Egyedülálló útszakasszal bővült a hazai közúthálózat: mutatjuk a részleteket

HelloVidék   
  Megosztom
Egyedülálló útszakasszal bővült a hazai közúthálózat: mutatjuk a részleteket

Gumibitumen felhasználásával készült szakaszt adtak át az M83 számú autóúton, amelyhez a MOL zalaegerszegi gyárából érkezett az alapanyag. Az útpályaszerkezet alap- és kötőrétegében mintegy 10 ezer tonna gumibitument használtak fel.

Magyarország leghosszabb, 36 kilométeres gumibitumenes útszakasza épült meg. A gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest. A gumibitumen emellett környezetbarát megoldás, hiszen az előállításához használt gumiabroncsokat hasznosítanak újra - írja a HVG.

A MOL Zalai Finomítójában 2012-ben kezdték meg a gumibitumen gyártását, évi 5000 tonna kapacitással. A megnövekedett keresleti igényekre reagálva a MOL - szintén a Zalai Finomítóban - egy évi 20 ezer tonna gumibitumen gyártására képes új üzemet is épített, amely 2020-ban készült el. A vállalat a gyártás indulása óta összesen 4500 tonna gumiőrleményből állított elő gumibitument, amely mintegy 750 ezer használt személygépkocsi abroncs hulladékából készült, és eddig 180 kilométernyi útszakasz építésénél használták fel.

A Veszprém vármegyei Pápa határában, a 83-as főútnak a várost Győrrel összekötő, kétszer kétsávos szakasza avatóünnepségén Orbán Vikor miniszterelnök is részt vett.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

útszakasz

gumi

átadás