Szegényes az idei birs termés: az árak az egekben, a gazdák szorult helyzetben

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Szegényes az idei birs termés: az árak az egekben, a gazdák szorult helyzetben

Ha épp azon töprengsz, milyen őszi gyümölcsből raktározhatsz el télire, miből készíthetsz még befőttet vagy lekvárt, keresve se találhatsz ideálisabb és egészségesebb polcra valót a birsalmánál. Utánajártunk, milyen az idei termés, és most mennyiért veheted meg a piacon!

Hogy alakult az idei szezon?

Az időjárás idén is szélsőségekkel volt tűzdelve, sokszor volt aszályo, máskor viharos. Arra voltunk kíváncsiak, hogy érintette ez a birstermelőket. A HelloVidéknek most Tóth Gábor, kecskeméti birstermelő vázolta fel az idei tapasztalatokat, kilátásokat.

Az idei évi termés az én ültetvényemen gyakorlatilag nulla, a szokásos nagyságrendileg 25 tonna helyett lesz kb 100 kg. A késői tavaszi fagy viragzaskor a virágok 80%-át elvitte, a maradék virág kezdeményt pedig egy májusi heves vihar verte le a fákról

- mondja Tóth Gábor.

Ismerős birstermelők hasonló helyzetben vannak, talán nem ilyen extrém termés kiesés van, de a szokásos termés 10-30%-a lesz idén. Emiatt az ár biztosan jóval magasabb lesz mint a tavalyi, ha csak nincs nagy mennyiségű import birssel kiváltva

- emelte ki a termelő.

Mennyibe kerül most a piacokon?

Hogy pontosabb képet kapjunk arról, mennyibe kerül most a piacokon a birs ára, megnéztük a Piaci Ár Információs Rendszer adatait. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon a birs ára 999 Ft/kg,
  • a vidéki nagybani piacokon pedig nem találtunk firss árakat.

De ebből is jól látszik, hogy elég magas áron adják a birsalma kilóját, így, ha befőttet vagy lekvárt készítenénk belőle, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Persze érdemes a helyi piacokra kilátogatni, hiszen ott mindig könnyebb alkudni picit az árakból, főleg, ha nagyobb tételben vásárolunk. Nem beszélve arról, hogy több termelő, széles választékát tudjuk szemügyre venni és kiválasztani a legszebb terményeket.

Íme néhány tipp vásárláshoz, szüreteléshez:

Sokat bír és sokáig eláll

Ha nincs kellő tapasztalatunk a birsalma-vásárlásban, akkor a kemény, molyhos tapintású, világossárga külsejű gyümölcsöt válasszunk! A felszínen időnként tapasztalható száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét. Ne vásároljuk meg viszont a fonnyadt, puha és a szinte teljesen barnásra színeződött héjú gyümölcsöt!

A piacon vásárolt érett gyümölcsöt hűtőszekrényben tároljuk. Az érett, többnyire sárga színű birs 6-9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A birsalmát általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. Viszont azt is jó tudni, hogy a birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért külön kell tárolni!

Ha fáról szedjük, ezt érdemes tudni!

A kifejlett, illatos, mindenhol sárga színű gyümölcs könnyen elválik az ágtól. Saját használatra ekkor szedjük, szárával együtt. A leveleket vágjuk le ollóval. Ne dörzsöljük le a védőréteget. Sötét, hűvös, nem teljesen száraz helyiségben szárával lefelé sorakoztassuk szalmára és takarjuk le papírral. Hetente nézzük át. Megfelelő környezetben (ahol nem kezd ráncosodni) hetekig eltartható – tanácsolják a szakértők.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

birs

birsalma

birsalma termesztés

birsalma termés

birsalma termesztő