Húzós ősz vár a magyar autósokra: nincs mese, ennek mindenki megfizeti az árát

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Húzós ősz vár a magyar autósokra: nincs mese, ennek mindenki megfizeti az árát

A rossz utak nemcsak bosszantóak, hanem veszélyesek is az autósok számára, hiszen károsíthatják az autók alkatrészeit, és ronthatják a biztonságos közlekedést. Kuczik Zsigmond, az Autószerelők Országos Egyesületének alelnöke elárulta nekünk, hogy milyen alkatrészeket kell leggyakrabban javítani vagy cserélni a rossz utak miatt, és mennyibe kerül ez az autótulajdonosoknak.

Milyen gyakran fordul elő, hogy egy autó meghibásodik vagy megsérül a rossz útminőség miatt?

Sajnos gyakran találkozunk olyan autókkal, amelyek megsérültek a rossz minőségű utak miatt. Az autók és az alkatrészek nem bírják a folyamatos igénybevételt, amit a kátyúk és a buckák okoznak. Én sem tudom elkerülni őket, és sok más autós is így van ezzel. A legtöbb sérült autó tavasszal érkezik hozzánk, mert a téli időjárás még jobban roncsolja az utakat. A tulajdonosok akkor veszik észre, hogy valami nyikorog, kotyog vagy kopog az autójukon, és megkérnek minket, hogy vizsgáljuk meg, hogy mi a baj. A legjobb autótulajdonosok azok, akik azonnal jelentik a hibát, amint észlelik. Mi mindig elmondjuk nekik, hogy sok problémát meg lehet előzni, ha időben szólnak nekünk. Így nem kell drága alkatrészeket cserélni, és megóvhatják az autójukat.

Milyen típusú alkatrészeket kell leggyakrabban javítani, vagy cserélni a rossz utak miatt?

A rossz utak miatt sajnos sok alkatrészt kell cserélnünk az autókban. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

• Az alsó és felső talpas csapszegek, amelyek a teherátvitelben vesznek részt, és könnyen megsérülhetnek a kátyúkban.

• A kormányösszekötő gömbfejek, amelyek szintén fontos szerepet játszanak a teherátvitelben, és meglazulhatnak vagy eltörhetnek a nagyobb úthibákban.

• A kerékcsapágyak, amelyek nagy terhelésnek vannak kitéve, ha az autó olyan úthibába hajt, amelyet nem lehet észrevenni vagy elkerülni.

• A lengéscsillapítók, amelyek sokkal többet dolgoznak a rossz úton, mint egy sima felületen, és ezért hamarabb elkopnak vagy elhasználódnak. Egyes lengéscsillapítók élettartama akár meg is feleződhet a rossz útviszonyok miatt.

• A gumikötenyek, amelyek szintén sérülékenyek az úthibákban, és ha szálszakadás történik bennük, akkor életveszélyesek lehetnek. A szálszakadást általában a tulajdonosok is észreveszik, mert az autó furcsán viselkedik.

• A stabilizátorrudak és pálcák, amelyek segítik az autó stabilitását, de a rossz út miatt meghajolhatnak vagy eltörhetnek.

Ezek az alkatrészek általában egymással párhuzamosan mennek tönkre, mert hasonló terhelésnek vannak kitéve. Amennyiben egy alkatrészt kicserélünk, akkor nem biztos, hogy sokáig tart ki, ha a tulajdonos továbbra is rossz utakon közlekedik. Vannak olyan települések, ahol alig lehet haladni az utakon, mert tele vannak foltokkal és lyukakkal. Ott nagyobb az esélye annak, hogy fél év múlva újra kell cserélni valamit. Ezért mindig azt tanácsoljuk a tulajdonosoknak, hogy ha észlelnek valamilyen hibát az autójukon, akkor minél hamarabb jelezzék nekünk. Így megelőzhetjük a nagyobb károkat, és spórolhatunk az alkatrészeken.

Mennyibe kerül átlagosan egy ilyen javítás vagy csere, és mennyit fizet ebből a biztosító?

A biztosítóval kapcsolatos ügyekről nem tudok nyilatkozni, mert azok már az ügyfél magánügyei, és mi nem kapunk róluk tájékoztatást. Az ügyfélnek magának kell intéznie a biztosítóval, hogy milyen kártérítést kap, ha egyáltalán kap. Hallottam már olyan esetről, hogy egy autós belehajtott egy nagy úthibába, és értesítette a rendőrséget. A közúti igazgatóság munkatársa kiment a helyszínre, és felvette a jegyzőkönyvet. Később a közúti igazgatóság azt állította, hogy az autós nem vezetett körültekintően, azonban az úthibát semmilyen tábla nem jelezte. Az állásfoglalásuk miatt nem voltak felelősek a kárért. Ez a helyzet nagyon igazságtalan volt az autóssal szemben. Ilyenkor talán érdemes lenne egy jogi tanácsadóhoz fordulni, vagy utánanézni az interneten, hogy másoknak mi volt a tapasztalata hasonló helyzetben.

Az alkatrészek cseréjének költsége nagyban függ az autó típusától. Egy Mercedes alkatrészei sokkal drágábbak, mint egy Skoda vagy egy Suzuki alkatrészei. Ezért nem lehet általános árat mondani, hogy mennyibe kerül egy alkatrészcsere. Emellett az alkatrészek minősége is nagyon változó. Vannak nagyon olcsó, de gyenge minőségű alkatrészek, és vannak gyári, de drága alkatrészek, amelyek sokáig bírják az igénybevételt. Az alkatrészcsere költségét tehát az határozza meg, hogy milyen autóval és milyen minőségű alkatrésszel rendelkezünk.

Milyen tanácsokat szoktak adni az autósoknak, hogyan óvhatják meg a járműveket a rossz utak okozta károktól?

Kicsit viccesen megfogalmazva a választ: kerüljék ki az úthibákat. Ez nem egyszerű kérdés, mert sok esetben nincs más lehetőség, mint átmenni a kátyúkon és a buckákon. Ha olyan helyen lakik, ahol az út nagyon rossz állapotban van, és senki nem javítja meg, akkor nem tudja megúszni az úthibákat. Amennyiben naponta többször kell utaznia a vezetőnek valahova, akkor még jobban roncsolja az autóját. A sofőr, ha ismeri az utat, amelyen halad, akkor talán megpróbálhat kerülni, de ez sem mindig lehetséges. Talán csak annyit tehet, hogy óvatosan vezet, figyel a táblákra és a jelzésekre, ha vannak. Vagy ha nagyon vicces akar lenni, akkor mondhatja azt is, hogy repülővel vagy helikopterrel jár. De ez sem túl reális megoldás.

Milyen hatása van a rossz útminőségnek az autósok biztonságára és a közlekedési magatartásra?

A rossz utak hatással vannak az autók állapotára, mert sok alkatrészt megterhelnek és károsíthatnak. Vegyük például a lengéscsillapító, amely fontos szerepet játszik az autó stabilitásában, könnyen meghibásodhat a rossz útminőség miatt. Ez viszont veszélyeztetheti a biztonságos közlekedést, mert a tulajdonos nem mindig veszi észre időben a problémát. Tehát a rossz utak nemcsak kellemetlenséget okoznak, hanem komoly kockázatot is jelentenek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

autók

alkatrészek

javítás

autószerelés

autószerelő