Súlyos betegség lehet a tökfaragás vége: még véletlenül se főzd meg a lehulló darabokat

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos betegség lehet a tökfaragás vége: még véletlenül se főzd meg a lehulló darabokat

Egyre népszerűbb hazánkban az őszi-téli hónapok nagy kedvence, a sütőtök. A különleges és rendkívül egészséges szuperzöldségből számtalan ételt és italt készíthetünk és a pénztárcánkban sem kell túl mélyre nyúlnunk. Most annak jártunk utána, hol terem leginkább hazánkban, mennyibe kerül a piacokon. Illetve, miért ne keverjük össze a sokak által ismert Halloween tökkel.

Napjainkban a sütőtök egyre inkább beépült az ősszel, télen rendelkezésre álló zöldségek sorába. Fogyasztása növekszik, egyre több ételreceptben jelenik meg. A sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági) érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. Ebben az értelemben tehát a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév.

Egyre inkább népszerű őszi csemege, évről évre egyre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében terem a legtöbb, 300 hektár felett van a termőterülete, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megye sem panaszkodhat, itt is 100 hektár fölötti területen növekszik ez a zöldség. A nagydobosi sütőtök manapság a köznyelvben gyűjtőnévként szerepel, ide sorolnak minden szürke színű tököt, amit fajta múltbeli ismertsége és minősége magyaráz.

  • A sütőtök ára az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon 300-400 Ft/kg áron vásárolhatók meg.
  • A vidéki nagybani piacokon pedig 150-210 Ft/kg áron szerezhető be.

A sütőtök piacra jutása és a jó minőségű szürke sütőtök felhelyezése a hazai magas minőségű élelmiszerek palettájára nem kis feladat. A sütőtök különleges élettani hatásokkal és ízvilággal rendelkező növény, mely népszerűsítése, és táplálkozásban elfoglalt méltó helyének kivívása csakis együttműködéssel oldható meg. A folyamatosan bővülő piacot ellátni csakis a termelés és értékesítés kiszervezésével lehet, melyhez olyan partnerkapcsolat szükséges, ahol közös a cél, az üzleti lehetőség és az infrastruktúra is, ami biztosítja a dinamikus piacbővülést és a fogyasztók kiszolgálását.

Most akkor ez a tök, nem az a tök?

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtenünk a Halloween tökről is, melynek népszerűsége évről évre nő hazánkban, bár ezt nem a zöldség fogyasztása, hanem az angolszász ünnep indokolja. A Halloweenra használt tök héja élénk narancssárga, nagyon mutatós, és igen jól faragható, ezért könnyen lámpást készíthetünk belőle. Többféle tököt is használnak erre a célra, van, amelyik ehető, bár íze jellegtelen, de van olyan is, melynek húsa enyhén mérgező hatású. Ez utóbbi dísztök miatt adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést.

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz

– írja honlapján a Nébih.

A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Köztük vannak a dekorációra használatos dísztökök is, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A bennük található kukurbitacin nevű méreganyagok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is olyan tüneteket okoz, mint:

  • gyomorgörcs
  • hányás
  • hasmenés
  • kiszáradás

Esetenként a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, ezért fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.

Mennyibe kerül a faragni való tök?

A nagyobb üzletláncok polcain már találunk faragni való tököt. Ezek ára a következőképp alakul:

  • A Tesco online kínálatában a kifejezetten Halloween tök 549 Ft/kg áron kapható.
  • A ALDI akciós újságjában 499 Ft/kg áron szerepel.
  • Az áruházak között legolcsóbban az Auchan online áruházából vásárolhatunk: Halloween sütőtököt 298 Ft/kg áron szerezhetjük be a faragni való tököt.

Ha mindenképp szeretnénk idén is tököt faragni, mert a gyerekekkel, családtagokkal ez egy kellemes kikapcsolódás lehet, akkor érdemes nyitott szemmel járni, hiszen fillérekért beszerezhetjük a nagy, sárga zöldésget.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tök

sütőtök

halloween tök

sütőtök ára

halloween tök ára