Debrecen tiltakozik a jogi kiskapu ellen: tényleg büntetlenül szennyezhetik a környezetet az akkugyárak?

HelloVidék   
  Megosztom
Debrecen tiltakozik a jogi kiskapu ellen: tényleg büntetlenül szennyezhetik a környezetet az akkugyárak?

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a mérgező gyáraknak jogi kiskaput nyújtó rendeletét – derül ki a politikus Facebook-posztjából. Papp elfogadhatatlannak tartja, hogy „olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést”.

Szeptember végén jött ki egy elég homályos kormányrendelet, ami lehetővé tette, hogy a környezetvédelmi hatóság ezentúl környezetvédelmi hatósági szerződést kössön a rá vonatkozó szabályokat be nem tartó gyárakkal. Ha egy ilyen szerződést megkötnek, akkor a hatóságok nem tudják többé megbüntetni vagy esetleg bezáratni a szabálytalankodó és mérgező üzemeket – közölte a Telex.

A rendelet után elsőre a legtöbben az akkumulátorgyárakra gondoltak, mivel az utóbbi időben az iparághoz tartozó üzemek rendszeresen megszegték a rájuk vonatkozó szabályokat, ami miatt többnyire elhanyagolható büntetéseket kaptak. Egyedül a bátonyterenyei akkufeldolgozót záratták be nemrég ideiglenesen, miután ők folyamatosan minden szabályt megszegtek, és a cég másik, szigetszentmiklósi üzemében több dolgozó is meghalt.

A módosítással elméletben előfordulhat olyan, hogy a hatóság minden szabálytalankodó gyárral szerződést köt, ami után már egyiket sem büntetheti meg vagy zárathatja be. Szeptember 23-án, szombaton aztán jött egy fordulat, és az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy nem is így értették a rendeletet, mert:

A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a közlönyben megjelenik.

A rendelettel kapcsolatos módosítás nem jelent meg.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

akkumulátor

debrecen

akkugyár

gazdaság

törvény

környezetszennyezés