Rengeteg jogosultat zárnak ki a Babaváró hitel új szigorításával

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg jogosultat zárnak ki a Babaváró hitel új szigorításával

Komoly szigorítás lép életbe 2024-től a Babaváró hiteleknél: ekkortól a feleség nem lehet 30 évesnél idősebb az igénylés időpontjában. Kivéve akkor, ha már úton van a baba, ebben az esetben még a jelenleg is érvényes 41 év lesz a felső korhatár jövőre. A módosítás miatt sokan eleshetnek a lehetőségtől, ugyanis az MNB adatai szerint a Babaváró hitelek közel 60 százalékánál a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet a hitelfelvétel pillanatában - írja a Bankmonitor közleményében.

A Babaváró hitel jogosultsági feltételei két lényeges pontban változnak 2024-től. Egyrészt 10 millió forintról 11 millió forintra nő a felvehető hitel maximális összege, másrészt a feleségre érvényes korhatár 30 évre csökken a jelenlegi 40 évről. Ezzel jelentősen leszűkül a támogatásra jogosultak köre, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben a Babaváró hitelt igénylő párok 60 százalékánál a feleség életkora meghaladta a 30 évet, míg Budapesten 70 százalék volt ez az arány. A szakértők kitértek arra is, hogy annyi könnyítés van, hogy amennyiben igényléskor már igazoltan útban van a baba, akkor a feleségre 2024-ben még a jelenleg érvényes felső korhatár lesz érvényes, vagyis nem töltheti be a 41. életévét. Ez sok fiatal pár számára sürgetővé teheti a Babaváró igénylést, ehhez azonban teljesíteni kell a jogszabályban rögzített jogosultsági, valamint a bankok által megszabott hitelképességi feltételeket egyaránt.

A Babaváró hitel igénylésének személyi feltételeit a 44/2019. Korm. rendelet tartalmazza:

  • Jelenleg kizárólag olyan házasok igényelhetik, ahol a pár mindkét tagja elmúlt 18 éves, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.
  • Legalább a házaspár egyik tagjának igazolnia kell minimum 3 év folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt.
  • A pár mindkét tagjának kell, hogy legyen magyarországi lakcíme.
  • Mindkét fél részéről elvárás a büntetlen előélet.
  • A pár egyik tagjának sincs 5 ezer forintot elérő, NAV által nyilvántartott köztartozása.
  • A pár egyik tagja sem szerepel a KHR negatív adóslistáján meg nem fizetett adósság, vagy bankkártyás visszaélés miatt.

A Bankmonitor csaknem 20 ezer felhasználó adatai alapján elvégzett vizsgálata alapján az érdeklődők 45 százaléka nem felelt meg a személyi feltételek legalább egyikének, ám sokan több ok miatt is elutasításra számíthattak volna az adott időpontban.

  • A legnehezebben teljesíthető feltétel egyértelműen a 3 éves folyamatos TB jogviszony megléte volt: a Babaváró jogosultságukat ellenőrzők 22,1 százalékánál ez volt az egyik ok, ami miatt adott pillanatban nem kapták volna meg a támogatást.
  • Nem sokkal maradt el ettől az, hogy a pár az adott időpontban nem volt házas (18,4%),
  • míg 13 százalékuk „rossz adósként” szerepelt a KHR adatbázisban.
  • Ezekhez képest elenyésző azok száma, akik azért nem jogosultak Babaváróra, mert
  • nem rendelkeztek magyarországi lakcímmel (1,2%),
  • NAV tartozásuk volt (4,2%), vagy
  • a feleség életkora elérte vagy meghaladta a 41 évet (1,9%).

A Babaváró igénylést ellehetetlenítő okok közül a legtöbb orvosolható, ám nagy kérdés, hogy erre rendelkezésre áll-e még elegendő idő. Egy házasságkötés például viszonylag rövid idő alatt lebonyolítható, mint ahogy egy fennálló NAV tartozás is gyorsan rendezhető, ám például a KHR adatbázisból kikerülni legkorábban a fennálló adósság kifizetését követően 1 évvel lehet. A folyamatos TB jogviszonyt illetően pedig az a kulcskérdés, hogy mennyi idő van még hátra a minimálisan elvárt 3 évből, hiszen nagyon nem mindegy, hogy hetekről, hónapokról, esetleg évekről van-e szó.

A jogszabályban rögzített jogosultsági feltételek teljesítése azonban nem jelenti azt, hogy a pár automatikusan sikerrel járhat egy igénylés során. Ezen túlmenően ugyanis át kell menni a bankok hitelbírálati eljárásán is - hívják fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői. A bankok például eltérően határozzák meg a minimális életkort: van, ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 23 éves kortól hiteleznek. Ezen kívül a bankok különböző nagyságú minimális jövedelmet várnak el a Babaváró igényléséhez, ezért előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, míg a másiknál nem. A minimálisan elvárt jövedelem a legtöbb esetben az aktuális minimálbér összege (154 280 forint), aminél a Bankmonitor kalkulátorral lekérdezést végzők 4,8 százaléka kevesebb bevétellel rendelkezett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

babaváró hitel

családalapítás

családi adókedvezmény

gazdaság

hellovidek