak első napján. A miniszterelnök beszélt a tavaszi ülésszak óta eltelt hónapok tapasztalatairól, majd arról, mi várható az őszi ülésszakban. A nyáron energetikai együttműködés jött létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral, hogy stabilizálják az energiagazdaságot. A miniszterelnök, bár elmondása szerint nem értenek egyet az orosz energiahordozók elutasításával, mert ez szerinte nem egyezik sem Európa, sem hazánk érdekeivel, most nincs a kormánynak ereje ebben meggátolni az EU-t. Így keresik azokat a kapcsolatot, amelyek biztonságot garantálhatnak a bizonytalan időkben. Ezért is erősítették az utóbbi időkben a közép-ázsiai kapcsolatokat - mondta el.

Magyarország keleti külpolitikai stratégiája működik

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy feltöltötték a hazai gáztárolókat is. Ezen felül átvizsgálták az országos áramhálózatot, melynek eredménye biztató: az ország nagy részén a hálózat képes befogadni a lakossági energiát is. Azt is elmondta, hogy energetikailag önállóvá válhatunk. Magyarország a klímabajnok országok közé tartozik.

A következő évtizedben Európa militarizálódik, újra militarizálódik

- mondta, hozzátéve, hogy Magyarország biztonsága érdekében ehhez kell alkalmazkodni. Orbán Viktor szerint a honvédelmi intézkedések ezért váltak szükségessé, gőzerővel folytatják a toborzási programjukat is.

Beszélt továbbá az ukrán gabonexport problémájáról is. Azt mondta, hogy sikerült elérni, hogy európai beszállítási tilalom lépjen érvénybe, ezt azonban az unió szeptemberben feloldotta. A vita a világkereskedelmi szervezet előtt van.

Orbán Viktor beszélt arról is, milyen gazdasági döntéseket hoztak a nyár folyamán az infláció letörése érdekében. A kötelező akciókról, árfigyelő rendszer bevezetéséről beszélt, és hogy év végéig 10 százalék alá fog csökkeni az infláció.

Beszélt a megtakarítások állampapírba történő átcsatornázásáról is.

Mi áll előttünk?

Az orosz-ukrán háború folytatódni fog, a frontvonalak nem mozdulnak - mondta el Orbán Viktor, aki szerint a konfliktusnak továbbra sincs katonai megoldása. A migrációs vita Brüsszellel szintén folytatódni az ősszel és mélyül a miniszterelnök szerint.

Az ősz nehéz lesz

- mondta a migrációs kérdés kapcsán. Arról is beszélt, hogy az EU hazánkkal szemben támasztott elvárásainak nem fognak eleget tenni, mert azzal veszélybe kerülne a rezsicsökkentés rendszere. Nem fognak eleget tenni az extraprofitadók eltörlésének sem, és a kamatstopot sem tervezik még kivezetni. Ez csak akkor lehetséges, ha az infláció jelentősen csökken. Ez még nincs így, a kamatstop kivezetének nincs itt az ideje - mondta.

A miniszterelnök kijelentette, hogy megszorításokról szó sem lehet: a munkahelyeket meg kell védeni, a nyugdíjasoknak ki kell fizetni az őket megillető inflációkövető nyugdíjemelést.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

orbán vikor

kormányinfo

gazdaság

üzemanyagár

infláció

gazdaság